You are here

Διασύνδεση αρχείων εταιρειών

05/02/2015 17:39
Διασύνδεση των κεντρικών και εμπορικών μητρώων καθώς και των μητρώων εταιρειών που τηρείται από τoν έφορο εταιρειών με ευρωπαϊκή διαδικτυακή πύλη θα επέλθει με την ομόφωνη ψήφιση εναρμονιστικού νομοσχέδιου.

Με την τροποποίηση του νόμου περί εταιρειών επιτυγχάνεται η εναρμόνιση του ημεδαπού δικαίου με την Οδηγία 2012/17/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2012 για την τροποποίηση της σχετικής οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του συμβουλίου όσον αφορά στη διασύνδεση των κεντρικών και των εμπορικών μητρώων, καθώς και των μητρώων εταιρειών.

Με διασύνδεση του μητρώου εταιρειών που τηρείται από τον Έφορο Εταιρειών και Επίσημο Παραλήπτη με την ευρωπαϊκή διαδικτυακή πύλη, συνδέεται ουσιαστικά το μητρώο εταιρειών της Κύπρου με τα άλλα μητρώα εταιρειών των άλλων κρατών μελών και έτσι επιτυγχάνεται η βελτίωση της διασυνοριακής πρόσβασης σε πληροφορίες που αφορούν εταιρείες.

Η οδηγία της ΕΕ προβλέπει τη διασύνδεση των κεντρικών μητρώων, των εμπορικών μητρώων και των μητρώων εταιρειών, με στόχο τη διασυνοριακή πρόσβαση σε επικαιροποιημένες και αξιόπιστες επιχειρηματικές πληροφορίες.

Η διασύνδεση των μητρώων στην ενιαία αγορά θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση απαραίτητο μέτρο για τη δημιουργία ευνοϊκότερου νομικού και φορολογικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις και για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με τη μείωση του διοικητικού φόρτου και την αύξηση της ασφάλειας δικαίου.

Ε.Π.