You are here

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο

27/07/2021 09:52

Επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο μετά από τέσσερις μήνες βελτίωσης, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τον Ιούλιο 2021, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) για την Κύπρο επιδεινώθηκε κατά 4,7 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2021 στις 105,6 μονάδες από 1130,3 μονάδες.

Η επιδείνωση του ΔΟΣ προήλθε κυρίως από την υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς και από κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τον Ιούλιο φαίνεται να οδήγησε στη διαμόρφωση λιγότερο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες και στα νοικοκυριά, επηρεάζοντας αρνητικά τον ΔΟΣ.

Στους υπόλοιπους τομείς οι μεταβολές στο επιχειρηματικό κλίμα τον Ιούλιο ήταν οριακές, χωρίς ουσιαστική επίδραση στον δείκτη.

Παρά την υποχώρηση, ο δείκτης παραμένει πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του (100 μονάδες), υποδηλώνοντας ευνοϊκές συνθήκες για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, η πρόσφατη επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης φαίνεται να συντέλεσε στην άνοδο της αβεβαιότητας τον Ιούλιο, τόσο ανάμεσα σε επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς, όσο και μεταξύ των καταναλωτών.

Το κλίμα στις υπηρεσίες σημείωσε επιδείνωση κυρίως λόγω πιο συγκρατημένων εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών κατά το επόμενο τρίμηνο.

Στο λιανικό εμπόριο το κλίμα χειροτέρευσε οριακά, λόγω προς τα κάτω αναθεώρησης των προσδοκιών για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου.

Στις κατασκευές και τη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα κατέγραψε οριακή άνοδο, ως αποτέλεσμα προς τα πάνω αναθεώρησης των προσδοκιών για την απασχόληση και την παραγωγή αντίστοιχα.

Η αποδυνάμωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης ήταν κυρίως αποτέλεσμα πιο απαισιόδοξων τοποθετήσεων για το μέλλον.

Συγκριτικά με τον Ιούνιο, οι καταναλωτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της χώρας, και παρουσιάστηκαν πιο διστακτικοί σε σχέση με μελλοντικές δαπάνες για μεγάλες αγορές.

Της Γεωργίας Χαννή