You are here

D. Moisi: Tέλος της «Δυτικής» κυριαρχίας

04/02/2011 12:42
Στο τέλος της κυριαρχίας του δυτικού πολιτισμού και στην ανάπτυξη που αναμένεται να έρθει από τις αναπτυσσόμενες χώρες αναφέρθηκε ο καθηγητής Ντομινίγκ Μωυσή (Professor Dominique Moisi), μιλώντας κατά τη διάρκεια οικονομικού φόρουμ που διοργάνωσε η εταιρεία SFS.

Ο κ. Μωυσή ο οποίος είναι επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρτ και Ιδρυτής του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (Institute of International Affairs - IFRI), αναλύοντας τις δομικές μεταβολές που χαρακτηρίζουν τη διεθνή οικονομία τόνισε ότι «τελειώνει ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος κυριαρχίας στην παγκόσμια οικονομία του δυτικού πολιτισμού αφού ο δυτικός πολιτισμός αναμένεται να επιστρέψει στα σημεία που ήταν στις αρχές του 19ου αιώνα σε θέματα δημογραφίας και στις αρχές του 18ου αιώνα σε θέματα παγκόσμιου πλούτου».

Συνεχίζοντας τόνισε επίσης ότι «σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα μέχρι το 2050, το 80% της παγκόσμιας ανάπτυξης θα έρθει από τις αναπτυσσόμενες χώρες Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Τουρκία και Ινδονησία. Θα είναι οι επικρατέστερες από τις αναπτυσσόμενες χώρες που θα κυριαρχήσουν σε θέματα ανάπτυξης το οποίο θεμελιώνει και τη γέφυρα μεταξύ του Ισλάμ με τον εκμοντερνισμό και τη δημοκρατία αφού η Τουρκία και η Ινδονησία συγκαταλέγονται στις εν λόγω χώρες».

Αναφέρθηκε επίσης και στην Κίνα, την οποία δεν θεωρεί ως αναδυόμενη δύναμη αλλά έως ξανά-αναδυόμενη δύναμη αφού ο κόσμος της Κίνας βασίζει την εμπιστοσύνη του και την αυτοπεποίθησή του στην ιστορία της Κίνας.

Ο κ. Μωυσή δεν ξέχασε να αναφέρει στην ομιλία του και τα επίκαιρα γεγονότα στην κοντινή Τυνησία και Αίγυπτο και εξήγησε ότι «τα γεγονότα στην Τυνησία και η διάλυση της κυβέρνησης του Μπεν Αλή θα έπρεπε να συγκριθούν με τα γεγονότα στην Ισπανία το 1975 αφού ο λόγος της εξέγερσης οφείλεται στη δημιουργία της μεσαίας τάξης ανθρώπων οι οποίοι δεν ανέχονται πια τη διαφθορά του καθεστώτος και χρειάζονται ελευθερία απόψεων».

Επιπλέον έκανε αναφορά και στην αντίφαση των Αμερικάνων και των Ευρωπαίων, αφού από τη μία συμπονούν την εξέγερση του λαού για δημοκρατία στη χώρα αλλά από την άλλη φοβούνται για το ασταθές περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί και έχει εξαπλώσει και στην Αίγυπτο αφού μπορεί να βλάψει τα συμφέροντά τους.

Καταλήγοντας επισήμανε τη σημασία της διατήρησης του Ευρώ στη διατήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξήγησε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να βρει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην παρούσα οικονομική κατάσταση το οποίο δεν είναι ανάμεσα στη δημογραφία, την στρατηγική, την οικονομία ή τα χρηματοοικονομικά μέσα αλλά σε νέες ιδέες και ιδανικά».

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να μάθουν να ζουν αναμεταξύ τους», πρόσθεσε.

Στη δική του ομιλία ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, εστιάστηκε κυρίως στα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν από τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κένεθ Ουάτρετ (Kenneth Wattret), ανώτερος οικονομολόγος μιλώντας επίσης στο ίδιο οικονομικό φόρουμ επισήμανε ότι «η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης αλλά και το μεγαλύτερο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και αυτό οφείλεται στη σημαντική αύξηση των εξαγωγών προς την Ασία καθώς και τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης μέσα στο 2010».

Για την ναυτιλία, μίλησαν επίσης ο κ. Τέντ Πετρόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Petrofin, οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα χρηματοδότησης της διεθνούς ναυτιλίας και ανέλυσε τη συνεισφορά των Ευρωπαϊκών τραπεζών στη ναυτιλιακή χρηματοδήτηση, ο Δρ. Δήμος Πετρόπουλος, Επικεφαλής στο Ναυτιλιακό Τμήμα του Ομίλου SFS ο οποίος εξήγησε τη σημασία της ναυτιλίας στη διεθνή οικονομία και συγκεκριμένα, τη συνεισφορά της ναυτιλίας στο διεθνές εμπόριο και ο Καθηγητής Ανδρέας Μερίκας, Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.