You are here

Κ. Πετρίδης: Να αποφύγουμε «σκληρό μνημόνιο»

05/05/2020 11:43

Την ανάγκη αποφυγής ενός «σκληρού μνημονίου» όπως στο πρόσφατο παρελθόν, τόνισε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο υπουργός οικονομικών, σημειώνοντας την ανάγκη η Κύπρος να λάβει από μόνη της τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη στήριξη της οικονομίας, ακόμα και με λήψη επώδυνων μέτρων.

Η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι να στηρίξει την οικονομία με αυξημένες δαπάνες, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, στέλλοντας μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες ότι σε αντίθετη περίπτωση θα καταφύγουμε σε μνημόνιο.

«Εάν δεν τα καταφέρουμε μόνοι μας, νοικοκυρεμένα να χειριστούμε την κατάσταση και να λάβουμε αν χρειαστεί επώδυνα μέτρα, και χρειαστεί να καταφύγουμε σε τρίτους για δανεισμό όπως είναι ο ESM, το IMF και μια νέα Τρόικα , τότε αυτό θα σημαίνει ένα σκληρό μνημόνιο το οποίο θα περιλαμβάνει όρους μακροοικονομικής και δημοσιονομικής βιωσιμότητας όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν» τόνισε, χωρίς να επεκταθεί.

Απαντώντας στα αιτήματα των καταστηματαρχών και άλλων επηρεαζόμενων ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν τίθεται θέμα επιδότησης των ενοικίων.

Πρόσθεσε ότι «στηρίζουμε τους φοιτητές, τον τομέα της υγείας και τις επιχειρήσεις, όλα αυτά είναι δαπάνες».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν τίθεται θέμα περικοπών στο μισθολόγιο των δημοσίων είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα, όταν όμως φθάσουμε στο σημείο των αυστηρών περικοπών θα τεθεί και αυτό το ζήτημα».

Αλλαγές στη νομοθεσία για εγγυημένα δάνεια

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι αύριο θα τεθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου το διαφοροποιημένο νομοσχέδιο που προνοεί δάνεια προς τις επιχειρήσεις με κρατικές εγγυήσεις.

Όσον αφορά τις αλλαγές που επήλθαν μετά από εισηγήσεις και των κομμάτων διευκρίνισε ότι μια σημαντική αλλαγή αφορά το όριο που τίθεται στη δανειοδότηση των μεγάλων, μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων ώστε να υπάρχει μια σοβαρή κατανομή και να μην αδικούνται κάποιες κατηγορίες πολιτών.

Ανοικτό άφησε και το ενδεχόμενο διαφοροποίησης του ποσοστού που θα εγγυάται το κράτος και η τράπεζα στις μικρές κυρίως επιχειρήσεις, το οποίο θα ενσωματωθεί μέσα στο νομοσχέδιο ώστε να υπόκειται και σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Επιπρόσθετα μέτρα για μικρές επιχειρήσεις

Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά είπε ότι στη βάση των νέων δημοσιονομικών δεδομένων εξετάζεται και η απευθείας στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.

Εξήγησε ότι «η στήριξη θα αφορά τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων, η οποία δεν θα αντικαταστήσει το μέτρο για δάνεια με κρατικές εγγυήσεις.  Πρόκειται για μια στοχευμένη ενίσχυση για μικρές επιχειρήσεις», υπέδειξε.

Υπεραμυνόμενος των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για στήριξη της οικονομίας είπε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημοσιονομική παρέμβαση που έγινε ποτέ στην κυπριακή Δημοκρατία.

Σχετικά με τη ρευστότητα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (ESM) για κάλυψη των αναγκών αποκλειστικά του τομέα της υγείας, είπε ότι «ελπίζω ότι σε λίγες ημέρες θα αποφασίσουν για τους όρους που οι χώρες θα μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα».

Σημείωσε ότι «αν και εφόσον υπάρχουν δυνατότητες άντλησης κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα τις αξιοποιήσουμε πλήρως» και πρόσθεσε ότι «αν καθόμασταν να περιμένουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα είχαμε χρεοκοπήσει». 

Της Ηρώς Ευθυμίου