You are here

ΚΕΒΕ – ΟΕΒ: Ψηφίστε τον προϋπολογισμό

10/12/2020 13:29

ΚΕΒΕ και ΟΕΡΒ καλούν τα κόμματα να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό καθώς, όπως σημειώνουν, μια νέα κρίση είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να υπάρξει.

«Η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, αποτελεί το κορυφαίο νομοθέτημα της χώρας κάθε χρόνο γιατί αφορά και επηρεάζει αυτή καθ’ αυτή τη λειτουργία του κράτους. Η μη ψήφιση του προϋπολογισμού συνεπώς, τιμωρεί ουσιαστικά την ίδια την χώρα και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, γιατί χωρίς προϋπολογισμό στην ουσία δεν μπορεί να λειτουργήσει το κράτος», αναφέρει το ΚΕΒΕ.

Προσθέτει πως, «σε μια τέτοια περίπτωση εκτός του ότι θα επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία του κράτους και των θεσμών, θα τεθούν σε κίνδυνο τα αναπτυξιακά έργα, τα σχέδια χορηγιών προς τις επιχειρήσεις, τα σχέδια στήριξης της απασχόλησης αλλά και το ίδιο το σύστημα υγείας , ζητήματα που καθίστανται άκρως απαραίτητα δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία με τον covid-19».

Η ΟΕΒ στη δική της ανακοίνωση σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό σημειώνει ότι «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή την ώρα ο τόπος είναι η προσθήκη ενός ακόμα στοιχείου αβεβαιότητας, ρευστότητας και ανασφάλειας με ένα Κράτος παράλυτο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνήλθε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της και εξέτασε την διαμορφωθείσα κατάσταση στην οικονομία. Μεταξύ άλλων διαπίστωσε τα ακόλουθα:

• «Η προτεραιότητα για προστασία της δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού είναι αδιαπραγμάτευτη.

• Η πραγματική οικονομία βιώνει την χειρότερη περίοδο μετά το 1974, με τις βαρύτερες απώλειες και τους απειλητικότερους κινδύνους της σύγχρονης ιστορίας της.

• Το ενδεχόμενο για μετατροπή της κρίσης σε δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική, μεγαλώνει όσο η πραγματική οικονομία παραμένει σε καταστολή ή ουσιαστικό περιορισμό.

• Σε δύο μήνες νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να αρχίσουν να καταβάλλουν δόσεις δανείων, να αποπληρώνουν τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης και να πληρώνουν για την λογιζόμενη διανομή μερισμάτων παρελθόντων καλών εποχών. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη δραστηριότητας, εσόδων και ρευστότητας».