You are here

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο

28/06/2022 12:27

Επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τον Ιούνιο του 2022, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε κατά 1,4 ποσοστιαία μονάδα με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να υποχωρεί στις 99,8 μονάδες.

Όπως σημειώνεται, η επιδείνωση οφείλεται στην υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών, της μεταποίησης και του λιανικού εμπορίου.

Οι επιχειρήσεις στις υπηρεσίες αξιολόγησαν λιγότερο ευνοϊκά την πρόσφατη οικονομική τους κατάσταση, με αποτέλεσμα την κάμψη του κλίματος στον τομέα. Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε οριακά λόγω αρνητικότερων αξιολογήσεων για τις πωλήσεις του τελευταίου τριμήνου και πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τις μελλοντικές πωλήσεις.

Οι επιχειρήσεις στη μεταποίηση αξιολόγησαν δυσμενέστερα τα αποθέματα τελικών προϊόντων και αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου, οδηγώντας το κλίμα σε υποχώρηση.

Στις κατασκευές το κλίμα παρέμεινε στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα, καθώς η βελτίωση της τρέχουσας κατάστασης αντισταθμίστηκε από τη χειροτέρευση των προσδοκιών.

Τον Ιούνιο, το καταναλωτικό κλίμα δεν παρουσίασε μεταβολή από τα αρνητικά επίπεδα Μαΐου. Η επιδείνωση στις απαντήσεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση των εκτιμήσεων για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση της Κύπρου και την ενίσχυση των προθέσεων για μεγάλες αγορές. Τον Ιούνιο, ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας μειώθηκε περαιτέρω λόγω υποχώρησης της αβεβαιότητας ανάμεσα σε επιχειρήσεις. Ωστόσο, η αβεβαιότητα ανάμεσα στα νοικοκυριά σημείωσε άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Τα στοιχεία του ΚΟΕ έχουν αναθεωρηθεί λόγω αλλαγής της μεθόδου που χρησιμοποιείται για τη διόρθωση των στοιχείων ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις.

Της Γεωργίας Χαννή