You are here

Διαβεβαιώσεις Αναστασιάδη για διευκόλυνση επενδύσεων

19/06/2018 22:32

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια για να διευκολύνει τις επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες, σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής των Βραβείων Επενδύσεων που διοργανώνει ο Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (Invest Cyprus) μαζί με το περιοδικό GOLD.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι με την εκδήλωση επιβραβεύεται η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία, ενώ ευχαρίστησε τους επενδυτές για την ψήφο εμπιστοσύνης τους προς την κυπριακή οικονομία.

Πρόσθεσε ότι η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας είναι αξιοσημείωτη, σημειώνοντας ότι οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας είναι εξαιρετικές σε όλους τους κύριους παραγωγικούς τομείς της.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος απολαμβάνει τον ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ της τάξης του 4%, ενώ οι μακροοικονομικές προβλέπεις δείχνουν μια εύρωστη ανάπτυξη πέραν του 3% τα επόμενα χρόνια. Πρόσθεσε ότι η ανεργία έχει μειωθεί στο 8,6% και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ακόμα ότι η Κυβέρνηση έχει προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως στο σύστημα ευημερίας, στο σύστημα υγείας και στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, σημειώνοντας ότι θα προωθηθούν στρατηγικές και για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να προωθεί τη διαφάνεια και να επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε νοοτροπία που θα μπορούσε να προκαλέσει φαινόμενα διαφθοράς ή και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε σχέση με διαδικασίες που αφορούν τις επιχειρήσεις.

Εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα ότι η Βουλή θα εγκρίνει σειρά νομοσχεδίων, μεταξύ άλλων, για τη σύσταση Υφυπουργείου Τουρισμού και για τη δημιουργία συνολικού νομικού πλαισίου για την Ανάπτυξη και την Ανταγωνιστικότητα.

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι λειτουργούν πάνω σε υγιέστερα θεμέλια, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει για να αντιμετωπιστούν εκκρεμούσες προκλήσεις, όπως είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Τις ξένες επενδύσεις που προσθέτουν αξία στην κυπριακή οικονομία βράβευσε και φέτος ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), στο πλαίσιο της 7ης τελετής απονομής των Invest Cyprus CIPA International Investment Awards.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του CIPA,νικήτριες των φετινών βραβείων αναδείχθηκαν οι εταιρείες Olympia Group, ExxonMobil, DP World, Uniteam Marine Limited, Eurobank και Arab Satellite Communications Organization (Arabsat). Τιμητικό βραβείο για τη ευρύτερη συνεισφορά της στην κυπριακή οικονομία απονεμήθηκε στην Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης  (Council of Europe Development Bank).
 
Η τελετή, έγινε παρουσία πολιτειακών και πολιτικών αξιωματούχων, επιχειρηματικών φορέων και επιφανών ξένων επενδυτών και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Invest Cyprus Μιχάλης Π. Μιχαήλ τόνισε ότι υπό την καθοδήγηση της Κυβέρνησης και την πολύτιμη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, ο Οργανισμός εφαρμόζει μια στοχευμένη στρατηγική για την προώθηση των επενδύσεων στη χώρα.

«Ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης πορείας του, που εμπίπτει στη συνολική προσπάθεια της Πολιτείας να επαναφέρει την οικονομική ανάπτυξη και να θεμελιώσει συνθήκες μακροχρόνιας ευημερίας, βλέπουμε σήμερα να δημιουργούνται αρκετές ευκαιρίες για επενδύσεις, σε αναδυόμενους και παραδοσιακούς τομείς», είπε.
 
 Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις αναπτυξιακές προοπτικές που παρουσιάζουν οι τομείς headquartering (μεταφορά έδρας εταιρειών), start-ups και καινοτομίας, υγείας και θεματικού τουρισμού, ακινήτων, ενέργειας και επενδυτικών ταμείων.

 Όσον αφορά τις προϋποθέσεις για επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης σ’ ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον , ο Πρόεδρος του Οργανισμού σημείωσε ότι είναι αναγκαίο η οικονομία να είναι σε θέση συνεχώς να προσαρμόζεται, να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, να εκμοντερνίζεται και να καινοτομεί για να είναι όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστική.

Ο κ. Μιχαήλ επεσήμανε ότι η τελετή των βραβείων αποτελεί φόρο τιμής για τη συνεχή εμπιστοσύνη που οι επενδυτές επιδεικνύουν προς τη χώρα.

«Η ψήφος εμπιστοσύνης σας στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας μας, αποδεικνύει ότι η συλλογική μας προσπάθεια για διευκόλυνση της ανάπτυξης μέσω της ενδυνάμωσης των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων αποφέρει καρπούς και είναι άξια συνέχισης», είπε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου Ευγένιος Ευγενίου τόνισε τη ζωτική σημασία των ξένων επενδύσεων για την Κύπρο, σημειώνοντας πως τόσο οι μεμονωμένοι επενδυτές όσο και οι οργανισμοί που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αξίζουν ιδιαίτερης αναγνώρισης.

«Τα βραβεία αυτά μας δίνουν την ευκαιρία να τιμήσουμε αυτούς που έδειξαν εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία, επενδύοντας στη χώρα μας. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η PwC νοιάζεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την προώθηση και περαιτέρω ανάπτυξη της Κύπρου ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού και επιχειρηματικού κόμβου», κατέληξε.