You are here

Logicom: Εγκρίθηκε μέρισμα 5 σεντ ανά μετοχή

04/08/2020 10:39

Μέρισμα ύψους 5 σεντ ανά μετοχή ενέκρινε η ετήσια γενική συνέλευση μετόχων της Logicom Plc, η οποία για το 2019 παρουσίασε αύξηση 64% στα κέρδη που αναλογούν στους μετόχους, περιλαμβανομένης της αρνητικής υπεραξίας της επένδυσης της Demetra Holdings Plc στην Ελληνική Τράπεζα.

Αφαιρουμένου του καθαρού μεριδίου κέρδους από συνδεδεμένες εταιρείες, η αύξηση στην κερδοφορία διαμορφώνεται στο 15%.

Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Logicom Τάκης Κληρίδης, άσκησε κριτική στην Ελληνική Τράπεζα για την καθυστέρηση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της, που είχε ως επακόλουθο την καθυστέρηση τησ ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της Logicom τόσο για το 2019, όσο και για το πρώτο τρίμηνο και το πρώτο εξάμηνο του 2020.

«Ευελπιστούμε ότι η Ελληνική Τράπεζα θα πάρει τα αναγκαία μέτρα και θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά της πιο έγκαιρα για να μπορέσουμε και εμείς σαν Logicom να ενημερώνουμε τους μετόχους πιο έγκαιρα για τα αποτελέσματα του ομίλου μας», σημείωσε.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών της Logicom Plc έφτασε στα €947 εκ. το 2019 σε σύγκριση με €900 εκ. το 2018.

Το κέρδος από λειτουργικές δραστηριότητες αυξήθηκε κατά 22,1% και ανήλθε στα 30, 6 εκ.

Το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους αυξήθηκε κατά 64% και ανήλθε στα €58,7 εκ. Στο κέρδος αυτό, όπως σημειώνεται, ενσωματώνεται το ποσό των €35,5 εκ. το οποίο αφορά την αρνητική υπεραξία της επένδυσης της Demetra Holdings Plc στην Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Λίμιτεδ. Όμως, ακόμα και εάν αφαιρεθεί το καθαρό μερίδιο κέρδους από συνδεδεμένες εταιρείες, παραμένει αύξηση στην κερδοφορία περίπου 15%.

Τα ίδια κεφάλαια του συγκροτήματος ανήλθαν στα €161 εκ. από €103,3 εκ. το 2018, μειώνοντας τη μόχλευση και το προφίλ κινδύνου του ομίλου, με το δείκτη καθαρού δανεισμού προς ίδια κεφάλαια να μειώνεται στο 0,7 από 1,08 το 2018.

Σε εγρήγορση για αντιμετώπιση προκλήσεων λόγω πανδημίας

Στην ομιλία του κατά την ετήσια γενική συνέλευση, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Τάκης Κληρίδης ανέφερε ότι το 2019 η Logicom επέκτεινε τις συνεργασίες της με εταιρίες τεχνολογίας, εκτέλεσε σημαντικά και σύνθετα έργα τεχνολογίας και ολοκλήρωσε την αύξηση της συμμετοχής της συνδεδεμένης εταιρείας Demetra Holdings Plc στην Ελληνική Τράπεζα, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας.

Σε σχέση με την πανδημία, σημείωσε ότι η εταιρεία παραμένει σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που επιφέρει η συνακόλουθη οικονομική αβεβαιότητα και ανασφάλεια και πως είναι έτοιμη ανάλογα με την έκβαση της πανδημίας να προβεί σε δράσεις και ενέργειες για προστασία του οργανισμού και ενίσχυσή του στη μετά κορωνοϊό εποχή.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η καινοτομία και η τεχνολογία θα αποτελέσουν τους καταλύτες για ανάπτυξη στη μετά Covid 19 εποχή.

«Το μόνο σίγουρο μέσα σε όλη αυτή την αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα, είναι ότι η τεχνολογία έχει τον καθοριστικό ρόλο τόσο στη διαχείριση αυτής της αβεβαιότητας, όσο και στην αναδιοργάνωση της οικονομίας», σημείωσε ο αντιπρόεδρος και διευθύνοντας διοικητικός σύμβουλος Βαρνάβας Ειρήναρχος, ο οποίος αναφέρθηκε παράλληλα, στα μέτρα που έλαβε η Logicom για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Έγκριση μερίσματος

Η  Ετήσια Γενική Συνέλευση της Εταιρείας, πραγματοποιήθηκε χθες 03/08/2020, με έγκριση της καταβολής μερίσματος προς €0,05 ανά μετοχή (14,71% στην ονομαστική αξία της μετοχής). Συνεπώς οι μετοχές της Εταιρείας μέχρι και τις 11/08/2020 θα τυγχάνουν διαπραγμάτευσης με το δικαίωμα σε μέρισμα (cum dividend) ενώ από την έναρξη της χρηματιστηριακής ημέρας της Τετάρτης 12/08/2020 οι μετοχές της Εταιρείας θα τυγχάνουν διαπραγμάτευσης χωρίς το δικαίωμα σε μέρισμα (ex-dividend).

Δικαιούχοι είναι και οι επενδυτές που είναι αποδέκτες βάσει εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής που θα έχει ολοκληρωθεί (καταχωρηθεί στο Σύστημα Άυλων Τίτλων) μέχρι την προτεινόμενη Ημερομηνία Αρχείου.  Το Μέρισμα θα αποσταλεί στους δικαιούχους μέχρι 04/09/2020 και η ακριβής ημερομηνία αποστολής θα ανακοινωθεί.

Οι διοικητικοί σύμβουλοι κ. Βαρνάβας Ειρήναρχος και κ. Ανθούλης Παπαχριστοφόρου που αποχώρησαν εκ περιτροπής, επανεκλέγηκαν. Οι κ. Ανδρέας Κωνσταντινίδης και Χριστόφορος Χατζηκυπριανού που είχαν διορισθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο επανεκλέγηκαν από τη Γενική Συνέλευση.

Με ειδικό ψήφισμα εξουσιοδοτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο για αγορά ιδίων της Εταιρείας μετοχών.

Μ.Χ.