You are here

Επιστολή προς Νουρή για μεταφορά εταιρειών στην Κύπρο

01/03/2022 07:27

Την πρόθεση να μεταφέρουν εσπευσμένα την έδρα τους στην Κύπρο, έχουν εκδηλώσει επιχειρήσεις από την εμπόλεμη περιοχή της Ουκρανίας, σύμφωνα με το γενικό διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλη Αντωνίου.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «η ΟΕΒ έχει λάβει αριθμό διερευνητικών ερωτημάτων από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη εμπόλεμη περιοχή για τη δυνατότητα εσπευσμένης μετεγκατάσταση τους στην Κύπρο».

Σημείωσε ότι «οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις είναι ουκρανικών συμφερόντων ενώ κάποιες άλλες είναι λευκορωσικών συμφερόντων ή και ρωσικών και οι προθέσεις τους αφορούν είτε ολική, είτε μερική μεταστέγαση τους στην Κύπρο».

Διευκρίνισε ότι «πρόκειται για οντότητες που ήδη έχουν παρουσία στη χώρα μας, αλλά και άλλες που δεν έχουν ακόμη δραστηριότητες στην Κύπρο».

«Από τις διερευνητικές επαφές που διεξάγονται προκύπτει ότι είναι μείζονος σημασίας η πτυχή της γρήγορης αδειοδότησης για παραμονή και απασχόληση του προσωπικού τους στην Κύπρο καθώς οι περισσότεροι εκ των εργαζομένων αυτών είναι υπήκοοι των υπό αναφορά χωρών», σημείωσε.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι η ΟΕΒ απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών με την έκκληση για προώθηση πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο με τη μορφή του κατεπείγοντος, για προσωρινή προσαρμογή των συνήθων χρονοβόρων διαδικασιών στα δεδομένα της τρέχουσας συγκυρίας με την παραχώρηση αδειών εισόδου παραμονής και απασχόλησης προσωπικού με τουριστική βίζα».

Τόνισε ότι «θα πρέπει να ξεφύγουμε από το ‘business as usual’, γι’ αυτό το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για αδειοδότηση με τουριστικές βίζες προς όσους επιθυμούν να έρθουν να δουλέψουν στην Κύπρο και μόλις επαναλειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες στη χώρα τους να μπορέσουν να εξασφαλίσουν όλα τα έγγραφα που χρειάζονται ώστε να αποκτήσουν κανονικές άδειες ως αλλοδαποί τρίτων χωρών».

Προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που ακολουθηθεί η πεπατημένη για την απασχόληση αλλοδαπών από τρίτες χώρες, το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων αυτών θα στραφεί προς άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

Σχολιάζοντας τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, ο κ. Αντωνίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενδέχεται κάποιες εταιρείες που ασχολούνται αποκλειστικά με τη ρωσική αγορά ή είναι καθαρά ρωσικών συμφερόντων να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα ενόσω διαρκή η κρίση.

Υποστήριξε ότι εάν δεν τελειώσει σύντομα ο πόλεμος, ενδεχομένως κάποιες επιχειρήσεις να μην αντέξουν την πίεση που δημιουργούν οι κυρώσεις από τις χώρες της Δύσης, αλλά και οι κυρώσεις που επιβάλλει η Ρωσία.

Της Ηρώς Ευθυμίου