You are here

ΟΕΒ-ΚΕΒΕ: Ισοπεδωτικοί οι περιορισμοί

08/01/2021 16:03

Τις πρώτες αντιδράσεις των εργοδοτικών συνδέσμων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ έφερε η ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων για αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλης Αντωνίου αναφέρει στη StockWatch ότι «είναι πολύ οδυνηρά τα νέα μέτρα με σημεία που δημιουργούν ιδιαίτερες δυσλειτουργίες στην ομαλή επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία ελπίζω σύντομα να προσαρμοστεί με τις αναγκαίες διευκρινίσεις. Κατανοούμε την προσπάθεια για εξισορρόπηση της προστασίας της υγείας και οικονομίας αλλά δημιουργείται ένα περιβάλλον εξαιρετικά βαρύ το οποίο δεν είμαστε σε θέση να αποτιμήσουμε τη ζημιά στην οικονομία», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, το 15% στις υπηρεσίες με μέγιστο αριθμό τα 20 δεν ισχύει σε άλλες χώρες. «Όλα αυτά έπρεπε να ήταν συνάρτηση του εμβαδού του χώρου», σημειώνει.

Από πλευράς του ο γενικός γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Μάριος Τσιακκής, θεωρεί ότι «είναι λανθασμένος ο περιορισμός που τέθηκε για 20 άτομα ανά υποστατικό ανεξάρτητα εάν με βάση το ποσοστό η συγκεκριμένη εταιρεία θα μπορούσε να έχει περισσότερο αριθμό σε εργασία». Για παράδειγμα, εξηγεί, μια εταιρεία η οποία απασχολεί 500 υπαλλήλους με βάση το 15% θα μπορούσε να φέρει 75 ανθρώπους όμως την περιορίζει στους 20. Την ίδια στιγμή μια εταιρεία με 140 υπαλλήλους μπορεί να φέρει επίσης μέχρι 20 υπαλλήλους.

«Αυτό είναι παντελώς άδικο και η θέση του ΚΕΒΕ είναι να παραμείνει το 15% ως περιορισμός και ο μέγιστος αριθμός που μπορεί να προσέρχεται για εργασία να καθορίζεται στη λογική του ενός ατόμου ανά 8 τ.μ.».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή, το γεγονός ότι έκλεισαν πολλοί κλάδοι της οικονομίας θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στα εισοδήματά τους και τη δυνατότητα τους να ανταπεξέλθουν.

«Αναμένουμε να ακούσουμε και τα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών για να δούμε σε ποια έκταση είναι η στήριξη που δίνεται ενώ επαναφέρουμε ξανά το αίτημα η κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο για παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων υπό τη μορφή ρευστότητας. Είναι επιτακτική ανάγκη να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο», υπογραμμίζει.

Της Γεωργίας Χαννή