You are here

Περιμένουν γενναία στήριξη για το νέο lockdown

12/11/2020 06:59

Γενναία μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων θα διεκδικήσουν οι εργοδοτικές οργανώσεις μετά την εξαγγελία χθες του προέδρου της Δημοκρατίας των νέων περιοριστικών μέτρων και του τοπικού lockdown σε Λεμεσό και Πάφο, αλλά και αυστηρότερων μέτρων παγκύπρια.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχαλάκης Αντωνίου στην πρώτη αντίδραση του μετά την ανάλυση χθες των νέων μέτρων από τον υπουργό υγείας, χαρακτήρισε μονόδρομο τα νέα μέτρα υποδεικνύοντας ότι «δεν έχουμε άλλη επιλογή από την εφαρμογή και τη συμμόρφωση μας στην υλοποίηση των μέτρων».

Πρόσθεσε ότι σήμερα θα είναι μια σημαντική ημέρα λόγω της εξαγγελίας από τους υπουργούς εργασίας και οικονομικών των μέτρων στήριξης όλων όσων πλήττονται από τα νέα μέτρα τα οποία θα βρίσκονται σε ισχύ από σήμερα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Ο κ. Αντωνίου επεσήμαινε επίσης ότι θα ζητήσουν διευκρινίσεις σε αρκετά σημεία των μέτρων διότι όπως προκύπτει από την πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι θα δημιουργηθούν κάποια προβλήματα, αν και όλα τα μέτρα δημιουργούν κόστος και ένα βαρύ κλίμα στη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «η απαγόρευση της μετακίνησης από τη Λεμεσό προς την Πάφο και αντίστροφα πιθανώς να δημιουργήσει προβλήματα επειδή πολλοί εργαζόμενοι μετακινούνται μεταξύ των δυο πόλεων».

Ειδικότερα το συγκεκριμένο μέτρο, όπως ανέφερε ο υπουργός υγεία, απαγορεύει τη μετακίνηση προσώπων από και προς τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, καθώς και μεταξύ των δύο επαρχιών, εξαιρουμένων των μετακινήσεων εργαζομένων σε ουσιώδεις υπηρεσίες, μετακινήσεων για ιατρικό περιστατικό (με την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού), μετακινήσεων για μεταφορά προσώπων από και προς τους Αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου και το λιμάνι Λεμεσού.

Επανέλαβε ότι θα πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια όλα τα μέτρα ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Σχολιάζοντας την επιβολή τοπικού lockdown σε Λεμεσό και Πάφο είπε ότι «από την τεκμηρίωση των κρουσμάτων από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δικαιολογούνται τα αυστηρότερα μέτρα στις δυο επαρχίες».

Εφαρμογή των μέτρων με θρησκευτική ευλάβεια

Σαφής και η πρώτη δήλωση του προέδρου του ΚΕΒΕ Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη, ο οποίος τόνισε ότι «από τη στιγμή που οι ειδικοί και η πολιτεία έκριναν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα είναι αναγκαία το ΚΕΒΕ προτρέπει τα μέλη του να συμμορφωθούν με θρησκευτική ευλάβεια στην υλοποίηση τους διότι η υγεία του λαού είναι υπεράνω όλων».

Υπέδειξε ότι «συγχρόνως το ΚΕΒΕ θα ζητήσει από την πολιτεία να στηρίξει τις επιχειρήσεις οι οποίες θα επηρεαστούν από αυτά τα μέτρα και γενικότερα από την πανδημία». 

Όσον αφορά το μέτρο μεταφοράς εμπορευμάτων μεταξύ των πόλεων Λεμεσού και Πάφου, είπε ότι «το υπουργείο υγείας μας διευκρίνισε ότι η μεταφορά των εμπορευμάτων θα επιτρέπεται από την μια πόλη στην άλλη, νοουμένου ότι οι μεταφορείς θα διαθέτουν πιστοποιητικό από τους εργοδότες τους».

Άδικα στοχοποιήθηκαν τα κέντρα εστίασης

Ο γενικός γραμματέας του παγκύπριου συνδέσμου κέντρων αναψυχής Φάνος Λεβέντης, επανέλαβε τη δυσαρέσκεια του διότι όπως είπε, έχει στοχοποιηθεί ο κλάδος ενώ έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι τα κέντρα αναψυχής δεν αποτελούν εστίες διασποράς.

Εξέφρασε την προσδοκία ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα συνοδεύονται με οικονομική στήριξη προς τις επιχειρήσεις από το κράτος, πέραν της στήριξης των εργαζομένων.

Σημείωσε ότι «η βιομηχανία των κέντρων αναψυχής έχει πληρώσει τεράστιο τίμημα από τα περιοριστικά μέτρα με τη μείωση του κύκλου εργασιών της αλλά και των ψηλών χρηματικών προστίμων που τους επέβαλλε η αστυνομία, διότι όλοι έστρεψαν τα βλέμματα της αστυνομίας στους δικούς μας χώρους ενώ τους διέφυγαν ουσιαστικές εστίες μόλυνσης όπως έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες».

Της Ηρώς Ευθυμίου