You are here

Μ. Τανούσης: Σε τροχιά επίλυσης τα προβλήματα ξένων επενδυτών

30/03/2023 11:08

Σε τροχιά επίλυσης τέθηκαν τα προβλήματα υποδομών που αντιμετώπισαν οι 22.000 ξένοι επενδυτές, τα μέλη της οικογένειας και το προσωπικό τους, που εγκαταστάθηκαν πέρσι στο νησί, αναφέρει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Cyprus Invest Μάριος Τανούσης.

Ο κ. Τανούσης, μιλώντας στη StockWatch, σημείωσε ότι η δυναμική προσέλκυσης ξένων επενδύσεων με τα οφέλη που επιφέρει στην οικονομία, η οποία αναπτύχθηκε το 2022 με την εγγραφή 9,900 νέων εταιρειών, συνεχίζεται και φέτος.

Σχολιάζοντας τη ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς γραφείων στην Κύπρο, πρόσθεσε ότι «η πλειοψηφία των νέων γραφειακών και στεγαστικών μονάδων που βρίσκονται υπό ανέγερση στοχεύουν στην ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών των ξένων επενδυτών που έχουν κατακλείσει την Κύπρο».

Η ανάπτυξη της αγοράς γραφείων αποτυπώνεται και στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων για γραφεία κατέγραψε σημαντική αύξηση 125,6% το 2022.

Επεκτείνονται τα ξενόγλωσσα σχολεία

Προς επίλυση οδεύει και το πρόβλημα της έλλειψης ικανοποιητικού αριθμού ξενόγλωσσων σχολείων ανέφερε ο κ. Τανούσης, επισημαίνοντας ότι «με χαρά είδαμε να επεκτείνονται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα ξενόγλωσσα σχολεία».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μόνο μια σχολή θα προσφέρει 1.500 νέες θέσεις σε παγκύπρια κλίμακα.    

Το Γαλλικό σχολείο, επίσης ανταποκρινόμενο στην αυξημένη ζήτηση, λειτούργησε και δεύτερο σχολείο στη Λεμεσό, ενώ το ίδιο προγραμματίζουν και άλλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, όπως είπε.

Παράγοντας ανάπτυξης η εισροή ξένων εταιρειών

Όσον αφορά τις νέες ροές ξένων επενδυτών, ο κ. Τανούσης αναφέρθηκε σε «τεράστια οφέλη για την οικονομία» τα οποία αναδεικνύονται και από την Κεντρική Τράπεζα, μέσα από τις μακροοικονομικές προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία το Μάρτιο για 2023.

Στις προβλέψεις της ΚΤ σημειώνεται ότι η αναμενόμενη πορεία του ΑΕΠ βασίζεται στην ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, αλλά και στη συνεχιζόμενη εισροή ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται με εξαγωγές στον τομέα της τεχνολογίας.

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2023 αναμένεται, σύμφωνα με την ΚΤ, να ανέλθει στο 2,6%, σε σχέση με 5,6% το 2022 και για την περίοδο 2024-2025 αναμένεται οικονομική μεγέθυνση στο 3,1% ετησίως.

Από Μ. Ανατολή και Ευρώπη οι εισερχόμενες εταιρείες

Ο κ. Τανούσης, διευκρίνισε ότι «η αυξημένη κάθοδος εταιρειών το 2023, είναι από χώρες της Μέσης Ανατολής και το Ισραήλ, αλλά και χώρες της Ευρώπης σε μικρότερο βαθμό, οι οποίες συνδέονται με επιχειρήσεις ευρωπαϊκών και αμερικάνικων συμφερόντων και με επιχειρήσεις του Ισραήλ και χωρών της Μέσης Ανατολής».

Πρόκειται, είπε, για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, επωφελούμενες από τα κίνητρα που παρέχει το κράτος, καθώς και τους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης.

Μπορεί επίσης, όπως είπε, να είναι περιφερειακά γραφεία που παρέχουν τις υπηρεσίες του Ομίλου τους σε πελάτες παγκοσμίως, μέσω της Κύπρου. 

Οφέλη για ανάπτυξη της οικονομίας

Τόνισε ότι «τα οφέλη στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας είναι πολλαπλάσια καθώς οι επενδυτές, οι οικογένειες και το προσωπικό τους εργάζονται, διαμένουν, ξοδεύουν στην κυπριακή αγορά και πληρώνουν τους φόρους τους στην Κύπρο».

«Παράλληλα όμως», πρόσθεσε, «μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους στην Κύπρο δίνοντας την ευκαιρία σε κύπριους να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες τους σε αυτό τον τομέα».

Ο κ. Τανούσης, τόνισε ότι ο ρόλος του Invest Cyprus είναι καθοριστικός προς αυτή την κατεύθυνση, παρέχοντας συνεχή στήριξη προς τους ξένους επενδυτές και διοργανώνοντας συνεχείς αποστολές προς διάφορες χώρες για προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικό προορισμό.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη αποστολή στη Μέση Ανατολή (Αίγυπτο, Ιορδανία και Λίβανο), λέγοντας ότι προγραμματίζεται νέα αποστολή στο Ισραήλ, καθώς και σε χώρες της Ευρώπης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Στο πλάνο, είπε, βρίσκεται και η Αμερική «την οποία θεωρούμε σημαντική επενδυτική χώρα για την Κύπρο».

Της Ηρώς Ευθυμίου