You are here

Κόμματα: Δεν άναψαν πράσινο στους χειρισμούς της Κυβέρνησης

24/02/2021 15:06

Εισηγήσεις ενόψει της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων κατέθεσαν οι αρχηγοί των κομμάτων κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό. Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τους αρχηγούς των κομμάτων, πήραν μέρος και τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας. Από τις δηλώσεις εξάγεται επίσης το συμπέρασμα ότι υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ κομμάτων και κυβέρνησης.

ΑΚΕΛ: Μέτρα αλλά με λογική

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε μετά τη σύσκεψη ότι μέτρα τα οποία λήφθηκαν το τελευταίο διάστημα δεν είχαν λογική και ήταν και σε μεγάλο βαθμό αντιφατικά, και όλα αυτά θα πρέπει να αποφευχθούν στα μέτρα τα οποία θα εξαγγελθούν στις επόμενες φάσεις, με αφετηρία το αύριο.

Ανέφερε πως «ανταλλάξαμε απόψεις σε γενικό επίπεδο και διατυπώσαμε την έντονη άποψή μας ότι σίγουρα το πρωτεύον θέμα για όλους είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Θα πρέπει όμως ταυτόχρονα να συνυπολογίζονται σειρά από άλλες παραμέτρους οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές για τον άνθρωπο».
Είναι πρώτα και κύρια, σημείωσε, «τα ζητήματα που αφορούν την ψυχική υγεία, τα ζητήματα που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα - γιατί δεν θα θέλαμε να οδηγηθούν περισσότεροι άνθρωποι στη φτωχοποίηση και ήδη αντιμετωπίζουμε αρκετές οικονομικές δυσκολίες - καθώς επίσης και τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική και την πολιτική δραστηριότητα».

Πρόσθεσε πως «η δική μας απαίτηση είναι ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να συνυπολογίζονται όταν λαμβάνονται αποφάσεις για τα ζητήματα που αφορούν την υγειονομική πτυχή του όλου θέματος».

Υπογράμμισε πως «τα μέτρα θα πρέπει να έχουν λογική και ταυτόχρονα να συνυπολογίζουν όλες αυτές τις παραμέτρους», σημειώνοντας πως «έχουμε υπόσχεση ότι θα συνυπολογιστούν όλα αυτά τα οποία έχουμε πει».

Περαιτέρω άνοιγμα με υγειονομικά πρωτόκολλα

Σε γραπτή δήλωσή του μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία συμμετείχαν οι αρχηγοί των κομμάτων, ο Υπουργός Υγείας και τα μέλη της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας, ο Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρει ότι κατανοεί τις δυσκολίες σε ότι αφορά την διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Όμως πέραν από τον ιατρικό παράγοντα θα πρέπει κατά τρόπο αποτελεσματικό να αντιμετωπιστεί και η οικονομική διάσταση του προβλήματος με προσεκτικό άνοιγμα της αγοράς όπως για παράδειγμα των χώρων εστίασης, γυμναστηρίων, φροντιστηρίων, ωδείων, σχολών χορού, γκαλερί κ.ά. στη βάση αυστηρής εφαρμογής υγειονομικών πρωτοκόλλων», σημειώνει.

Το άνοιγμα, προσθέτει, θα υποβοηθήσει σημαντικά τόσο στην οικονομική ενίσχυση δεκάδων χιλιάδων οικογενειών όσο και στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων της πανδημίας που έχουν επιδεινωθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων και συνεπειών τους εις βάρους σημαντικού αριθμού συμπατριωτών μας.

Αλληλεγγύη: Μαζικός εμβολιασμός

Την πρόταση, όπως αρχίσει μαζικός εμβολιασμός των ατόμων που βρίσκονται στην παραγωγή, των ατόμων που πρέπει να επαναδραστηριοποιηθούν οικονομικά, κατέθεσε στην σημερινή σύσκεψη η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.
Στις δηλώσεις της τόνισε ότι το οικονομικό βάρος είναι δυσβάστακτο κι ότι πρέπει να αρχίσει μαζικός εμβολιασμός των ατόμων που επαναδραστηριοποιούνται οικονομικά.

«Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεδομένου ότι ήδη έχουν εμβολιαστεί επί το πλείστο άτομα κάποιας ηλικίας και επιπλέον πολύ γρήγορα θα έχει ολοκληρωθεί και ο εμβολιασμός των ατόμων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον κορωνοϊό», είπε.

Άρα ταυτόχρονα, συνέχισε, και δεδομένου ότι φθάνουν μαζικά ποσότητες εμβολίων θα πρέπει να αρχίσουμε να εμβολιάζουμε και αυτούς που θα ξαναβάλουν μπρος την οικονομία και αυτούς που κρατάνε την τάξη, και τους καθηγητές στα σχολεία.

«Νομίζω, είναι δύο πορείες που μπορούν να συνεχιστούν παράλληλα», είπε και έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ.

ΕΛΑΜ: Άνοιγμα επιχειρήσεων και αθλητισμού

Ο πρόεδρος ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανέφερε πως έθεσε το θέμα του ανοίγματος των επιχειρήσεων και του αθλητισμού.
«Από την πλευρά του ΕΛΑΜ έχουμε θέσει μια σειρά ερωτημάτων τα οποία μας απασχολούν και θεωρούμε πως απασχολούν ευρύτερα την κοινή γνώμη. Χιλιάδες επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή παραμένουν κλειστές, στον χώρο κυρίως της εστίασης. Ο αθλητισμός παραμένει κλειστός. Είναι ζητήματα τα οποία από την πλευρά μας έχουμε θέσει και ζητούμε όπως η Κυβέρνηση τα ξαναδεί ώστε να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατό να προχωρήσουμε στο άνοιγμα και των επιχειρήσεων αλλά και ευρύτερα του αθλητισμού και άλλων δραστηριοτήτων» είπε.
Ανέφερε εξάλλου ότι σε ερώτηση από την πλευρά του όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών «μας έχουν απαντήσει πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις και δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο».

Το τρίπτυχο Καρογιάν

Στο τρίπτυχο της «λογικής, του μέτρου και της ισορροπίας» μεταξύ της υγειονομικής και οικονομικής κατάστασης αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν, ώστε να πεισθεί, όπως είπε, ο κόσμος ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα οδηγήσουν το συντομότερο δυνατό στην ομαλότητα.

Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «υποβάλαμε ερωτήματα σε σχέση με την πορεία και το τι πρέπει να γίνει». Πρόσθεσε πως πρέπει να ανοίξει η οικονομία, να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και «γιατί θα πρέπει σιγά σιγά και οι πολίτες να νιώσουν ότι τα πράγματα με μια ελπίδα, λογικά αρχίζουν να προχωρούν».

Είπε ότι είναι πολλά τα προβλήματα και οι δυσκολίες, ενώ χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται και βασανίζονται, όπως επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, αλλά και κοινωνικές ομάδες.

Κούσιος: Κρίσιμος μήνας ο Μάρτιος

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος δήλωσε μετά τη σύσκεψη ότι ο Μάρτιος είναι κρίσιμος μήνας.

Υπογράμμισε πως «θα πρέπει όλοι να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα για να μπορέσουμε να χαλαρώσουμε πλήρως τα μέτρα χωρίς κανένα κίνδυνο» για την υγεία μας, ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει καμία πολιτική απόφαση για λήψη ιδιαίτερων μέτρων για την επαρχία Λεμεσού».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε πλήρως και ενδελεχώς τους πολιτικούς αρχηγούς για τα θέματα που αφορούν την πανδημία.

Επίσης, ανέφερε επίσης ότι έγινε ενημέρωση και για το πρόγραμμα εμβολιασμών, τους ρυθμούς των εμβολιασμών, για τον χρόνο που αναμένεται να συμπληρωθούν οι εμβολιασμοί για να καλύψουν όλο τον πληθυσμό της Κύπρου, όπως επίσης και για τα μέτρα τα οποία βρίσκονται υπό συζήτηση και για τις χαλαρώσεις που αναμένεται αύριο να αποφασιστούν από το Υπουργικό Συμβούλιο.