You are here

ΥΠΟΙΚ: Ανησυχίες για τις κρατικές εγγυήσεις

18/05/2021 11:20

Ο υπουργός οικονομικών Κ. Πετρίδης δεν έκρυψε τις ανησυχίες του σε ότι αφορά την αξιολόγηση από πλευράς Κομισιόν και ΕΚΤ, του νόμου για τις κρατικές εγγυήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι θεσμοί ενδεχομένως να διαπιστώσουν πως συγκεκριμένη επίμαχη πρόνοια, είναι ασύμβατη με τις τραπεζικές πρακτικές.

Ο κ. Πετρίδης που μιλούσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο και απαντώντας στο ερώτημα, κατά πόσο η συμμετοχή του γενικού ελεγκτή της Δημοκρατίας στην επιτροπή παρακολούθησης για την παροχή δανείων από τα πιστωτικά ιδρύματα προς τις επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζόμενους αποτελεί αγκάθι, περιορίστηκε, απλά, να πει:

«Mε ανησυχεί αυτή η πτυχή».

Σημείωσε ότι ο ίδιος θα ήθελε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας να ασκήσει κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αξίωσαν και πρόσθεσαν στον επίμαχο νόμο, τη συμμετοχή του γενικού ελεγκτή στην επιτροπή παρακολούθησης, έστω με την ιδιότητα του παρατηρητή.

«Θέλω να περιοριστώ να πω ότι είχαμε κρούσει τον κώδωνα (στη βουλή), τόσο η κυβέρνηση, όσο και η ΚΤ, προβάλλοντας τη διαφωνία μας σε σχέση με τις αλλαγές που έγιναν», παρατήρησε ο ΥΠΟΙΚ.

Τόνισε ότι ο νόμος, έχει σταλθεί με συνοπτικό σημείωμα στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κοινοποιήθηκε επίσης προς την ΕΚΤ, όπως είχε γράψει η StockWatch προ ημερών.

Στα επίμονα ερωτήματα της δημοσιογράφου ο κ. Πετρίδης παραδέχθηκε ότι ο νόμος έχει αδυνατίσει, (εξαιτίας των αλλαγών) προσθέτοντας:

«Eμείς θέλαμε να ήταν και πρακτικά εφαρμόσιμος ο νόμος για να μην αντιτίθεται σε θέματα τραπεζικής πρακτικής».

Σημειώνεται ότι ο νόμος για την έκδοση κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους €1 δισ. αποκλειστικά προς τα πιστωτικά ιδρύματα, για παραχώρηση δανείων με χαμηλό κόστος, σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους, αποτελεί προσωρινό θεσμικό πλαίσιο, για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία των κρατών μελών της ΕΕ, στη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19.

Το ποσό του €1 δισ. θα διατεθεί αποκλειστικά για την εγγύηση νέων δανείων προς επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους ως ακολούθως:

 -€300 εκατ. για την εγγύηση δανείων προς αυτοτελώς εργαζομένους και πολύ μικρές επιχειρήσεις,

-€550 εκατ. για την εγγύηση δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.  

-€150 εκατ. για την εγγύηση δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις.

Του Λεύκου Χρίστου