You are here

Ανάπτυξη υψηλών ρυθμών στα επενδυτικά ταμεία

25/04/2021 06:01

Συνεχείς και εντεινόμενες είναι οι προσπάθειες των συνδέσμων CIFA και Invest Cyprus για προσέλκυση επενδύσεων, όπως τονίστηκε σε διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο «Η μετά πανδημία εποχή για τα κυπριακά Επενδυτικά Ταμεία». Σημειώθηκε επίσης ότι η ανάπτυξη του τομέα στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια ξεπέρασε την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του CIFA Ανδρέας Γιασεμίδης ανέφερε ότι μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ο σύνδεσμος κατέβαλλε προσπάθειες για προώθηση της Κύπρου και προέλκυση κεφαλαίων.

Σημείωσε ότι η Κύπρος θεωρείται πλέον ένα αξιόπιστο κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι προσπάθειες, τόνισε, θα συνεχιστούν για προώθηση της Κύπρου και των ευκαιριών που προκύπτουν. Ο δρόμος εμπεριέχει προκλήσεις, σημείωσε.

Ο κ. Γιασεμίδης αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της χώρας όπως είναι η πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά και το ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο.

Πρόσθεσε επίσης ότι η ευελιξία και η διαφάνεια είναι σημαντικές για την κυπριακή βιομηχανία.

O γενικός διευθυντής του Invest Cyprus και αντιπρόεδρος του CIFA Γιώργος Καμπανέλλας, σημείωσε ότι πριν από χρόνια τέθηκε ως προτεραιότητα η ανάπτυξη των επενδυτικών ταμείων και υλοποιούνται σημαντικές δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στη στρατηγική του οργανισμού, επεσήμανε ότι πέραν της ανάπτυξης των επενδυτικών ταμείων, στόχος είναι η προσέλκυση εταιρειών τεχνολογίας και οι επενδύσεις σε τομείς όπως η ξενοδοχειακή βιομηχανία ενώ δίνεται έμφαση σε έργα μέσω της project bank για τις διαθέσιμες επενδυτικές ευκαιρίες

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Θεοχαρίδης, ανέφερε ότι η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε διαταραχές στις αγορές κεφαλαίων ειδικά σε ότι αφορά θέματα ρευστότητας ενώ από την αρχή της πανδημίας η ΕΚ παρακολουθεί τους διαχειριστές κεφαλαίων για θέματα ρευστότητας.

Μέχρι στιγμής, σημείωσε, δεν έχει χρειαστεί η ενεργοποίηση οποιοδήποτε εργαλείου για θέματα ρευστότητας.

Από το 2011 μέχρι το 2021, τόνισε, η αγορά αναπτύχθηκε κατά 217%.

Οι επενδυτικές επιλογές αφορούν τον τομέα των privaty equity, των ακινήτων και κεφαλαίων.

O Thomas Tilley της EFA ανέφερε ότι η ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια ξεπέρασε την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Σημείωσε ότι στην Κύπρο υπάρxει διασυνοριακή ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών κεφαλαίων.

Στο τέλος του 2018 το ενεργητικό υπό διαχείριση των Επενδυτικών Ταμείων ανερχόταν σε €6.3 δισ. ενώ στο τέλος του 2020 έφτασε στα €8.6 δισ., σημειώνοντας αύξηση πέραν του 36% μέσα σε 2 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πέραν των €2 δισ. έχουν επενδυθεί στην κυπριακή οικονομία από τα Επενδυτικά Ταμεία σε τομείς όπως η Ενέργεια (€246 εκατ.), οι Βιώσιμες Επενδύσεις (€28 εκατ.), η Ναυτιλία (€72 εκατ.), η Χρηματοπιστωτική Τεχνολογία (€30 εκατ.) και μικρότερα ποσά σε άλλους τομείς.

Ο συνολικός αριθμός Εταιρειών Διαχείρισης και Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων στο τέλος του 2018 ήταν 174 και στο τέλος του 2020 ήταν 283.

Της Γεωργίας Χαννή