You are here

Hermes: Διαφωνεί με εκτιμήσεις IATA – IACA

17/04/2007 12:51
• €100 εκ. οι εισπράξεις, όχι €223 εκ.

• Αναληθή τα στοιχεία των αεροπορικών εταιρειών


Τη διαφωνία της με τις επισημάνσεις των συνδέσμων των αεροπορικών εταιρειών IATA και IACA για τα έσοδα, που θα προκύψουν από την αύξηση στα τέλη των αεροδρομίων, εκφράζει η εταιρεία Hermes Airports. Λίγες ημέρες μετά τις ανησυχίες που εκφράσθηκαν από τους δυο συνδέσμους, με σημερινή ανακοίνωση η εταιρεία χαρακτηρίζει λανθασμένες τις εκτιμήσεις των συνδέσμων IATA και IACA και δίνει τις δικές της εκτιμήσεις.

Όπως αναφέρεται, τα συνολικά τέλη των αεροδρομίων δεν επιβάλλονται εξίσου στους αφικνούμενους και αναχωρούντες επιβάτες, αλλά κυρίως στους αναχωρούντες. Τα συνολικά τέλη των £18,84 ανά επιβάτη, που θα ισχύσουν μετά τις αυξήσεις του Νοεμβρίου 2007, αφορούν ταξίδι μετ’ επιστροφής. Μέρος του ποσού αυτού χρεώνεται κατά την αναχώρηση και μέρος κατά την άφιξη του επιβάτη. Δηλαδή ο επιβάτης δεν χρεώνεται £18,84 όταν αναχωρεί και άλλες £18,84 όταν επιστρέφει. «Επομένως, το σύνολο των εισπράξεων της Hermes Airports σε επιβατικούς φόρους το 2008 αναμένεται να είναι πέριξ των €100 εκ. και όχι €223 εκ., όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΙΑΤΑ και της IACA», υποστηρίζει η εταιρεία. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος εδάφους της IACA Luc Geens την προηγούμενη εβδομάδα, οι συνολικές αυξήσεις που θα επιβληθούν μέχρι το τέλος του 2007 στα τέλη αεροδρομίων θα ανέλθουν στα €14 για κάθε επιβάτη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αεροπορικών εταιρειών, το 2008 οι φόροι που θα πληρώνουν οι επιβάτες θα φθάσουν τα €223 εκ., τα οποία θα προκύψουν από 6,9 εκ. αφίξεις. Από αυτά τα λεφτά, τα €73,6 εκ. θα πάνε στα ταμεία του κράτους και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για νέες τουριστικές επενδύσεις», είπαν.

Μέρος των όρων προσφοράς οι χρεώσεις

Η Hermes αναφέρει ότι οι αυξήσεις στα τέλη αεροδρομίων ήταν μέρος των όρων της προσφοράς της και όλοι οι υπολογισμοί και οι διαβουλεύσεις της με τους χρηματοδότες – τραπεζίτες της και την κυβέρνηση έγιναν με βάση αυτό το δεδομένο.

Η εταιρεία πιστεύει ότι τα αυξημένα τέλη στα αεροδρόμια είναι και λογικά και δικαιολογημένα και με κανένα τρόπο δεν είναι αποτρεπτικά για την τουριστική βιομηχανία του τόπου. «Τα αεροδρόμια της Κύπρου εξακολουθούν να είναι πολύ ανταγωνιστικά σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και πολύ φθηνότερα σε σύγκριση με άλλα που έχουν ανεγερθεί πρόσφατα, όπως της Ελλάδας και της Μάλτας, τα τέλη των οποίων είναι κατά πολύ υψηλότερα. Βέβαια δεν είναι ορθό να γίνεται σύγκριση με αεροδρόμια χωρών της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, που είναι εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιχορηγούνται με ποικίλους τρόπους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του διεθνούς συνδέσμου αεροπορικών εταιρειών IACA, που παρουσίασε πριν από λίγες μέρες η StockWatch, μετά την επιβολή αυξημένων τελών από την κοινοπραξία Hermes Airports τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου θα είναι σχεδόν δύο φορές ακριβότερα σε σύγκριση με βασικούς ανταγωνιστές τους.

Το θέμα των αυξημένων χρεώσεων απασχολεί τόσο τους τουριστικούς φορείς της Κύπρου όσο και την πολιτική ηγεσία, λόγω των πολυεπίπεδων επιδράσεων στην ανταγωνιστικότητα του κυπριακού τουριστικού προϊόντος.

Η Hermes Airports διαχειρίζεται τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου για 25 χρόνια βάση συμφωνίας που έγινε το Μάιο του 2006. Η εταιρεία δεσμεύθηκε να κατασκευάσει νέα κτίρια επιβατών που θα κοστίσουν €643 εκ. Από τη διαχείριση αναμένεται να έχει συνολικά έσοδα €2 εκ., εκ των οποίων το ένα τρίτο θα επιστρέφεται στο κράτος.

Της Γεωργίας Χαννή