You are here

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα το Νοέμβριο

26/11/2021 14:42

Επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα το Νοέμβριο, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το Νοέμβριο 2021, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) για την Κύπρο επιδεινώθηκε κατά 1 μονάδα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2021, υποχωρώντας στις 108,6 μονάδες από 109,6 μονάδες.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, η επιδείνωση του δείκτη προήλθε από την υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς των κατασκευών και των υπηρεσιών.

Το κλίμα στους υπόλοιπους τομείς δεν σημείωσε μεταβολή, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε οριακά.

Στον τομέα των υπηρεσιών το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε οριακά λόγω χειροτέρευσης των προσδοκιών. Οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για την πορεία τους κατά το τελευταίο τρίμηνο σε όρους οικονομικής κατάστασης, κύκλου εργασιών και αριθμού εργαζομένων σημείωσαν σημαντική βελτίωση συγκριτικά με τον Οκτώβριο. Αντίθετα, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τη ζήτηση των υπηρεσιών τους και την απασχόλησή τους κατά το επόμενο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, παραμένοντας όμως θετικές. Οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα πάνω.

Παράλληλα, το Νοέμβριο η αβεβαιότητα ανάμεσα στις επιχειρήσεις αυξήθηκε σε όλους τους τομείς, ενώ η αβεβαιότητα ανάμεσα στους καταναλωτές υποχώρησε ελαφρώς.

Τα υψηλότερα επίπεδα αβεβαιότητας καταγράφονται στο λιανικό εμπόριο και στη μεταποίηση, ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην αβεβαιότητα το Νοέμβριο σημειώθηκαν στις κατασκευές και στις υπηρεσίες.

Της Γεωργίας Χαννή