You are here

Μαξιλάρι νέας ρευστότητας στην οικονομία

08/04/2020 07:40

Με πρόσθετη ρευστότητα €1,75 δισ. πέτυχε χθες να θωρακίσει την οικονομία η κυβέρνηση, με την έκδοση ομολόγων επταετούς και τριαντακονταετούς διάρκειας που αντλήθηκαν μέσω του προγράμματος EMTN.

Η νέα ρευστότητα προστίθεται στην ρευστότητα που είχε ήδη συσσωρεύσει προ της πανδημίας και που υπολογιζόταν κοντά στο €1,1 δισ. και έχει ως στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης ύφεσης από το 1975.

Στις αρχές του 2020 η Κύπρος είχε αντλήσει €1,75 δισ. από τις αγορές, αποπληρώνοντας το ΔΝΤ και εξασφαλίζοντας χρηματοδοτικούς πόρους μέχρι τα μέσα του 2021 με σημαντικό απόθεμα ρευστότητας.

Οι σαρωτικές επιδράσεις της πανδημίας στην οικονομία οδήγησαν το υπουργείο να αναθεωρήσει δραματικά τις εκτιμήσεις για τις ανάγκες φετινής χρηματοδότησης από περίπου €2,5 δισ. (εκ των οποίων είχε ήδη αντλήσει €1,75 δισ.) σε €5,5 δισ.

Με τη χθεσινή έκδοση, το κράτος άντλησε €1,75 δισ. από τα €3 δισ. πρόσθετης χρηματοδότησης που χρειάζεται και αναμένεται ότι θα καλύψει τα υπόλοιπα με έκδοση εγχώριων ομολόγων στις κυπριακές τράπεζες.

Με το νέο δανεισμό, που αντιστοιχεί με το 8% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος επανέρχεται σε επίπεδα άνω του 100%, καθιστώντας ακόμα πιο σύνθετο το περιβάλλον ανάκαμψης της οικονομίας μετά το τέλος της κρίσης.

Η άντληση ρευστότητας θωρακίζει την οικονομία σε μια δύσκολη περίοδο, που τα έσοδα έχουν συρρικνωθεί κατακόρυφα λόγω συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και λόγω αναστολής στις πληρωμές φόρων.

Το υπουργείο εκτιμά ότι η συρρίκνωση της οικονομίας για ολόκληρο το 2020 θα φτάσει το 5% με 10%, που σημαίνει ότι το δεύτερο τρίμηνο θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Σε τριμηνιαία βάση, το κράτος εισπράττει λίγο περισσότερα από €2 δισ. από φόρους και εισφορές και σε περίπτωση παράτασης της κρίσης, τα νέα χρήματα που αντλήθηκαν ενδεχομένως να αποδειχθούν ανεπαρκή.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα μπορεί στο εγγύς μέλλον να αντλήσει ρευστότητα και από τις τράπεζες, που έχουν πλεονάζουσα ρευστότητα €15 δισ.

Σήμερα το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να επιμηκύνει τη διάρκεια των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που ψήφισε πριν λίγες βδομάδες η βουλή, ανεβάζοντας τον λογαριασμό των δημοσιονομικών μέτρων σχεδόν €370 εκ. που ψηφίστηκαν στο τέλος Μαρτίου.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης αναστολή στις πληρωμές φόρων.

Τα πρόσθετα χρήματα που άντλησε χθες η κυβέρνηση αναμένεται να διοχετευτούν για στήριξη της υγείας και της οικονομίας.

«Με την έκδοση των δύο ομολόγων, ενισχύεται η ρευστότητα για αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, σε μια περίοδο που η κρίση έχει παραλύσει ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά», τόνισε χθες ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Το συνολικό βιβλίο προσφορών ήταν σχετικά μικρό, αφού περιορίστηκαν στα €2,6 δισ., αν και το αρχικό ενδιαφέρον είχε ξεπεράσει τα €3 δισ.

Παρά την σχετικά καλή ρευστοτική κατάσταση του κράτους, τα χρήματα από τα μέτρα στήριξης δεν έχουν ακόμα μπει στην οικονομία, καθώς τα κρατικά ταμεία αναμένεται να διοχετεύσουν το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τις επόμενες βδομάδες.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης την εγγυοδότηση δανείων €1,75 εκ. για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και την παραχώρηση επιδότησης €250 εκ. των επιτοκίων που πληρώνουν φυσικά και νομικά πρόσωπα σε δάνεια.  Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κόστος της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι €620 εκ. και θα καταμεριστεί τα επόμενα χρόνια.

Προς το παρόν, η βουλή δεν εγκρίνει τη συγκεκριμένη πρόταση λόγω διαφωνιών με αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις να βρίσκονται κοντά σε στάση πληρωμών.

Της Γεωργίας Χαννή