You are here

Δύναμη πυρός για μετριασμό της ύφεσης

28/05/2020 07:06

Δύναμη πυρός για τον μετριασμό των υφεσιακών επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία αποτελεί το πακέτο από δέκα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε χθες βράδυ σε διάγγελμα του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Το πακέτο δίνει απευθείας στήριξη σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και ρευστότητα μέσω της παραχώρησης εγγυημένων δανείων.

Τα μέτρα αυξάνουν το δημοσιονομικό κόστος της κρίσης αλλά και τους δημοσιονομικούς κινδύνους, σε περίπτωση που για οιοδήποτε λόγω επανέλθει η ραγδαία εξάπλωση του ιού.

«Τυχόν απερίσκεπτες συμπεριφορές», δήλωσε χθες ο Νίκος Αναστασιάδης, «δεν θα θέσουν μόνο σε κίνδυνο τις ζωές των αγαπημένων μας, αλλά θα οδηγήσουν και το κράτος σε αδυναμία να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες στήριξης που ενδεχόμενα να προκύψουν».

Το πακέτο μέτρων διάσωσης της οικονομίας που ανακοίνωσε ο ΠτΔ, ήρθε σε συνδυασμό με την πρόταση της Κομισιόν για δημιουργία ταμείου ανάκαμψης ύψους €750 δισ., από το οποίο η Κύπρος θα μπορεί να αντλήσει χορηγία €1,5 – €2,5 δισ.  Το πλάνο της Κομισιόν θα τεθεί για συζήτηση στα κράτη μέλη της ΕΕ, με ορισμένα να εκφράζουν ήδη αμφιβολίες και άλλα να προβληματίζονται για τις δεσμεύσεις που θα πρέπει να αναλάβουν για μεταρρυθμίσεις.

Τα εγχώρια μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος, προβλέπουν παροχή εφάπαξ συνολικού ύψους πέραν των €100 εκ. προς τις περίπου 50 χιλ. μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούναπό 1 μέχρι 50 υπαλλήλους.

Το πιο σημαντικό μέρος του πακέτου αφορά την παραχώρηση ρευστότητας μέσω δανείων €1,7 δισ.  Πρώτον, ανακοινώθηκε η παραχώρηση ρευστότητας ύψους €800 εκ. για τη χρηματοδότηση μεσαίων επιχειρήσεων μέσω του κυπριακού ταμείου επιχειρηματικότητας, το οποίο ενισχύεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Δεύτερον, η δέσμη μέτρων προβλέπει επίσης αύξηση της δανειοδότησης ύψους €500 εκ. που περιλαμβάνεται στο σχέδιο της ΕΤΕπ για τη χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε εταιρείες μεσαίας κεφαλοποίησης.

Τρίτον, η κυπριακή κυβέρνηση θα αντλήσει  επιπρόσθετα €300 - €400 εκ. από το πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων για την κάλυψη αναγκών του κράτους και τα οποία θα διατεθούν με εγγυημένο δανεισμό ύψους 80% προς όλο το φάσμα του επιχειρηματικού κόσμου, που αποδεδειγμένα έχει πληγεί από την πανδημία.

Επιδοτήσεις επιτοκίων

Ισχυρό όπλο για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς, χαρακτηρίζουν οι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, την επιδότηση των επιτοκίων για νέα δάνεια προς όλες τις επιχειρήσεις με αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου 2020, όπως επίσης και την επιδότηση του επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια, ένα μέτρο, όπως λένε, το οποίο θα βοηθήσει τον τομέα των κατασκευών.

Τα σχέδια επιδότησης των επιτοκίων αγγίζουν τους αυτοτελώς εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, πλην των πολύ μεγάλων, δεδομένου ότι δεν θα είναι προβληματικές.

Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή για τέσσερα χρόνια. Για τα δύο πρώτα χρόνια η επιδότηση του επιτοκίου θα ανέρχεται μέχρι 3,5% και για τα υπόλοιπα δύο χρόνια κατά 2%. Για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις η επιδότηση του επιτοκίου θα ανέρχεται στο 1,5%.

Ικανοποιημένοι οι επιχειρηματίες

Συνδυαστικά με την πολύ καλή υγειονομική εικόνα που διαμορφώνεται η δέσμη μέτρων για στήριξη της πραγματικής οικονομίας, δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες ότι η χώρα θα κερδίσει για άλλη μία φορά το στοίχημα για αντιμετώπιση μίας ακόμη πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, δηλώνουν στη StockWatch οι ηγεσίες των εργοδοτών, του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

«Το πακέτο στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων έχει υπερβεί τις προσδοκίες μας», τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.

«Πρόκειται για ένα ισχυρό πακέτο το οποίο επιτρέπει αισιοδοξία για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτό που επιβάλλεται είναι οι επιχειρήσεις να αρχίσουν δουλειά. 

«Εμείς πήραμε αυτό που ζητήσαμε. Είναι καθήκον δικό μας να αξιοποιήσουμε όλα τα μέτρα και να αναστήσουμε την οικονομία του τόπου», παρατήρησε ο ΓΔ της ΟΕΒ. .

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής σημείωσε ότι πρόκειται για ένα δυνατό πακέτο στήριξης το οποίο αγγίζει όλα τα βασικά προβλήματα των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας.

«Προσβλέπουμε ως ΚΕΒΕ ότι τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση θα συμβάλουν καθοριστικά και ουσιαστικά στη στήριξη των επιχειρήσεων και στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας», ανέφερε ο κ. Τσιακκής..

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου επεσήμανε στη StockWatch ότι η δέσμη μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο του οποίου η σωστή διαχείριση από όλους, όπως επεσήμανε, θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δραματικές συνέπειες από την υγειονομική κρίση.

Αυτό το οποίο θα πρέπει να αξιολογηθεί, τόνισε, είναι το εύρος της διόγκωσης του δημόσιου χρέους, η διαχείριση του οποίου χρειάζεται ιδιαίτερης προσοχής.

Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, θα δώσει στις 12 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της οποίας θα αναλύσει λεπτομερώς το πακέτο στήριξης για την οικονομία και τις επιπτώσεις που θα έχει στο δημόσιο χρέος.

Του Λεύκου Χρίστου