You are here

Έγκριση υπουργικού σε νέο φόρο ακινήτων

16/01/2013 15:29
Αυξημένους συντελεστές φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας προνοεί νομοσχέδιο που ενέκρινε το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο και που αναμένεται να πυροδοτήσει μεγάλες αντιδράσεις.

Με το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί αύριο στη βουλή με στόχο να εισπραχθούν €90 εκ. το 2013, μειώνεται η αξία της αφορολόγητης ιδιοκτησίας και αυξάνονται απότομα οι συντελεστές φορολόγησης.

Το προηγούμενο νομοσχέδιο προέβλεπε πληθωρισμό των τιμών του 1980 κατά 3,4 φορές και φορολόγηση πέραν των €150 χιλ. με συντελεστή 6 τοις χιλίοις. Με το προηγούμενο νομοσχέδιο, δηλαδή, αξίες πέραν των €43 χιλ. με τιμές του 1980 δεν φορολογούνταν.

Με το νέο νομοσχέδιο το αφορολόγητο μειώνεται στις £40 χιλ.

Ταυτόχρονα αυξάνεται η φορολογία στις μεγαλύτερες ιδιοκτησίες και αναθεωρούνται οι συντελεστές φορολόγησης.

Μια από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου είναι ότι «για οποιαδήποτε αξία πέραν των €40 χιλ. θα φορολογείται ολόκληρη η αξία με τον αντίστοιχο συντελεστή, χωρίς να αφαιρείται το ποσό των €40 χιλ.», δηλαδή χωρίς να υπάρχει αφορολόγητο ποσό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου ότι η νέα φορολογία θα ισχύσει μόνο μέχρι την επικαιροποίηση των τιμών των ακινήτων το 2014, και αλλαγή του τρόπου φορολόγησής τους.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το νομοσχέδιο αυτό αφορά τη φορολογία στην ακίνητη περιουσία ως μια μεταβατική φορολογία έχοντας υπόψη ότι με βάση τη δέσμευση που υπάρχει στο Μνημόνιο για το οποίο καταρχήν έχουμε έλθει σε συμφωνία με την Τρόικα, θα πρέπει ουσιαστικά μέσα στο 2014 να γίνει επαναξιολόγηση των τιμών των ακινήτων στις τιμές του σήμερα. Αρα, αυτός ο Νόμος ουσιαστικά θα αφορά τη φορολογία ακίνητης περιουσίας για το 2013, είπε.

"Πάνω από τις 40 χιλιάδες και ένα ευρώ θα φορολογούνται και οι πρώτες 40 χιλιάδες ευρώ, δεν θα εξαιρούνται, όπως ήταν μέχρι τώρα το σύστημα," δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου.

Η Κυβέρνηση υπολογίζει ότι με αυτή τη φορολογία θα έχει τη δυνατότητα το κράτος να εισπράξει περίπου 120 εκ. ευρώ. Εχουμε λάβει υπόψη ότι από αυτή τη φορολογία θα υπάρχει απόδοση στο ύψος του 75% άρα ένα ποσό 90 εκ. ευρώ θα μπορεί να εισπραχθεί από αυτή τη φορολογία που είναι και η δέσμευση που υπάρχει στο Μνημόνιο της Τρόικα».

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχέδιου επιβάλλεται φόρος σε ολόκληρη την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας κατά την 1/1/1980 κάθε ιδιοκτήτη.

Η πρόνοια που θα συζητηθεί περισσότερο είναι αυτή που ορίζει ότι ο φόρος υπολογίζεται με τον πολλαπλασιασμό ολόκληρης της αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας του κάθε ιδιοκτήτη με το συντελεστή που ακολουθεί:

Για αξία μέχρι €40 χιλ. ο φορολογικός συντελεστής είναι 0 τοις χιλίοις.
Για αξία από €40 χιλ. μέχρι €120 χιλ. ο φορολογικός συντελεστής είναι 4 τοις χιλίοις.
Για αξία €120,001 μέχρι €170 χιλ. ο φορολογικός συντελεστής είναι 8 τοις χιλίοις.
Για αξία €170,001 μέχρι €300 χιλ. ο φορολογικός συντελεστής είναι 12 τοις χιλίοις.
Για αξία €300,001 μέχρι €500χιλ ο φορολογικός συντελεστής είναι 15 τοις χιλίοις
Για αξία €500,001 μέχρι €1 εκ. ο φορολογικός συντελεστής είναι 18 τοις χιλίοις και
Για αξία πέραν του €1 εκ. η φορολόγηση είναι 20 τοις χιλίοις.

Εξάλλου εισάγεται στον ορισμό της ακίνητης ιδιοκτησίας στην οποία επιβάλλεται φόρος, γη που δημιουργείται μετά από επίχωση θάλασσας καθώς και ο θαλάσσιος χώρος που κηρύσσεται ως μαρίνα και ο οποίος πρόκειται να επίχωθεί για τη δημιουργία ξηράς – δηλαδή, θα πληρώνουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε μαρίνες.

Ταυτόχρονα εισάγεται και νομική ρύθμιση η οποία μεταθέτει την αρμοδιότητα για την εκτίμηση της αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας κατά την 1η Ιανουαρίου του 1980 από το διευθυντή του ΤΕΠ στο διευθυντή του Κτηματολογίου.

Τι προέβλεπε το προηγούμενο νομοσχέδιο

Με το προηγούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης – το μόνο από τα μνημονιακά νομοσχέδια που δεν προχώρησαν, υπήρχαν οι εξής κλίμακες φορολόγησης ακινήτων, με αξίες του 1980 που θα πληθωρίζονταν κατά 3,4 φορές:

• €150,000 με 0‰
• €150,001 - 500,000 με 6‰
• €500,001 - 1,000,000 με 8‰
• €1,000,001 και πάνω με 10‰

Ερωτηθείς για τις πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η τιμή της ακίνητης περιουσίας που σε ολόκληρη την Κύπρος έχει πολλαπλασιαστεί από το 1980 μέχρι και σήμερα, το πόσο όμως έχει πολλαπλασιαστεί εξαρτάται τόσο από την αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών, των συντελεστών και της ανάπτυξης που έχει κάθε περιοχή. Όμως, για σκοπούς στατιστικής και παραδείγματος υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο οι αξίες στην ακίνητη περιουσία έχουν αυξηθεί κατά 7 με 8 φορές. Αρα όταν μιλάμε για κατοικία αξίας 40 χιλιάδων ευρώ το 1980 με σημερινές αξίες θα είναι αξίας 300 χιλιάδες ευρώ, ίσως και περισσότερα ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται. Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που η πολύ μεγάλη πλειοψηφία ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας ουσιαστικά δεν θα πληρώσουν φορολογία.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου

Επισυνάπτεται το νομοσχέδιο για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας