You are here

Έμεινε πίσω η Κύπρος στις μεταρρυθμίσεις

14/10/2019 07:11

Τον μακρύ δρόμο που έχει να διανύσει η Κύπρος για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αναδεικνύει η έκθεση «Global Competitiveness Report» του Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ, διατηρώντας τη χώρα σε μια από τις χαμηλότερες θέσεις εντός της ΕΕ.

Η Κύπρος κατέλαβε την 44η θέση σε σύνολο 141 χωρών, την ίδια θέση όπως και στην έκδοση του 2018.

Ο τοπικός εταίρος του WEF, οικονομολόγος Πάμπος Παπαγεωργίου, αναφέρει στη StockWatch ότι η θέση της Κύπρου είναι αρκετά καλή ωστόσο εάν συγκριθεί με τις χώρες του ίδιου οικονομικού χώρου της ΕΕ, φαίνεται ότι μόνο 5 χώρες παρουσιάζουν πιο χαμηλή κατάταξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πρόκειται για τις Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα και Κροατία.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 59η θέση από την 57η το 2018.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ωστόσο δεν υπάρχει μαγική συνταγή. «Σιγά σιγά θα πρέπει να κτίσουμε κουλτούρα ανταγωνιστικότητας σε καίριους τομείς της οικονομίας», σημειώνει, προσθέτοντας ότι σοβαρές προσπάθειες καταβάλλει το συμβούλιο οικονομίας και ανταγωνιστικότητας.

Ο διευθυντής οικονομικών ερευνών της Τρ. Κύπρου, Ιωάννης Τιρκίδης, αναφέρει ότι η Κύπρος παρουσιάζει μια συνεχή υστέρηση στις μετρήσεις ανταγωνιστικότητας και αυτό αποτυπώνεται και στην πρόσφατη έκδοση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2019.

«Η Κύπρος κατατάσσεται 44η από 141 χώρες και 23η από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ. Μας ξεπερνούν όλες οι χώρες με τις οποίες ενταχθήκαμε μαζί στη ΕΕ το 2004 εκτός από την Ουγγαρία. Από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη είμαστε σε καλύτερη κατάταξη μόνο από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Κροατία που εντάχθηκαν μετά, και από την Ελλάδα που μόλις τώρα εξέρχεται από μια κρίση που κράτησε σχεδόν δέκα χρόνια», σημειώνει.

«Αν κοιτάξουμε το δείκτη στη λεπτομέρεια του η Κύπρος υστερεί σχεδόν σε όλους τους τομείς. Ειδικότερα υστερούμε πολύ στη αποτελεσματικότητα του νομικού μας συστήματος, στην προσαρμοστικότητα του κυβερνητικού τομέα, στη μακρόπνοη θεώρηση και τον προγραμματισμό, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης στα σχολεία μας, στην παραγωγικότητα των εργαζομένων και τα συστήματα αμοιβών, στην επιχειρηματική κουλτούρα και στις δυνατότητες ανάπτυξης καινοτόμων επιχειρήσεων. Και άλλα πολλά», επισημαίνει ο κ. Τιρκίδης.

Το ανησυχητικό, προσθέτει, είναι ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες που κρατούν τη χώρα μας πίσω, δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα, χρειάζεται χρόνος. «Αφορούν το ξεπερασμένο μας νομικό πλαίσιο, την παιδεία όπου οι δείκτες επιδόσεων των γυμνασίων και των λυκείων μας υστερούν ακόμη περισσότερο έναντι των άλλων χωρών μελών της ΕΕ από ότι ο γενικός δείκτης ανταγωνιστικότητας. Αφορούν ακόμα στην απουσία κοινού οράματος και μιας κοινής αντίληψης των προτεραιοτήτων σε εθνικό επίπεδο. Χρειαζόμαστε ένα καλό εσωτερικό διάλογο για όλα αυτά, και δομές που θα μας επιτρέπουν να καθορίζουμε αποδοτικά τις προτεραιότητες και βάση αυτών να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε για να προσαρμόζουμε το παρόν με γνώμονα το μέλλον και όχι το παρελθόν», τονίζει. 

Ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης σημειώνει ότι «τα τελευταία χρόνια είδαμε κάποιες μεταρρυθμίσεις να υιοθετούνται αλλά βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτό που λέμε φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Η δημιουργία μιας ευέλικτης και αποδοτικής κρατικής μηχανής ενισχύει το επιχειρείν και την ποιότητα των υπηρεσιών που προφέρονται προς τους πολίτες».

«Είναι γι’ αυτό το λόγο που θα πρέπει να προωθηθούν τα νομοσχέδια που αφορούν την μεταρρύθμιση του κρατικού μηχανισμού και της υιοθέτησης απλών και σύντομων διαδικασιών, με την ενίσχυση ταυτόχρονα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Οι επιχειρηματίες και γενικά οι επενδυτές, πέραν από το σταθερό φορολογικό και νομικό πλαίσιο, αξιολογούν και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται. Σε κανένα δεν θα άρεσε να υποστεί διοικητικό κόστος και μεγάλες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις του, λόγω των προβλημάτων που ενδεχομένως να παρουσιάζουν οι υπηρεσίες», τονίζει.

Η έκθεση του WEF βασίζεται σε 12 πυλώνες, τους θεσμούς, τις υποδομές, την υιοθέτηση της τεχνολογίας της πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT), την μακροοικονομική σταθερότητα, την υγεία, τις δεξιότητες, την αγορά προϊόντων, την αγορά εργασίας, το χρηματοοικονομικό σύστημα, το μέγεθος αγοράς, τον δυναμισμό στην επιχειρηματικότητα και την ικανότητα στην καινοτομία.
 
Σημαντική επιδείνωση παρουσίασε η θέση της Κύπρου στον τομέα της υιοθέτησης του ICT, όπου υποχώρησε στην 58η θέση από την 33η .
 
Βελτίωση 20 θέσεων παρουσίασε η θέση της Κύπρου στον τομέα της μακροοικονομικής σταθερότητας, όπου βρίσκεται στην 43η θέση, από την 63η  που ήταν πέρσι, ενώ σημαντική βελτίωση καταγράφηκε στον πυλώνα υγεία, στον οποίο η Κύπρος ανήλθε στην 13η θέση από την 26η θέση, προφανώς λόγω της μεταρρύθμισης του ΓεΣΥ.
  
Σημαντική βελτίωση καταγράφηκε και στον πυλώνα του χρηματοοικονομικού συστήματος, στον οποίο η Κύπρος κατέλαβε την 76η θέση, από την 95η πέρσι. Ο κ. Παπαγεωργίου σημειώνει ότι η χαμηλή βαθμολογία σχετίζεται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύστημα, την αντίληψη των πολιτών ότι οι τράπεζες δεν είναι δυνατές και στην έλλειψη άλλων μορφών χρηματοδότησης πέραν του δανεισμού.

Την πρώτη θέση στην κατάταξη του φετινού δείκτη κατέλαβε η Σιγκαπούρη ενώ ακολούθησαν οι ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ, η Ολλανδία και η Ελβετία.

Στις δέκα πιο ανταγωνιστικές χώρες είναι επίσης οι Ιαπωνία, Γερμανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Δανία.

Της Γεωργίας Χαννή