You are here

ΑΚΕΛ: Άμεση ενίσχυση ΜμΕ με αύξηση ποσού στα €300 εκ.

03/06/2020 12:49

Χρειάζεται λήψη αποφάσεων για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δήλωσε ο  ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά από συνάντηση που είχε το πρωί με την ΠΟΒΕΚ Πάφου, προσθέτοντας πως τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων χρονίζουν και πως η κρίση με την πανδημία τα έχει επιδεινώσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό .

Σε δηλώσεις του στην Πάφο, ο κ. Κυπριανού, που επισκέφτηκε το εμπορικό κέντρο της Πάφου συνοδευόμενος από στελέχη του ΑΚΕΛ, κάλεσε την κυβέρνηση να επεξεργαστεί μια λύση για το θέμα των ενοικίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την άμεση ενίσχυση τους με ένα ποσό κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Χρειάζονται αποφάσεις, οι οποίες πραγματικά να στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμπλήρωσε και επανέλαβε τη θέση του κόμματος του ότι η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να αυξήσει στα 300 εκατομμύρια, από τα 100 εκατομμύρια, το πακέτο ενίσχυσης των επιχειρήσεων αυτών και των αυτοεργοδοτουμένων.

Πρόσθετος δανεισμός συνέχισε, θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις, που είναι υπερχρεωμένες, στην κατάρρευση. 

Είπε ακόμη ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις αυτές είναι το πρόβλημα των ενοικίων χαρακτηρίζοντας ανεπαρκέστατο το νομοσχέδιο για τις φορολογικές ελαφρύνσεις των ιδιοκτήτων. Ο ΓΓ του  ΑΚΕΛ  παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα αλλά θα πρέπει, συμπλήρωσε, να γίνουν και άλλα βήματα. 

Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, για το οποίο είπε ότι το κόμμα του στηρίζει το αίτημα της ΠΟΒΕΚ, προκειμένου να παραμένουν κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές.

Πρόσθεσε πως και στην Πάφο, αλλά και σε άλλες επαφές που είχε με μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτές, έθεσαν έντονα το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή.  Επιμένουν, συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού, ότι με βάση τα στοιχεία τους, η μείωση στα εισοδήματα τους, από το γεγονός ότι παραμένουν ανοικτά κάποια μεγάλα καταστήματα την Κυριακή είναι γύρω στο 7%.

Αυτό το ποσό συνέχισε, πολλαπλασιάζεται λόγω της κρίσης και ουσιαστικά οδηγάει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην καταστροφή, προσθέτοντας πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 96% της κυπριακής οικονομίας.

Από τη στιγμή, ανέφερε, "που και ο Υπουργός Οικονομικών και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού χτες ανακοίνωσαν ότι  θα κάνουν το μεγάλο θαύμα στον τομέα της οικονομίας και θα ανακάμψει η οικονομία πολύ νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζαν”, εμείς θεωρούμε  “ότι υπάρχει η δυνατότητα να στηριχθεί αυτός ο κόσμος να βοηθηθεί αυτή την κρίσιμη περίοδο για να μπορέσει και να λειτουργήσει και να επιβιώσει αλλά και για να κρατήσει τους υπαλλήλους”.

Από την πλευρά του, ο  πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ Πάφου Ανδρέας Ευριπίδου διαπίστωσε απόλυτη ταύτιση απόψεων με το ΑΚΕΛ σε όλα τα θέματα που απασχολούν τα μέλη της ΠΟΒΕΚ.

Η οικονομία της Κύπρου βασίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα πρέπει να σωθούν και να διατηρηθούν γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα πρέπει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις αυτές με ένα γενναιόδωρο, όπως είπε, πρόγραμμα.

Σημειώνεται πως ο κ. Κυπριανού πραγματοποίησε και επίσκεψη στο εμπορικό κέντρο της οδού Μακαρίου στην Πάφο.