You are here

Ετοιμάζονται για κραχ στην οικονομία

06/04/2020 07:09

Με σενάριο «κραχ» λειτουργεί το υπουργείο οικονομικών για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, καθώς η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να ξεπεράσει την χρηματοοικονομική κρίση των προηγούμενων ετών.

Στην προμετωπίδα των σχεδιασμών της κυβέρνησης, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν ανώτεροι τεχνοκράτες που έχουν γνώση των τεκταινόμενων στο υπουργείο οικονομικών, είναι η προοπτική για βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο δανεισμό, ώστε το κράτος να διατηρήσει τη δυνατότητα του να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις οι οποίες με τη σειρά τους να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας αλλά και να επιμηκύνει τη διάρκεια των σχεδίων στήριξης που ήδη τρέχουν.

Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε συνέντευξη του στον Φιλελεύθερο τόνισε ότι λόγω της υγειονομικής κρίσης, η ύφεση στην οικονομία για το 2020 θα είναι βαθιά και πιθανόν να ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ.

Η πρόβλεψη του υπουργού είναι πολύ πιο ζοφερή από αυτή των Fitch που την Παρασκευή αναθεώρησαν σε σταθερή την προοπτική της κυπριακής οικονομίας εκτιμώντας ότι θα υπάρξει ύφεση 2% το 2020 που θα αυξήσει το ποσοστό του ήδη υψηλού δημοσίου χρέους επί του ΑΕΠ.

Το 2013 η ύφεση στην οικονομία σε σχέση με το ΑΕΠ ανήλθε στο 6%, το πρότερο έτος, η συρρίκνωση της οικονομίας ανήλθε στο 3% και το 2014 στο 1%. Το ύψος δηλαδή της οικονομικής ύφεσης που καταγράφηκε μέσα σε τρία χρόνια, (2012 -2014) θα είναι η ίδια για το 2020.

Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει αναφέρουν ότι το γραφείο διαχείρισης δημοσίου χρέους έχει ετοιμάσει τις μελέτες του δίνοντας επιλογές, οι οποίες θα αξιολογηθούν τόσο σε τεχνοκρατικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο καθώς οι ανησυχίες εντείνονται εξαιτίας και του ότι τα κρατικά ταμεία θα έχουν σχεδόν μηδέν έσοδα για το δίμηνο Μαρτίου και Απριλίου.

Ανώτερος τεχνοκράτης του υπουργείου οικονομικών παρατήρησε στη StockWatch ότι τα πλάνα που καταρτίζονται στοχεύουν στο να περιοριστεί όσο είναι δυνατό, το ακραίο σενάριο για επικείμενο χάος στην οικονομία, αν η υγειονομική κρίση παραταθεί πέραν του Μαΐου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να προωθηθούν οι μελέτες για σύναψη δανεισμού.

Σημείωσε ότι η άποψη που επικρατεί περισσότερο είναι ότι ενόσω η Κύπρος παραμένει σε επενδυτική βαθμίδα αποτελεί πλεονέκτημα στο να συνάψει φθηνότερο δανεισμό, παρά αν αποταθεί στις διεθνείς αγορές αργότερα, όταν ενδεχομένως τα δεδομένα της οικονομίας θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο.

Εξέφρασε την άποψη ότι το δάνειο που θα αποκτηθεί, θα πρέπει να αποτελέσει «μαξιλάρι» για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων ακραίων σεναρίων.

Οι Fitch αναφέρουν στην έκθεση τους ότι η Κύπρος έχει καλυμμένες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το δεύτερο μισό του 2021 αλλά τονίζουν ότι, λόγω της υγειονομικής κρίσης, τα δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν φέτος.

Ο υπουργός οικονομικών που ρωτήθηκε από τη StockWatch για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με κρατικό δανεισμό περιορίστηκε απλά να πει: «Κάνουμε μελέτες».

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και τέως υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος διαχειρίστηκε τις πρώτες εκδόσεις χρέους μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, κλήθηκε επίσης από τη StockWatch να σχολιάσει τις πληροφορίες σημειώνοντας ότι «την απάντηση σε σχέση με τη διάρκεια, το ύψος και τον χρόνο έκδοσης χρέους θα πρέπει να τη δώσει το αρμόδιο γραφείο διαχείρισης δημόσιου χρέους του υπουργείου οικονομικών το οποίο έχει την τεχνογνωσία».

«Το εν λόγω γραφείο το εμπιστεύομαι πλήρως. Θεωρώ ότι θα συμβουλεύσει σωστά τον αρμόδιο υπουργό, όπως με συμβούλευε και εμένα τα προηγούμενα χρόνια», παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης.

Οι διεργασίες για μία επικείμενη έκδοση χρέους εκτυλίσσονται εν μέσω έντονου παρασκηνίου που είναι σε εξέλιξη, ώστε να πειστεί η αντιπολίτευση, ή τουλάχιστον το ΔΗΚΟ, ότι θα πρέπει να ψηφιστεί χωρίς άλλη καθυστέρηση το νομοσχέδιο για τη σύναψη εγγυημένων δανείων από τις τράπεζες το οποίο να διοχετευτεί στις επιχειρήσεις.

Το κυβερνών κόμμα και οι εργοδοτικές οργανώσεις θεωρούν ότι η αγορά θα πληρώσει ακόμη περισσότερο τίμημα αν οι επιχειρήσεις συνεχίσουν να παραμένουν χωρίς ρευστότητα επικαλούμενοι το τεράστιο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από νομικά και φυσικά πρόσωπα για την αναστολή της αποπληρωμής των δόσεων τους που προσφέρουν οι τράπεζες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου με γραπτή του δήλωση απηύθυνε έκκληση να αντιμετωπιστεί τάχιστα το ζήτημα της ρευστότητας στην αγορά.

Του Λεύκου Χρίστου