You are here

Σκληρό μέτρο το lockdown, ζητούν στήριξη επιχειρήσεις

24/04/2021 06:01

Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης ζητούν στην πρώτη τους αντίδραση, αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, της απόφασης χθες του Υπουργικού Συμβουλίου για νέο καθολικό lockdown δυο εβδομάδων και αυστηρότερα μέτρα μετά τη λήξη του, οι εκπρόσωποι των κέντρων εστίασης, του λιανικού εμπορίου καθώς και των εργοδοτικών οργανώσεων.

Παράλληλα καλούν τους πολίτες να εφαρμόζουν τα περιοριστικά μέτρα και να μην αρνούνται να εμβολιασθούν με οποιοδήποτε εμβόλιο, διότι είναι εξίσου ασφαλή όλα.

Επιφυλάξεις εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης κατά πόσο οι 14 ημέρες που θα διαρκέσει το lockdown, θα αποδώσει τα αναμενόμενα.

Σημειώνεται ότι θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 26 Απριλίου και θα λήξει στις 9 Μαΐου.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Στεφάνου αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, για νέο καθολικό lockdown, είπε ότι «οι επιχειρήσεις έχασαν τη χριστουγεννιάτικη περίοδο τώρα θα χάσουν και την πασχαλινή με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν τεράστια έξοδα και υποχρεώσεις».

Τόνισε ότι «ζητούμε άμεσα επεξεργασία έκτακτου σχεδίου στήριξης των επιχειρήσεων και όχι μόνο των εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν με συγκεκριμένα μέτρα».

Μεταξύ αυτών, όπως είπε, είναι η απευθείας στήριξη προς τις επιχειρήσεις και η επιδότηση του ενοικίου τουλάχιστον τις κλειστές περιόδους σε συνδυασμό με τη στήριξη των λειτουργικών δαπανών είτε είναι ρεύμα, είτε κοινωνικές ασφαλίσεις, είτε άλλες υποχρεώσεις.

Ο γενικός γραμματέας του παγκύπριου συνδέσμου ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής Φάνος Λεβέντης, δήλωσε στη StockWatch ότι «η κυβέρνηση αθέτησε τη συμφωνία που είχαμε. Δυστυχώς πληρώνουμε ξανά την αδυναμία της πολιτείας να επιβάλει την εφαρμογή του πρωτοκόλλου και των διαταγμάτων», τόνισε.

Χαρακτήρισε το lockdown ως πολύ σκληρό μέτρο και ένα μεγάλο πισωγύρισμα για τη βιομηχανία εστίασης.

Ακόμη χαρακτήρισε απαράδεκτους τους όρους που προνοούνται μετά τη λήξη του lockdown, σύμφωνα με τους οποίους κάποιος που εισέρχεται σε χώρο εστίασης θα πρέπει να προσκομίζει PCR ή rapid test, κάτι για το οποίο είπε θα αγωνιστούν για να ανατρέψουν.

«Παράλληλα θα διαβουλευθούμε με το Υπουργείο Οικονομικών για να δούμε πως θα αποζημιωθούν οι επιχειρήσεις με δίκαιο και ορθό τρόπο στη βάση του τι αναλογεί στην κάθε επιχείρηση», κατέληξε.

Ζητούμε ισχυρή στήριξη

Για ισχυρή στήριξη προς τις επιχειρήσεις, έκανε λόγο και ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, στην πρώτη του αντίδραση μετά την ανακοίνωση του νέου lockdown, λέγοντας ότι ξεκινούν δύο εβδομάδες παθών για τις επιχειρήσεις.

«Οι επιχειρήσεις έκλεισαν τα Χριστούγεννα, κλείνουν και το Πάσχα που ανέμεναν να δουλέψουν λίγο για να σώσουν ό,τι σώζεται και αντί τούτου ερχόμαστε πάλι αντιμέτωποι με μια πολύ οδυνηρή εξέλιξη», είπε.

Υπογράμμισε ότι «ήδη επικοινωνήσαμε με τους αρμόδιους Υπουργούς και ζητούμε πέραν από την κάλυψη των ημερομισθίων, νέα στήριξη για τις ίδιες τις επιχειρήσεις».

Οι πολίτες να εμβολιαστούν

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, στις δηλώσεις του στη StockWatch, έστειλε μήνυμα προς τους πολίτες ότι πρέπει να τηρούν τα μέτρα διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Ασφαλώς δεν μας ικανοποιούν οι συγκεκριμένες εξελίξεις, όμως οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να δηλώνουν τις επαφές τους, διότι ένα lockdown αυτού του μεγέθους χωρίς την απόλυτη συνεργασία και πειθαρχία στα μέτρα δεν πρόκειται να τελειώσει αυτό το πρόβλημα».

Τόνισε ότι «όλοι θα πρέπει να εμβολιάζονται και να τερματιστεί η πανευρωπαϊκή δαιμονοποίηση του AstraZeneca».

Της Ηρώς Ευθυμίου