You are here

Το «μέλλον» των ενστάσεων των Τραπεζών (2)

24/09/2003 12:59

Το παρασκήνιο της χθεσινής συνάντησης

Και δημοσιογράφους ως μάρτυρες υπεράσπισης προτίθεται να καλέσει η Λαϊκή


Το «μέλλον» των προδικαστικών ενστάσεων που αφορούν τα λεγόμενα σημεία «αιχμής» ή «ατού» των τριών μεγάλων τραπεζών (Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής) αποκαλύπτει σήμερα η Stockwatch. Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί αποκαλύπτουμε τα διαμειφθέντα κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία κατά την οποία οι δικηγόροι των CPB και HB, επιχειρηματολόγησαν προφορικά στις ενστάσεις που έχουν επιδώσει γραπτώς, αλλά και τις απαντήσεις της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού. Θέσεις που δίνουν ανάγλυφα το στίγμα της πορείας των ενστάσεων, αλλά και προδιαγράφουν τη σκληρή μάχη που θα δοθεί στη συνέχεια.

Σημειώνεται ότι μερικές εκ των υπολοίπων τραπεζών έθεσαν θέμα διαχωρισμού της δικής τους υπόθεσης από τα τρία άλλα τραπεζικά Ιδρύματα, ζητώντας την άμεση απόρριψη της εναντίον τους υπόθεσης, αφού όπως υποστηρίζουν, στο κατηγορητήριο γίνεται σαφής αναφορά μόνο για τις BOC – CPB – HB.

Η αποψίλωση...

Πρώτον:
Ακολουθώντας κοινή γραμμή με τις υπόλοιπες στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία CPB – HB, έθεσαν θέμα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Stockwatch, απρόσκοπτης πρόσβασης στα στοιχεία του φακέλου του κατηγορητηρίου. Επιχειρηματολογώντας ο Νίκος Παπαευσταθίου (CPB) τόνισε ότι η άρνηση της ΕΠΑ επηρεάζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πελατών του, ιδιαίτερα αν τυχόν καταδικαστική απόφαση της ΕΠΑ στηριχθεί στα ισχυριζόμενα «δυνατά στοιχεία» που συνέλεξε η Επιτροπή. «Ενδεχομένως να εγείρονται σοβαρά θέματα προδικαστικών ενστάσεων», σημείωσε ο κ. Παπαευσταθίου, «για τα οποία ως δικηγόροι της Λαϊκής δεν θα έχουμε ποτέ την ευκαιρία να καταθέσουμε τις ενστάσεις μας».

ΕΠΑ: Απορρίπτοντας το εν λόγω επιχείρημα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστόδουλος Τσιέλεπος, τόνισε σε έντονο ύφος ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η ακεραιότητα και η αντικειμενικότητα της ΕΠΑ και πως είναι αποκλειστικό της δικαίωμα και όχι των κατηγορουμένων, να αποφασίσει για το χρόνο που θα δοθούν τα συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά και το κατά πόσον αυτά, είναι ή όχι βαρύνουσας σημασίας. «Κανείς δεν μπορεί να θέτει εκ των προτέρων θέμα ότι θα καθορίσουν ή θα επηρεάσουν την τελική απόφαση της ΕΠΑ», υποστήριξε ο κ. Τσιέλεπος.

Δεύτερον, οι τράπεζες αμφισβήτησαν τη νομιμότητα των εφόδων που έγιναν για συλλογή στοιχείων κατά την οποία προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι βρέθηκαν τα έγγραφα που «καίνε» τις τράπεζες και γενικότερα πως η εξουσιοδότηση που δόθηκε για την έρευνα αντιβαίνει ή/και παραβιάζει συγκεκριμένη πρόνοια της νομοθεσίας.

Απαντώντας, ο κ. Τσιέλεπος τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο πως η προπαρασκευαστική διαδικασία δεν είναι θέμα προδικαστικό.

Στην ΕΠΑ δεν παίζουμε κρυφτούλι...

Στο διάλογο όμως που ακολούθησε, σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες της «SW», και στην επιμονή του κ. Παπαευσταθίου ότι η ΕΠΑ ως διοικητικός θεσμός είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να διευκολύνει τον διοικούμενο και να του παρέχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία για μια «δίκαιη δίκη», ο Χριστόδουλος Τσιέλεπος εξεμάνη, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Εμείς δεν παίζουμε κρυφτούλι. Αγνοείτε προηγούμενες αποφάσεις της ΕΠΑ και στέλλετε επιστολές με ύφος διαταγής ή ειρωνείας».

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσιέλεπος διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ανταπαντώντας σε άλλα σχετικά υπονοούμενα, ότι δεν είναι στις προθέσεις της Επιτροπής να αφήσει «γκρίζες ζώνες» στα στοιχεία που διαθέτει και στηρίζουν το κατηγορητήριο, ώστε κατά την τελική της ετυμηγορία να στηριχθεί στο α’ ή β’ στοιχείο, ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης, και να εκδώσει καταδικαστική απόφαση.

Τρίτον, αναφορικά με την ένσταση με την οποία αμφισβητείται η νομιμότητα της συμμετοχής στην επιτροπή του Κώστα Ευσταθίου, εκλελεγμένου δημάρχου Λατσιών, ο κ. Τσιέλεπος σημείωσε ότι Επιτροπή λειτουργεί ως διοικητικό όργανο και ως οιονεί δικαστικό σώμα.

Δημοσιογράφους - μάρτυρες υπεράσπισης - καλούν οι Τράπεζες

Τέταρτον,
Την πρόθεση της Λαϊκής να καλέσει ως μάρτυρες υπεράσπισης δημοσιογράφους για να τεκμηριώσει την κατηγορία για διαρροές προς τον τύπο πληροφοριών σχετικά με την υπόθεση, που αποδεικνύουν την εκ μέρους της Επιτροπής προκατάληψη σε βάρος των Τραπεζών, εξέφρασε ο δικηγόρος της Τράπεζας.

Διαβάζοντας σωρεία αποσπασμάτων από δημοσιεύματα στο τύπο, τόσο ο κ. Παπαευσταθίου όσο και ο κ. Γεωργιάδης (Ελληνική) αμφισβήτησαν το δικαίωμα του Προέδρου και των μελών της ΕΠΑ, να μιλούν στα ΜΜΕ τόσο για την ουσία της υπόθεσης, αλλά ακόμη για θέματα που αφορούν τη διαδικασία που ακολουθείται στην εκδίκαση των υποθέσεων που έχει ενώπιον της η Επιτροπή.

Απαντώντας, ο Χριστόδουλος Τσιέλεπος αντέτεινε πως όλα τα δημοσιεύματα που διαβάστηκαν, σχολιάστηκαν και ερμηνεύθηκαν από τους δικηγόρους κατά το δοκούν, για να καταλήξουν στο τέλος σε δικά τους αυθαίρετα συμπεράσματα. «Οι δικές μου δηλώσεις που αποδίδονται στο δημοσίευμα είναι σαφείς και δεν μπορούν να ερμηνευθούν όπως εσείς ισχυρίζεστε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην πρόκληση του κ. Παπαευσταθίου ότι θα καλέσει ως μάρτυρες δημοσιογράφους για να επιβεβαιώσουν ότι η πηγή του(-ων) δημοσιεύματος είναι η ΕΠΑ, ο κ. Τσιέλεπος απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως η πηγή να είναι - για ευνόητους λόγους σκοπιμότητας – και προκειμένου να εκτεθεί η ΕΠΑ, οι ίδιες οι τράπεζες.

Του Κυριάκου Κυριακίδη