You are here

Φόρμουλα Ελληνικής για μετοχοδάνεια

29/12/2003 10:39

- Τι προνοεί το σχέδιο της HB

- Πυρά ΕΤΥΚ κατά BOC και CPB


Φόρμουλα για ρύθμιση του ακανθώδους θέματος των μετοχοδανείων φαίνεται να βρήκε η Διοίκηση της Ελληνικής για τους υπαλλήλους της Τράπεζας. Η ρύθμιση προνοεί την έναρξη αποπληρωμής του δανείου το 2005 και την εξόφληση του μέχρι και το 2025 με αισθητά μειωμένο επιτόκιο.

«Εδώ και καιρό προσπαθούμε να βρούμε τρόπους ρύθμισης του θέματος των μετοχοδανείων με τρόπο που να προστατεύονται από τη μια τα συμφέροντα της τράπεζας και από την άλλη αυτά των υπαλλήλων», είπε στη StockWatch αξιωματούχος της τράπεζας που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος. Όταν διαφάνηκε ότι η κυβερνητική ρύθμιση στο θέμα δεν θα ήταν ευρείας κλίμακας αποφασίσαμε να προχωρήσουμε από μόνοι μας, πρόσθεσε. «Το σχέδιο μας δεν αποκλείει τη δυνατότητα ένταξης σε πιθανό κυβερνητικό σχέδιο για τα μετοχοδάνεια», επεσήμανε ο τραπεζικός αξιωματούχος.

Το σχέδιο

Το σχέδιο της Ελληνικής Τράπεζας προνοεί την επιστροφή των χρεωστικών τόκων μέχρι τις 30.9.2002 στην περίπτωση των investor accounts και μέχρι τις 30.6.2003 στην περίπτωση δανείων για αγορά μετοχών (rights). Η αποπληρωμή των δανείων (κεφάλαια + τόκοι) αρχίζει την 31.1.2005 και η διάρκεια της αποπληρωμής είναι 15 με 20 χρόνια. Η Ελληνική αποφάσισε όπως μειώσει το μελλοντικό χρεωστικό επιτόκιο σε 2,5% για τα investor accounts και 3% για τα μετοχοδάνεια.

Αξιωματούχοι της Ελληνικής αρνήθηκαν να αναφέρουν το συνολικό ποσό των δανείων που συνήψαν οι υπάλληλοι της Τράπεζας ή να σχολιάσουν τις επιπτώσεις της ρύθμισης στα αποτελέσματά της. «Κάποια από αυτά τα δάνεια συγκαταλέγονται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ άλλα πιθανόν να μπουν σε αυτή την κατηγορία με την αλλαγή των σχετικών κανονισμών από την 1.1.2004. Επομένως, με τη ρύθμιση αυτή θα μειωθούν τα non-performing loans», ανέφερε στη StockWatch αξιωματούχος της Τράπεζας αποφεύγοντας όμως να προσδιορίσει το πιθανό όφελος.

ΕΤΥΚ

Τη σχετική ρύθμιση της Ελληνικής χαιρέτισε πάντως η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων η οποία καλεί τις άλλες δύο μεγάλες τράπεζες να δώσουν λύσεις στο θέμα εντός του ερχόμενου Ιανουαρίου. Σε εγκύκλιο που απέστειλε την περασμένη Τρίτη, η ΕΤΥΚ κατηγορεί τις διοικήσεις της Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής ότι «παραμένουν αυστηρά προσηλωμένες σε θέσεις που διατηρούν μεγάλες αποστάσεις από τις θέσεις της Οργάνωσης» και προειδοποιεί για «παρέμβαση της Οργάνωσης που θα δημιουργήσει αδιέξοδα στις ίδιες τις Τράπεζες» εάν δεν υπάρξει βελτίωση των απόψεων τους εντός των προσεχών ημερών.

Την ώρα που γραφόταν το κείμενο εκπρόσωποι των δύο μεγάλων τραπεζών με τους οποίους επικοινώνησε η StockWatch δεν ήταν διαθέσιμοι για σχόλιο.

Κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, τόσο οι τράπεζες όσο και οι επηρεαζόμενοι επενδυτές αναμένουν εναγωνίως την παρουσίαση του τεχνοκρατικού σχεδίου του ΥΠΟΙΚ για ρύθμιση των μετοχοδανείων στο Υπουργικό και τη μετέπειτα συζήτησή του με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Η παρουσίαση των εναλλακτικών λύσεων που προτείνει το Υπουργείο αναμένεται να γίνει στις προσεχείς συνεδρίες του Υπουργικού και η συζήτηση με τα κόμματα υπολογίζεται ότι θα αρχίσει στα μέσα Ιανουαρίου.

Α.Ε.