You are here

Χρ. Έλληνας: Προβλέψαμε την κρίση

27/10/2009 16:36
Ο όμιλος SFS προέβλεψε την οικονομική κρίση και προχώρησε σε έγκαιρες ρευστοποιήσεις επενδύσεων, τόνισε χθες ο πρόεδρος του ομίλου Χριστόδουλος Έλληνας σε ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ“The World Economic Crisis and Tomorrow”.

«Ως όμιλος έχουμε προβλέψει τη δυνατότητα μιας οικονομικής διόρθωσης για το 2008 - λάβαμε σημαντικές επιχειρηματικές αποφάσεις, όπως η ρευστοποίηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων τα οποία οδήγησαν σε σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας του Ομίλου», υπογράμμισε ο κ. Έλληνας.

Σε σχέση με την οικονομική κρίση, ο κ. Έλληνας ανέφερε ότι κατά τα τελευταία 2 χρόνια «έχουμε δει τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές να επιδεινώνονται κατά τρόπο που δεν έχει παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1930».

«Το δυστύχημα», τόνισε ο κ. Έλληνας είναι ότι, «οι πραγματικοί άνθρωποι - πραγματικοί πολίτες του κόσμου - έχουν χάσει τις δουλειές τους, τα σπίτια τους και τις συντάξεις τους, σε βάρος ορισμένων αποφάσεων κατά τη διάρκεια της ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας», είπε.

«Ο θεμελιώδης λόγος για κάθε ύφεση παραμένει βασικά ο ίδιος: Χαλαρή ρύθμιση απληστία και παράλειψη εποπτείας των ιδρυμάτων.

Δεν είναι μόνο οι πολιτικοί που πρέπει να κάνουν αλλαγές που θα παρέχουν μεγαλύτερη υποχρέωση λογοδοσίας και ευθύνη για τον κόσμο αλλά και εμείς θα πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με τρόπους που χρησιμοποιούμε να αρχίσουμε νέες ιδέες και δράσεις.

Το φόρουμ οργάνωσαν στη Λεμεσό η SFS Group Public Co Ltd και η BNP Paribas (Cyprus) Ltd, σε συνεργασία με την EDT Offshore και την TFI Public Company Ltd.

Διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της Διεθνούς οικονομίας και πολιτικής, όπως ο καθηγητής Dominique Moïsi ιδρυτής και ανώτερος σύμβουλος του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, ο πρώην υπουργός οικονομικών Δρ. Μιχάλης Σαρρής, ο κύριος Oltmann G. Siemens, συμπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της First Trust Portfolios L.P. καθώς και ο κύριος Kenneth Wattret, Chief Eurozone Market Economist στην BNP Paribas, ανέλυσαν θέματα που αφορούν το οικονομικό περιβάλλον μετά την οικονομική κρίση, την επίδραση της κρίσης στα νέα μέλη της Ε.Ε., τα επόμενα βήματα οικονομιών και αγορών καθώς και τις νέες πραγματικότητες.

Γ.Χ.