You are here

Ενώπιον της ερευνητικής την Παρασκευή ο Α. Πιττάτζης

05/05/2021 16:32

Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις κλήθηκε να καταθέσει την Παρασκευή ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης. Ο κ. Πιττάτζης είναι το τρίτο πρόσωπο που παρουσιάζεται στο  επίμαχο βίντεο του δικτύου Al Jazeera, το οποίο έκανε το γύρο του κόσμου εκθέτοντας την Κύπρο διεθνώς για τις πρακτικές που χρησιμοποιούνταν για την πολιτογράφηση ξένων επενδυτών στο πλαίσιο του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος.

Την περασμένη εβδομάδα, ενώπιον της τετραμελούς Ερευνητικής Επιτροπής παρουσιάστηκαν οι άλλοι δύο πρωταγωνιστές του αποκαλυπτικού βίντεο, ο τέως  Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης  Συλλούρης και ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου και επιχειρηματίας Χριστάκης Τζιοβάνης. Οι δύο άσκησαν το δικαίωμα της σιωπής και δεν απάντησαν σε καμία ερώτηση που τους είχε υποβληθεί.

Ο κ. Συλλούρης, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, ήταν ο πρώτος μάρτυρας στη συνεδρία και αφού διάβασε μία γραπτή δήλωση, ανέφερε ότι δεν θα απαντήσει σε καμία ερώτηση και ότι θα ασκήσει το συνταγματικό δικαίωμα του, της σιωπής.

Ακολούθως, κλήθηκε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής των Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών, ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ ΧριστάκηςΤζιοβάνης, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε μετά την προβολή του βίντεο του Al Jazeera και άσκησε το δικαίωμα της σιωπής χωρίς να απαντήσει σε ερωτήσεις του Προέδρου της Επιτροπής Μύρωνα Νικολάου.

Την Παρασκευή, πριν την κατάθεση του Α. Πιττάτζη,  θα προηγηθεί η κατάθεση του δικηγόρου Σωκράτη Έλληνα και του συνέταιρου της PWC Θεόδωρου Παρπέρη.

Σημειώνεται ότι η Ερευνητική Επιτροπή των Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών, η οποία συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2020 κατόπιν διαταγμάτων του Γενικού Εισαγγελέα, έχει ήδη παραδώσει το ενδιάμεσο πόρισμα της στο Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος το δημοσιοποίησε, αφού αποκρύφτηκαν σημεία του πορίσματος που κρίθηκε ότι ενδεχομένως να επηρεάζουν ποινικές υποθέσεις.

Της Ηρώς Ευθυμίου