You are here

Ικανοποίηση ΟΕΒ, ΚΕΒΕ για νέα μέτρα

28/05/2020 10:48

Την ικανοποίηση τους για τα νέα μέτρα που εξήγγειλε χθες βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εκφράζουν η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ).

Με επιστολή που απέστειλε προς τον ΠτΔ, ο πρόεδρος της ΟΕΒ Γιώργος Πέτρου εκφράζει τη βαθιά ικανοποίηση της ομοσπονδίας για την ισχυρή δέσμη μέτρων στήριξης της οικονομίας και της απασχόλησης. "Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της ΟΕΒ επιθυμώ να σας συγχαρώ και να εκφράσω τη βαθιά μας ικανοποίηση", σημειώνει.

 «Τα εξαγγελθέντα μέτρα άπτονται του συνόλου των προβλημάτων που επισώρευσε η πρωτοφανής κρίση, απαντούν ολιστικά στις προκλήσεις και εξοπλίζουν με τα αναγκαία εφόδια την πραγματική οικονομία για τη μεγάλη προσπάθεια της επανεκκίνησης», τονίζει.

 «Μέσα από τα εργαλεία δίδετε στο επιχειρείν», υπογραμμίζει, «η ανόρθωση της εθνικής οικονομίας είναι πλέον εφικτή».

 «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στην ΟΕΒ θα έχετε πάντοτε έναν αξιόπιστο εταίρο και ένα κοινωνικά υπεύθυνο συστημικό πυλώνα για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία του συνόλου του λαού μας», σημειώνει.

 «Η μεταξύ υμών και της ΟΕΒ εξαίρετη και παραγωγική συνεργασία που κορυφώθηκε τις τελευταίες μέρες, αλλά και η ακατάπαυστη επί δυόμιση μήνες ώσμωση απόψεων και επεξεργασία ιδεών με τους επιτελικούς σας υπουργούς σας των οικονομικών και της εργασίας, είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστεί και στις επόμενες φάσεις της διαχείρισης της κρίσης για το καλό της πατρίδας».

Πλήρη ικανοποίηση για το νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων, των αυτοτελώς εργαζομένων και της οικονομίας γενικότερα εκφράζει και το ΚΕΒΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα συγκεκριμένα μέτρα είναι ορθολογιστικά, πολύ γενναιόδωρα και στοχευμένα και σίγουρα θα βοηθήσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας, στηρίζοντας εμπράκτως τις επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους.

«Μέσα από το πακέτο επιλύεται το σημαντικότερο πρόβλημα της ρευστότητας των επιχειρήσεων που σε συνδυασμό με τη σημαντική επιδότηση του επιτοκίου θα τις βοηθήσει να ανταπεξέλθουν των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν», επισημαίνεται.

Το ΚΕΒΕ θεωρεί ότι τα μέτρα είναι απόλυτα συνυφασμένα με τη στήριξη και διατήρηση των θέσεων εργασίας, προκειμένου να αποφευχθούν απολύσεις και να αυξηθεί η ανεργία.

Εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό του πακέτου είναι και η συμπερίληψη κινήτρων για τόνωση της πραγματικής οικονομίας όπως η απευθείας οικονομική στήριξη των αυτοεργοδοτουμένων, των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η επιδότηση του επιτοκίου για σκοπούς ιδιοκατοίκησης.

Πολύ θετική θεωρεί επίσης το ΚΕΒΕ την απόφαση για μείωση του ΦΠΑ στον τουριστικό και επισιτιστικό τομέα και προτρέπει  τις επιχειρήσεις των πιο πάνω τομέων να μεταφέρουν αυτό το πλεονέκτημα προς όφελος των καταναλωτών προσφέροντας καλύτερες τιμές.

Το ΚΕΒΕ θα κατευθύνει και θα συμβουλεύσει τα μέλη του να αιτηθούν και να αξιοποιήσουν αυτά τα γενναιόδωρα μέτρα προς όφελος του επιχειρείν. Τα μέτρα, πολλά εκ των οποίων ήταν ανάμεσα στις εισηγήσεις που υπέβαλε το ΚΕΒΕ, θα συμβάλουν τα μέγιστα για ανάκαμψη της οικονομίας και έξοδο της από την κρίση που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες.

Γ.Χ.