You are here

Άγρια κόντρα Τσιέλεπου με CPB – HB (1)

24/09/2003 12:16
Τι απαντά η ΕΠΑ στις προδικαστικές ενστάσεις
Προσωπική επίθεση κατά του προέδρου της Επιτροπής


Άγρια κόντρα μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Χριστόδουλου Τσιέλεπου και των δικηγόρων της Λαϊκής και Ελληνικής Τράπεζες εκτυλίχθηκε, απρόσμενα, στη χθεσινή τελευταία μέρα εξέτασης των προδικαστικών ενστάσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Στην αυλαία της πρώτη φάση της «δίκης» των τραπεζών, οι νομικοί σύμβουλοι των δύο τραπεζών (CPB – HB) ανέπτυξαν προφορικά τις προδικαστικές ενστάσεις, διαφοροποιούμενοι αισθητά (ως προς την ένταση, αλλά και τις κατηγορίες που εκτόξευσαν) από την BOC και τις άλλες τράπεζες.

Εξαπολύοντας μια άνευ προηγουμένου προσωπική επίθεση κατά του Προέδρου της ΕΠΑ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας, οι δύο υπό κατηγορία τράπεζες, δια μέσου των νομικών τους συμβούλων, αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολούθησε η Επιτροπή στη σύνταξη του κατηγορητηρίου για δημιουργία «απαγορευμένων συμπράξεων», αλλά και τη νομιμότητα της σύνθεσης της. Το κερασάκι της χθεσινής ταραγμένης συνεδρίας ήταν η καθολική απόρριψη από τις δύο τράπεζες του κατηγορητηρίου, τόσο όσον αφορά το περιεχόμενο, αλλά και το σκεπτικό δόμησης του.

«Βγήκαν μαχαίρια»

Οι σκηνές πάντως που εκτυλίχθηκαν χθες, προδιαθέτουν για άγριες συγκρούσεις στο εγγύς μέλλον. Κατά αποκλειστικές πληροφορίες της Stockwatch, οι δικηγόροι των δύο τραπεζών ανέφεραν ότι η απόφαση της ΕΠΑ να παραπέμψει τις τράπεζες – «χωρίς ίχνος μαρτυρίας και στοιχείων» οφείλεται σε «λόγους τακτικής και άλλων σκοπιμοτήτων», αφήνοντας σαφώς να νοηθεί πως η αρχή εξυπηρετούσε αλλότρια συμφέροντα.

Αμφισβητήθηκε ακόμα, με νομικά επιχειρήματα, τόσο ο ρόλος, όσο και οι εξουσίες και αρμοδιότητες της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού. Λέχθηκε χαρακτηριστικά ότι έγινε κατάχρηση εξουσίας και υπήρχε προκατάληψη από μέρους της Επιτροπής, ενώ υποστηρίχθηκε ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης «για δίκαιη δίκη» τόσο εκ μέρους του Χριστόδουλου Τσιέλεπου όσο και της ΕΠΑ γενικά. Σαφώς οι νομικοί σύμβουλοι των τραπεζών έθεσαν θέμα κακοδικίας, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος σε περίπτωση αρνητικής κατάληξης –για τους πελάτες τους– της «δίκης».

Ακολουθεί σε λίγη ώρα, εκτενές αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, για τα επιχειρήματα των τραπεζών και τις απαντήσεις της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, στα σημεία «αιχμής» των προδικαστικών ενστάσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Του Κυριάκου Κυριακίδη