You are here

Κ. Πετρίδης: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν και πιστώσεις και κεφάλαια

28/05/2020 12:29

Στο παρόν στάδιο υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις και κεφάλαια για τα πλείστα σχέδια που εξήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, απευθύνοντας εντούτοις έκκληση στη βουλή για πλήρη συνεργασία. 

Αποφεύγοντας να αναφέρει το ύψος της δημοσιονομικής επίπτωσης των νέων μέτρων, είπε ότι «θα υπάρχει δημοσιονομική επίπτωση το 2021 η οποία θα περάσει μέσω της βουλής κατά την έγκριση των προϋπολογισμών».

Επανέλαβε ότι «θέλω να είμαι σε πλήρη συνεργασία με τη βουλή γι’ αυτό απέστειλα επιστολή ότι θέλω να πάω για να τους εξηγήσω τα μέτρα και να δούμε πως εφαρμόζονται καλύτερα. Πιστεύω ότι θα τερματιστεί η πολιτική αντιπαράθεση και εκεί που χρειάζονται κονδύλια θα εγκριθούν. Είμαστε στη διάθεση όλων των κομμάτων διότι αυτό που χρειάζονται οι πολίτες και η αγορά αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή είναι κλίμα εμπιστοσύνης».

Ο υπουργός οικονομικών, αναλύοντας το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας σε διάσκεψη Τύπου, διευκρίνισε επίσης ότι τα  πλείστα μέτρα χρειάζονται την έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Κληθείς να απαντήσει ποιο από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο θα πρέπει να εγκριθεί από τη βουλή περιορίστηκε να πει ότι «είναι μόνο τα θέματα που αφορούν δαπάνες».

Επανέλαβε ότι «θα συζητήσουμε με τη βουλή εάν χρειάζεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός» και επεσήμανε ότι «υπάρχουν και τα σχέδια της υπουργού εργασίας που ενδεχομένως θα χρειαστούν συμπληρωματικό προϋπολογισμό».

Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχουν στοιχεία για το πόση ταμειακή ροή θα χαθεί  μέχρι τέλος του έτους, από την εφαρμογή της πρώτης δέσμης μέτρων, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «παρακολουθούμε  κάθε μέρα τη ρευστότητα μας και τα έσοδα μας. Αυτή είναι η μεγάλη μας έννοια για το ποσοστό των εσόδων που θα αρχίσουμε να έχουμε. Επικρατεί αυτή η αγωνία εάν δηλαδή με την επανεκκίνηση της οικονομίας τα εισοδήματα του κόσμου θα συμπληρώνονται από την οικονομική δραστηριότητα η οποία θα επιφέρει και στο κράτος έσοδα».

Πρόσθεσε ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα διαφανεί καλύτερα η κατάσταση διότι υπάρχει ακόμη ένα ποσοστό αβεβαιότητας για το πώς θα κινηθεί η οικονομία γι’ αυτό λέω ότι οφείλουμε όλοι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πετρίδης αναγνώρισε πως το εθνικό σχέδιο κρατικών εγγυήσεων θεωρείται πιο αποτελεσματικό και γι’ αυτό και οι περισσότερες χώρες το έχουν επιλέξει.

Υπενθυμίζοντας το ρητό «στερνή μου γνώση», ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι «προσπαθήσαμε αλλά το αποσύραμε και κάναμε κάτι άλλο. Αν το ξέραμε (ότι θα καθυστερούσε στη Βουλή) δεν θα το κάναμε, προσπαθήσαμε αλλά δεν τα καταφέραμε», είπε.

Για το αν χάθηκε χρόνος, ο κ. Πετρίδης είπε πως κάποια από τα σχέδια όπως η επιδότηση επιτοκίου έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου και άρα καλύπτεται το χαμένο χρονικό διάστημα.

Ο υπουργός οικονομικών διευκρίνισε ότι «τα εργαλεία της ΕΤΕπ υφίστανται ήδη και πρόσθεσε ότι ο ίδιος αναμένει ότι ο διαδικασίες θα είναι πιο γρήγορες απ’ ότι στο παρελθόν. «Το €1 δισ. εγγυήσεων πήρε πέντε ή έξι χρόνια να καλυφθεί, αλλά αυτή τη στιγμή που χρειάζεται την ένεση η αγορά το αυξάνουμε. Είμαι σίγουρος ότι θα εξαντληθεί πολύ πιο γοργά», είπε.

Κληθείς να απαντήσει για το ύψος της δημοσιονομικής επίπτωσης το 2020 και 2021 ανέφερε ότι «είναι ξεχωριστή για το κάθε μέτρο. Δεν μπορούμε να συγχύζουμε το μέτρο των εγγυήσεων με το μέτρο της απευθείας χρηματοδότησης. Η απευθείας χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων κυμαίνεται γύρω στα €100 εκ. ενώ όσον αφορά το σχέδιο επιδότησης για τα αεροδρόμια είναι επιπλέον €6,4 εκ. Το σχέδιο επιδότησης των επιτοκίων εξαρτάται από τον αριθμό των δανείων που θα συναφθούν» διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι «με ένα πρώτο υπολογισμό θα ανέλθει γύρω στα €200 εκ. σε βάθος τεσσάρων χρόνων. Την επίπτωση αυτή θα την υποστούμε πιο βραχυπρόθεσμα ενδεχομένως το 2021 και 2022» είπε.

Σε ερώτηση αν η Κύπρος θα χρειαστεί μνημόνιο, ο κ. Πετρίδης έκανε έκκληση «να μην χρειαστούμε μνημόνιο, να μην κάνουμε μια πλειοδοσία όσον αφορά τις παροχές και την αύξηση των δαπανών».

«Ήδη κάναμε τεράστια κρατική παρέμβαση. Αν συνεχίσουμε να πορευόμαστε με το σωστό τρόπο δεν θα χρειαστούμε μνημόνιο. Όταν ένας ΥΠΟΙΚ εξαγγέλλει επίσπευση των αναπτυξιακών μέτρων, μέτρων τόνωσης της ζήτησης, θα ήταν οικονομικά οξύμωρο αν την ίδια ώρα ερχόταν να μειώσει τη ζήτηση μέσω περικοπών. Η πολιτική ήταν επεκτατική, δεν θέλω να χρειαστεί να έρθουμε σε μια μνημονιακή πολιτική είτε εσωτερική ή να επιβληθεί από τρίτους», κατέληξε.

Επισυνάπτεται η παρουσίαση του υπουργού οικονομικών για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας.   

Της Ηρώς Ευθυμίου