You are here

Μικρή επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα

28/09/2020 09:28

Μικρή επιδείνωση παρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 2020 το οικονομικό κλίμα σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τον Σεπτέμβριο 2020, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) για την Κύπρο επιδεινώθηκε κατά 1 μονάδα σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2020 στις 80,6 μονάδες από 81,6 μονάδες.

Τονίζεται ότι από τον Ιούνιο και μετά, η πορεία του δείκτη αντανακλά μια σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης σε οικονομικές συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας που εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Παρά τη βελτίωση του δείκτη κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, ο δείκτης κυμαίνεται ακόμα σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου του (100 μονάδες).

Η επιδείνωση του δείκτη τον Σεπτέμβριο προήλθε από την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών, των κατασκευών και της μεταποίησης.

Στις υπηρεσίες, παρά τη βελτίωση της τρέχουσας κατάστασης, το κλίμα υποχώρησε οριακά λόγω αρνητικότερων εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών κατά το επόμενο τρίμηνο.

Η πτώση του κλίματος στις κατασκευές συνδέεται με δυσμενέστερες αξιολογήσεις για τα υπό εξέλιξη έργα και μικρή, προς τα κάτω αναθεώρηση των προσδοκιών για την απασχόληση στον κλάδο κατά το επόμενο τρίμηνο.

Στη μεταποίηση, το κλίμα υποχώρησε λόγω πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου.

Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο παρέμεινε στα αρνητικά επίπεδα του Αυγούστου, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στις αξιολογήσεις της τρέχουσας κατάστασης και στις προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου.

Τον Σεπτέμβριο το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές σημείωσε μικρή βελτίωση. Συγκριτικά με τον Αύγουστο, οι καταναλωτές αξιολόγησαν λιγότερο δυσμενώς την πρόσφατη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των καταναλωτών σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας και την ανεργία κατά τους επόμενους 12 μήνες παραμένουν ιδιαίτερα δυσμενείς.

Της Γεωργίας Χαννή