You are here

Η πανδημία έπληξε 95% των επιχειρήσεων

13/05/2021 16:10

Η συντριπτική πλειοψηφία των κυπριακών επιχειρήσεων έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία σε κάποιο βαθμό, όσον αφορά τις γενικές λειτουργίες τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας επιχειρηματικότητας, που διεξήχθη από την εταιρεία CMRC CYPRRONETWORK LTD του ομίλου  CΥPRONETWORK σε συνεργασία με το CIM.

Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, καταδεικνύουν ότι το 73% των επιχειρήσεων φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του Covid-19, όσον αφορά τις γενικές λειτουργίες τους. Ποσοστό 22% των επιχειρήσεων επηρεάστηκαν λίγο και 5% καθόλου.

Περισσότερο έχουν επηρεαστεί οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό (95%) και τις υπηρεσίες (40%).

Μια στις δέκα επιχειρήσεις (12%) έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας κατά τον τελευταίο χρόνο, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο κύμα (27%).

Από την άλλη, το ποσοστό των εταιρειών που έχουν χάσει θέσεις εργασίας, αυξήθηκε έστω και οριακά (15% σε σχέση με 10%).

Οι θέσεις αυτές και στις δύο περιπτώσεις (νέες και χαμένες) προέρχονται κυρίως, από τους τομείς της παραγωγής και υποστήριξης προϊόντων / υπηρεσιών καθώς και των πωλήσεων / Μάρκετινγκ.

Περισσότερες από επτά στις δέκα επιχειρήσεις (74%) αναμένουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων τους τον επόμενο χρόνο θα παραμείνει σταθερός.

Αύξηση του αριθμού των εργαζομένων προβλέπει ποσοστό 8% των επιχειρήσεων, αρκετά μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο κύμα (20%). Όσοι εξέφρασαν αντίθετη άποψη, δηλαδή εξέφρασαν εκτίμηση για μείωση του προσωπικού, αυξάνονται στο 14%, σε σχέση με το 5% του προηγούμενου κύματος.

Ο τομέας που επηρεάζεται κυρίως αρνητικά είναι το εμπόριο.

Ικανοποίησαν την πλειοψηφία τα μέτρα στήριξης

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για ενίσχυση των επιχειρήσεων, έξι στις δέκα τοποθετούνται θετικά, μια στις τέσσερις επιχειρήσεις θεωρούν ότι τα μέτρα βοήθησαν αρκετά, ενώ μόλις 11% των επιχειρήσεων δεν έμειναν ικανοποιημένες.

Ο βαθμός ικανοποίησης από την πορεία της επιχείρησης τον τελευταίο χρόνο, παρουσιάζει σημαντική πτώση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού μειώνεται στο 15%, ποσοστό σαφώς μικρότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Έξι στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν μη ικανοποιημένες από την πορεία τους τον τελευταίο χρόνο.

Σημαντικότεροι λόγοι δυσαρέσκειας και κατ’ επέκταση τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα, εξακολουθούν να είναι η μειωμένη ζήτηση/ πελατεία/ κύκλος εργασιών και η έλλειψη ρευστότητας, ενώ σε σχέση με τις ενέργειες /προσεγγίσεις που πρέπει να γίνουν προς αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, ψηλότερα ποσοστά αναφοράς συγκέντρωσαν η εξεύρεση νέων τρόπων / μεθόδων προώθησης προϊόντων, καθώς επίσης η αξιοποίηση σχεδίων Κυβέρνησης και Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Μείωση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων παρουσιάζει σημαντική μείωση, αφού συγκριτικά με τα προηγούμενα κύματα πολύ λιγότερες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι ο κύκλος εργασιών τους έχει βελτιωθεί (6% έναντι 24% το προηγούμενο κύμα).

Οι επιχειρήσεις που αναφέρονται σε μειωμένο κύκλο εργασιών έχουν αυξηθεί  από το 24% για το 2019 στο 70%.

Η πιο πάνω τάση επικρατεί  και στους δείκτες  κερδοφορίας και εισπράξεων / ρευστότητας, ενώ όσον αφορά το δείκτη κόστους χρηματοδότησης αυτός δείχνει να παραμένει σταθερός.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον κύκλο εργασιών τον επόμενο ένα χρόνο λαμβάνοντας υπόψη την Πανδημία του Covid-19 αναμένεται να υπάρξει ελαφριά μείωση, όπως αναμένεται να είναι και το κέρδος της επιχείρησης.

Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις είναι η μείωση της πελατείας τους και η έλλειψη ρευστότητας ενώ για να τα αντιμετωπίσουν προχωρούν σε εξεύρεση νέων μεθόδων προώθησης των προϊόντων τους, σε αξιοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης και σε μείωση προσωπικού.

Στρατηγικές επιλογές για το επόμενο έτος

Οι στρατηγικές επιλογές των επιχειρήσεων για τον επόμενο ένα χρόνο, αφορούν κυρίως την εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό (32%) αναφέρει πως δεν υπάρχει κάποιο πλάνο.

Τώρα σε σχέση με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από το κράτος ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, οι απόψεις συγκλίνουν προς τα σχέδια χρηματοδότησης επιχειρήσεων, συνέχιση των μέτρων στήριξης λόγω της Πανδημίας του Covid-19 και υποβολή νέων πιο στοχευμένων  μέτρων, καθώς επίσης τις φορολογικές διευκολύνσεις/ απαλλαγές, και την απλοποίηση της γραφειοκρατίας, τάση που παραμένει διαχρονικά σταθερή.

Της Γεωργίας Χαννή