You are here

Εκτός lockdown μόνο κτίστες και delivery

07/01/2021 14:54

Δυο σχολές σκέψεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή για τα νέα πιο αυστηρά μέτρα. Η πρώτη προκρίνει καθολικό και αυστηρό lockdown και η δεύτερη πιο χαλαρό lockdown.

Το πρώτο σενάριο το οποίο υπάρχει στο τραπέζι και εισηγούνται οι επιδημιολόγοι και ο Υπουργός Υγείας, είναι ένα καθολικό lockdown με στόχο τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών σε μέγιστο βαθμό, με πρώτιστο στόχο την αποσυμφόρηση των νοσηλευτηρίων τα οποία δέχονται τεράστια πίεση. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νοσηλευομένων με κορωνοϊό ανέρχοται στους 201 από 187 που ήταν χθες.

Αυτά προνοεί το καθολικό lockdown

Άρα, όπως δήλωσε στη StockWatch ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, «θα πρέπει να περιοριστεί η διακίνηση με την αποστολή sms και το κλείσιμο περισσοτέρων χώρων, τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες».

Σημείωσε ότι «η διαφοροποίηση που θα υπάρχει από το πρώτο lockdown τον περασμένο Μάρτιο θα είναι η αποστολή περισσότερων από δύο sms». Επανέλαβε ότι «αυτό που δεν θέλουμε είναι ο συνωστισμός και οι κοινωνικές συναναστροφές σε διάφορα καταστήματα».

Ως εκ τούτου, η εισήγηση αφορά κλείσιμο του λιανικού εμπορίου, κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρα αισθητικής, οι χώροι εστίασης καθώς και το take away, με εξαίρεση μόνο το delivery.

Θα λειτουργούν μόνο οι ουσιώδεις επιχειρήσεις, όπως υπεραγορές, φούρνοι, τράπεζες και ο κατασκευαστικός τομέας και η οικοδομική βιομηχανία και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δεν εξυπηρετούν κοινό.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα παρακολουθούν τα μαθήματα τους εξ’ αποστάσεως. Mοναδική εξαίρεση θα αποτελέσουν τα νηπιαγωγεία τα οποία θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Τα αεροδρόμια και τα λιμάνια θα συνεχίσουν επίσης να λειτουργούν κανονικά.

Το ήπιο lockdown

Το δεύτερο σενάριο το οποίο υποστηρίζουν οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, είναι ένα πιο ήπιο lockdown στη βάση του ισχύοντος διατάγματος, με συνέχιση της λειτουργίας του λιανικού εμπορίου, καθώς και των κέντρων εστίασης με take way, και  delivery.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη StockWatch, διαφορετικό θα είναι το ύψος των κονδυλίων που θα χρειαστούν για την στήριξη των τις επιχειρήσεων που θα κλείσουν και διαφορετικό για τις επιχειρήσεις που θα λειτουργούν υπό προϋποθέσεις.

Οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, σε συσκέψεις επί συσκέψεων επεξεργάζονται το επιπρόσθετο κόστος στήριξης των επιχειρήσεων εάν η πλάστιγγα γείρει προ το καθολικό lockdown για τρεις εβδομάδες και το σχέδιο στήριξης των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων που είναι κλειστές και θα συνεχίσουν να παραμένουν κλειστές.

Ενοίκια και φόροι

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής δήλωσε στη StockWatch, ότι «εμείς ευνοούμε ένα πιο ήπιο lockdown, με τη λειτουργία του λιανικού εμπορίου διότι το κόστος θα είναι τεράστιο για την κυβέρνηση. Πρέπει επίσης να ενταθούν οι έλεγχοι και να αυξηθούν οι ποινές», είπε.

«Το αίτημα μας προς την κυβέρνηση είναι η στήριξη των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων που είναι κλειστές, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ενοίκια, ρεύματα, νερό, επαγγελματικούς κοινοτικούς, δημοτικούς και κρατικούς φόρους», πρόσθεσε.

Τα νέα πιο αυστηρά μέτρα θα ανακοινωθούν αύριο μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και θα τεθούν σε εφαρμογή από την Κυριακή.

Της Ηρώς Ευθυμίου