You are here

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα το Σεπτέμβριο

27/09/2021 15:30

Επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το Σεπτέμβριο 2021, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) για την Κύπρο επιδεινώθηκε κατά 1,5 μονάδες σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2021 στις 107,1 μονάδες από 108,6 μονάδες.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, παρά τη μείωση που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης παραμένει πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του (100 μονάδες), υποδηλώνοντας συνέχιση της πορείας της οικονομικής δραστηριότητας προς την ομαλότητα. Τον Σεπτέμβριο η αβεβαιότητα υποχώρησε στους τομείς των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών, αν και συνεχίζει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Η αβεβαιότητα σημείωσε άνοδο στον τομέα της μεταποίησης, ενώ παρέμεινε αμετάβλητη στα επίπεδα Αυγούστου ανάμεσα στους καταναλωτές.

Η επιδείνωση του δείκτη προήλθε από υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών και από μικρή κάμψη του κλίματος στον κατασκευαστικό τομέα.

Οι επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών αξιολόγησαν λιγότερο θετικά την τρέχουσα κατάστασή τους, με αποτέλεσμα την πτώση του κλίματος στον κλάδο. Ωστόσο, οι προσδοκίες για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου καταγράφηκαν πιο αισιόδοξες τον Σεπτέμβριο και συγχρόνως το επιχειρηματικό κλίμα στις υπηρεσίες παραμένει αρκετά θετικό.

Η μικρή πτώση του κλίματος στις κατασκευές συνδέεται με πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την απασχόληση στον κλάδο, παρά τη μικρή καλυτέρευση στην τρέχουσα κατάσταση.

Στο λιανικό εμπόριο και στη μεταποίηση το κλίμα σημείωσε μικρή άνοδο λόγω βελτιωμένων αξιολογήσεων της τρέχουσας κατάστασης.

Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές κατέγραψε βελτίωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Συγκριτικά με τον Αύγουστο, οι καταναλωτές αναθεώρησαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση της χώρας και παρουσιάστηκαν λιγότερο διστακτικοί σε σχέση με μελλοντικές δαπάνες για μεγάλες αγορές.

Της Γεωργίας Χαννή