You are here

Αλλαγή κουλτούρας για κοινωνική καινοτομία

07/08/2022 06:00

Στην ανάπτυξη της κοινωνικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας μέσω αλλαγής της κουλτούρας, στοχεύει το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας (Centre for Social Innovation - CSI).

Ο δρ. Σωτήρης Θεμιστοκλέους, διευθυντής της στρατηγικής ανάπτυξης του CSI, σε συνέντευξή του στη Stockwatch αναφέρεται στις σχέσεις κράτους και δημόσιων υπηρεσιών με τον κλάδο, ενώ εξηγά πως χρειάζεται η συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη για την προώθηση της κοινωνικής καινοτομίας.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «ΕΚΩΝ», ενώ παρουσιάστηκε και η εθνική έκθεση κοινωνικής καινοτομίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «FUSE».

Υπενθυμίζεται πως στη παρουσίαση του έργου «ΕΚΩΝ», αρμόδιοι φορείς συμμετείχαν στη συζήτηση για τα προγράμματα και τις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ έγινε αναφορά και στο πρόγραμμα EaSI με προϋπολογισμό ύψους €900 εκατ. που υπάγεται κάτω από το Υπουργείο Εργασίας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως δεν είναι μόνο θέμα χρηματοδότησης, αλλά και ανάπτυξη κουλτούρας και φιλοσοφίας στον τομέα.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν να κερδίσουν πολύ περισσότερα», τονίζει επισημαίνοντας ότι η μακροχρόνια κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη θα αμβλύνουν την αρνητική επίδραση των διαφόρων κοινωνικών προκλήσεων και θα ενισχύσουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Υπάρχουν αδυναμίες στο νομικό πλαίσιο, παραδέχεται ο κ. Θεμιστοκλέους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επιλυθούν σύντομα.

Η έλλειψη ολοκλήρωσης νομικού πλαισίου καταγράφηκε και στις αδυναμίες της χαρτογράφησης για το έργο «ΕΚΩΝ». Ο δρ. Θεμιστοκλέους αναφέρει για την αδυναμία αυτή, πως οι κοινωνικές επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε τοπικό και διεθνές επίπεδο μέσω της ευρωπαϊκής αγοράς.

Όσον αφορά τα πλάνα του κέντρου, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρεται στη δημιουργία εργαλείων, πρακτικών και διαδικασιών που έρχονται να ενισχύσουν την παρουσία των γυναικών στα επαγγέλματα του ψηφιακού κόσμου.

Τα μελλοντικά πλάνα του κέντρου θα απευθύνονται σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την κατάρτιση, αλλαγή κουλτούρας και αντιμετώπιση διακρίσεων, ύψους €3 εκατ. στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Ορίζοντας, με έναρξη τον Σεπτέμβριο και συμμετοχή άλλων δέκα κρατών – μελών.

Ακόμη, για την ενίσχυση της κουλτούρας, δικτύωσης και επικοινωνίας με όσους θέλουν να επενδύσουν στην κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα, το κέντρο ετοιμάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Cyprus Networking Festival (CNF).

Το φεστιβάλ αναμένεται στις 31 Αυγούστου 2022, ενώ σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους προσελκύει πέραν των 200 ενδιαφερομένων και έχει ήδη καθορίσει την κουλτούρα δικτύωσης, ανάμεσα στις επιχειρήσεις και την κοινωνία.

Ο κ. Θεμιστοκλέους στέλνει μήνυμα στους νέους που θέλουν να εμπλακούν με την ίδρυση startup να είναι τολμηροί και πιο ενεργοί στην αγορά και στην κοινωνία, τονίζοντας την ανάγκη για συμμετοχικότητα και εμπλοκή στην επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Μαρίας Κυριακίδου