You are here

Αναμένουν βελτίωση ανταγωνιστικότητας την επόμενη τριετία

25/10/2022 17:26

Τα επόμενα τρία χρόνια, αναμένεται σε ποσοστό 53% βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, ενώ ο μέσος όρος ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ για τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ανέλθει σε 64%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της EY που παρουσιάστηκαν στο Cyprus Attractiveness Forum.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η χώρα βρίσκεται σε σωστό δρόμο για την ανταγωνιστικότητα με τις τράπεζες να σημειώνουν πρωτιά στην πράσινη μετάβαση, σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Όπως ανέφερε ο Στέλιος Δημητρίου, επικεφαλής υπηρεσιών στρατηγικής και συναλλαγών της EY, οι τράπεζες ήδη ξεκίνησαν να «σκέφτονται» πράσινα, αναφερόμενος στα αποτελέσματα για τις οικονομικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, με τον υπουργό οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη να τονίζει ότι υπάρχει νέα προοπτική στον τομέα λόγω της νέας εποχής που μπαίνει αυτή την στιγμή.

Ο υπουργός εξήγησε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα εποχή όπως η πράσινη μετάβαση, σημειώνοντας ότι ο τρόπος που λειτουργούν οι τράπεζες αυτή τη στιγμή για την πράσινη μετάβαση, δημιουργεί μεγάλο ενδιαφέρον για τον τομέα.

Τρεις σημαντικοί πυλώνες

Βιωσιμότητα, τεχνολογία και ταλέντο είναι οι τρεις σημαντικότεροι πυλώνες, σύμφωνα με την έρευνα για τους επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο σε μέσο όρο από αυτόν της ΕΕ.

Ποσοστό 59% για την τεχνολογία, 66% για τη βιωσιμότητα και 51% για ταλέντα, είναι μεταξύ άλλων των θετικών ποσοστών που σημειώνουν οι πυλώνες.

Σε σχέση με τα κρατικά μέτρα, βαθμολογήθηκαν καλά έως και εξαιρετικά από τους επενδυτές με τον ΥΠΟΙΚ να δηλώνει περήφανος για το πρόγραμμα στήριξης που εισήγαγε για τις επιχειρήσεις.

Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες τεχνολογίας για επενδύσεις στην Κύπρο, ανέφερε, εξηγώντας ότι η Κύπρος χρειάζεται ένα οικοσύστημα ειδικά για τον τομέα της τεχνολογίας ο , οποίος μεγαλώνει και αναπτύσσεται ραγδαία.

Αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη δημιουργία εγκαταστάσεων για την παιδεία και τη δικτύωση αυτού του τομέα, πρόσθεσε, αφού λόγω της απουσίας τους δημιουργείται ανισότητα.

Κυπριακή ανταγωνιστικότητα σε 3 χρόνια

Στην ενότητα κυπριακή ανταγωνιστικότητα τα επόμενα τρία έτη, σύμφωνα με την έρευνα το 71% των μεγάλων επιχειρήσεων με άνω των €1,5 δισ. κερδών αναμένουν μεγάλη ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας τα επόμενα έτη, σε αντίθεση με πιο μικρές επιχειρήσεις.

Ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι οι επενδυτές ψάχνουν να επενδύσουν μακριά από την Κίνα, λόγω του ουκρανικού πολέμου, με τον ΥΠΟΙΚ να εξηγεί ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει κέντρο επενδύσεων λόγω της θέσης της αλλά ακόμη η χώρα δεν είναι έτοιμη για όλα τα πεδία, όπως η μαζική παραγωγή επιχειρήσεων, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Κίνας.

Σημειώνονται μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, εξηγώντας ότι τα επόμενα έτη θα δούμε την αρχή της αποπαγκοσμιοποίησης. Η χώρα θα πρέπει να κάνει αλλαγές στις πολιτικές, σημείωσε.

Τραπεζικά, επιχειρήσεις και ψηφιακή οικονομία, αναμένεται να κυριαρχήσουν στην κυπριακή οικονομία τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα, με την ψηφιακή οικονομία να βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά στα αποτελέσματα.

Ο τομέας του τουρισμού, όπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου δεν βρίσκεται στις επιλογές των επενδυτών για την Κύπρο ή άλλες χώρες του εξωτερικού.

Σε σχέση με την ελκυστικότητα των επιχειρήσεων, των ταλέντων και των οικονομικών κεφαλαίων, που δεν σημειώνουν καλές βαθμολογίες, ο ΥΠΟΙΚ, ανέφερε ότι χρειάζεται προσπάθεια για διόρθωση λανθασμένων κριτικών.

Αναφέρθηκε ακόμη, σε απόψεις που στιγματίζουν τη χώρα όπως δημοσιεύματα ξένου τύπου που παρουσιάζουν την Κύπρο ως «οικονομικό παράδεισο» για Ρώσους επενδυτές και τα αποτελέσματα της Κύπρου για τη διαφθορά, υπογραμμίζοντας ότι οι αναβαθμίσεις και οι ξένες επενδύσεις που σημειώνονται στη χώρα είναι απόδειξη της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας του τόπου

Λύση κυπριακού για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα

Δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα η βιωσιμότητα του κράτους αν δεν λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, σημείωσε στη συζήτηση πάνελ του Cyprus Attractiveness Forum της ΕΥ, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε συζήτηση με τον Στέλιο Δημητρίου, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως το κυπριακό πρέπει να λυθεί με τον ένα ή τον άλλον τρόπο και οι επόμενοι κυβερνώντες θα πρέπει να εναποθέσουν όλες τις προσπάθειες τους στη λύση του, για τη βιωσιμότητα του κράτους.

Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η μη λύση του εθνικού προβλήματος σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό πρόβλημα, θα επιφέρει τραγικά αποτελέσματα στη χώρα τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ακόμη, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι παρά τις επιπτώσεις που βίωσε η χώρα από το 2019 λόγω της πανδημίας, η χώρα έχει επηρεαστεί κυρίως από τον πληθωρισμό και τις επιπτώσεις από τον τομέα του τουρισμού, κάτι που αντέκρουσε σε επόμενο πάνελ συζήτησης ο Σάββας Πέρδιος, υφυπουργός τουρισμού, αναφερόμενος στα υψηλά νούμερα αφίξεων που πέτυχε η Κύπρος, παρά τον ουκρανικό πόλεμο.

Λόγω των στρατηγικών που ακολουθήθηκαν, οι επιπτώσεις που σημειώθηκαν στην προέλκυση επενδύσεων, δεν επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο κ. Πετρίδης έδωσε την δική του πρόβλεψη ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανέλθει σε 5,7% αλλά πιθανόν να αγγίξει και το 6%. Σημείωσε ωστόσο, ότι δεν είμαστε μακριά από τον αναμενόμενο μέσο όρο της ΕΕ, με τον πληθωρισμό να παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα της οικονομίας.

Από το βήμα του forum ο Ανδρέας Δημητριάδης – Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ, ανέφερε ότι οι εξελίξεις στον κόσμο αποδεικνύουν ότι είμαστε ακόμη σε δύσκολη περίοδο, ενώ η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου αποδεικνύουν ότι η Κύπρος κινείται σωστά.

Της Μαρίας Κυριακίδου