You are here

Χαμηλό 17 μηνών για το οικονομικό κλίμα τον Αύγουστο

29/08/2022 13:34

Επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα τον Αύγουστο του 2022, υποχωρώντας σε χαμηλό 17 μηνών, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τον Αύγουστο του 2022, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο των 100 μονάδων.

Ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) υποχώρησε στις 96,7 μονάδες, από 101,2 μονάδες τον Ιούλιο.

Όπως σημειώνεται, η επιδείνωση προήλθε από αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών και από μικρή κάμψη του κλίματος στις κατασκευές και ανάμεσα στους καταναλωτές.

Προκλήσεις για την οικονομική δραστηριότητα

Τονίζεται ότι η υποχώρηση του δείκτη τον Αύγουστο στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 17 μηνών αποτυπώνει προκλήσεις για την οικονομική δραστηριότητα κατά τα επόμενα τρίμηνα λόγω διαφόρων παραγόντων όπως: (1) υψηλός πληθωρισμός που οδηγεί σε αυξημένο κόστος λειτουργίας για τις επιχειρήσεις και σε μειωμένη αγοραστική δύναμη για τα νοικοκυριά, (2) αναμενόμενες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού, και (3) δυσμενέστερες προοπτικές μεγέθυνσης για την παγκόσμια οικονομία που αποδυναμώνουν την εξωτερική ζήτηση στην Κύπρο.

Τον Αύγουστο, ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας για την Κύπρο μειώθηκε λόγω υποχώρησης της αβεβαιότητας ανάμεσα στα νοικοκυριά, καθώς και ανάμεσα σε επιχειρήσεις στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Οι καταναλωτές φαίνεται να μειώνουν σταδιακά τη ζήτησή τους, αναμένοντας συνέχιση της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, και οι επιχειρήσεις φαίνεται να προσαρμόζονται σταδιακά σε περιβάλλον αυξημένου πληθωρισμού, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προσδοκίες για τη μελλοντική δραστηριότητά τους.

Στον τομέα των υπηρεσιών, το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε σημαντικά, λόγω χειροτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών.

Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν λιγότερο ευνοϊκά την πορεία τους κατά τους τελευταίους τρεις μήνες σε όρους οικονομικής κατάστασης, κύκλου εργασιών και αριθμού εργαζομένων.

Επιπλέον, τον Αύγουστο οι επιχειρήσεις αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προσδοκίες για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου, ενώ διατήρησαν σταθερές τις εκτιμήσεις τους για την απασχόληση στα ελαφρώς αρνητικά επίπεδα Ιουλίου.

Οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης του επόμενου τριμήνου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, κάτι που φανερώνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στις υπηρεσίες πιθανόν να ενταθούν τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι ο τομέας των υπηρεσιών καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων και χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ετερογένεια συγκριτικά με τους άλλους τομείς των ερευνών (λιανικό εμπόριο, κατασκευές, μεταποίηση), με αποτέλεσμα το επιχειρηματικό κλίμα μεταξύ των διαφόρων υποτομέων των υπηρεσιών να σημειώνει αρκετές διαφοροποιήσεις.

Τον Αύγουστο, το κλίμα στον υποτομέα ξενοδοχείων και εστιατορίων παρέμεινε στα θετικά επίπεδα του περασμένου μήνα, ενώ υποχώρησε στους υποτομείς των χρηματοοικονομικών και των άλλων υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα, σημαντική χειροτέρευση σημειώθηκε στους ακόλουθους υποτομείς: Χρηµατοπιστωτικές και συναφείς υπηρεσίες (εκτός ασφαλιστικών δραστηριοτήτων), αποθήκευση, δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, συμβουλευτικές υπηρεσίες, εκδοτικές δραστηριότητες, διαφήμιση και έρευνα αγοράς.

Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα δε σημείωσε μεταβολή, καθώς η βελτιωμένη εικόνα της τρέχουσας κατάστασης αντισταθμίστηκε από την επιδείνωση των προσδοκιών.

Στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα κατέγραψε μικρή πτώση, κυρίως λόγω επιδείνωσης των προσδοκιών.

Στη μεταποίηση το κλίμα παρέμεινε αμετάβλητο στα επίπεδα Ιουλίου.

Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές τον Αύγουστο, επιδεινώθηκε οριακά συγκριτικά με τον Ιούλιο.

Της Γεωργίας Χαννή