You are here

Έρχεται νέο σχέδιο €30 εκατ. για ψηφιακή αναβάθμιση εταιρειών

01/08/2021 06:01

Πριν το τέλος του έτους αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί το νέο σχέδιο χορηγιών για την ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων.

Το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας θα διαθέσει για την υλοποίηση του σχεδίου το ποσό των €30 εκατ., το οποίο προέρχεται τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όσο και από Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της ΕΕ.

Μιλώντας στην Stockwatch ο Διευθυντής Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του ΥΕΕΒ, Χρίστος Φωτιάδης, δήλωσε ότι «αυτή την περίοδο επεξεργαζόμαστε τον Οδηγό του νέου Σχεδίου και περί το τέλος του χρόνου θα είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ανακοινώσεις».

Ο κ. Φωτιάδης ανέφερε ότι το υπουργείο είχε προκηρύξει για πρώτη φορά, κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο 2019, το εν λόγω σχέδιο χορηγιών.

Πρόσθεσε ότι το συνολικό ποσό του σχεδίου ανερχόταν στα €6 εκατ. και το ενδιαφέρον ήταν έντονο αφού είχαν υποβληθεί 509 αιτήσεις.

«Είναι προφανές ότι η αγορά βλέπει πλέον την ανάγκη της ψηφιακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί όρο επιβίωσης και ευκαιρία ανάπτυξης για τις σύγχρονες οικονομίες και τις επιχειρήσεις και στο βαθμό που μας αναλογεί θέλουμε να δώσουμε ως υπουργείο αυτή τη δυνατότητα και ευκαιρία στις κυπριακές επιχειρήσεις και να τις κινητοποιήσουμε», σημείωσε.

Πενταπλάσιος προϋπολογισμός για την επταετία – τι καλύπτει

Ο κ. Φωτιάδης ανέφερε ότι το ενδιαφέρον για το σχέδιο είναι τεράστιο, κάτι που αναδεικνύει την ανάγκη των επιχειρήσεων να εκσυγχρονιστούν ψηφιακά.

Πρόσθεσε ότι λόγω αυτού του τεράστιου ενδιαφέροντος έχει πενταπλασιαστεί το ποσό του σχεδίου, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Ανάφερε ότι το ποσό θα ανέλθει στα €30 εκατ. και θα αφορά επενδύσεις σε εξοπλισμό ή λογισμικά για ψηφιακό εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων , ώστε να γίνουν πιο αποδοτικές, να εισέλθουν στην ψηφιακή οικονομία και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Όσον αφορά στην εφαρμογή του σχεδίου, ο κ. Φωτιάδης είπε ότι θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένο, όπως όλα τα σχέδια που προκηρύσσει το υπουργείο από την αρχή του χρόνου (2021).

Οι αιτήσεις δηλαδή θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, οι διαδικασίες αξιολόγησης θα γίνονται αυτοματοποιημένα σε μεγάλο βαθμό, κάτι που ενισχύει τη διαφάνεια και αφαιρεί στοιχεία υποκειμενικότητας, τόνισε.

Τέλος είπε ότι «δεν πρέπει να αναμένουμε μόνο από τις επιχειρήσεις να ψηφιοποιούνται, αλλά κι εμείς ως υπουργείο προσπαθούμε να κάνουμε βήματα μπροστά προς αυτό τον σκοπό.

«Η ψηφιοποίηση των σχεδίων βοηθά και στη μείωση διοικητικού και οικονομικού κόστους για όλους τους εμπλεκομένους (αιτητές/επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα και φορείς δημοσίου), βελτιώνει τη δυνατότητα για απορρόφηση Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και βελτιώνει τη διαχείριση της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση αιτήσεων», τόνισε ο κ. Φωτιάδης.

Της Ελένης Χαραλάμπους