You are here

Νέα δεδομένα για τις επιχειρήσεις στη Λεμεσό

12/02/2023 06:00

Η ένταση του σοκ από τον ουκρανικό πόλεμο έχει υποχωρήσει και οι επιχειρήσεις της περιοχής μαθαίνουν πλέον να ζουν και να λειτουργούν με βάση τα νέα δεδομένα, σύμφωνα με τα ευρήματα του εμπορικού βαρόμετρου για την οικονομία της Λεμεσού.

Με βάση το βαρόμετρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού (ΕΒΕΛ), επιχειρήσεις και εμπλεκόμενοι φορείς, προσαρμόστηκαν στις επιπτώσεις που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, προσπαθώντας ωστόσο να λύσουν τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν και επιδεινώνονται, επηρεάζοντας τις επιχειρήσεις και την καθημερινότητα τους.

Πονοκέφαλος τα εργατικά χέρια και η ενέργεια

Σύμφωνα με το βαρόμετρο με περίοδο αναφοράς το φθινόπωρο του 2022, οι κυριότερες ανησυχίες συνεχίζουν να αφορούν το αυξανόμενο κόστος ζωής, την αύξηση των τιμών εμπορευμάτων και τη ρωσο-ουκρανική κρίση, καθώς και τις μειωμένες πωλήσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες.

Στα προβλήματα των συμμετεχόντων στο βαρόμετρο, συνεχίζει να φιγουράρει η έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού, αλλά ανερχόμενη ανησυχία αποτελεί το θέμα της συνεργασίας και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις με τις τράπεζες στην προσπάθεια εξασφάλισης δανείου.

Οι ανησυχίες σε σχέση με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, τις μειωμένες πωλήσεις και τις κυβερνητικές υπηρεσίες, μειώθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Ωστόσο το ΕΒΕΛ, σημειώνει ότι τα τρία ζητήματα συνεχίζουν να κυριαρχούν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του βαρομέτρου, τα αποτελέσματα σε σχέση με την αγορά εργασίας, την προώθηση νέων επενδύσεων και την ικανοποίηση από επενδύσεις που ήδη τροχοδρομήθηκαν, είναι συγκριτικά σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με το φθινοπωρινό βαρόμετρο του 2021.

Σε σχέση με τις κυβερνητικές υπηρεσίες, μόλις το 45% των επιχειρήσεων δήλωσαν μέτρια ικανοποιημένοι, κυρίως λόγω εκκρεμοτήτων σε σχέση με την επιχείρηση τους. Ποσοστό 39% παραμένουν πολύ ή λίγο ικανοποιημένοι, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το διπλάσιο, έναντι όσων είναι ικανοποιημένοι σε υψηλό βαθμό.

Οι τιμές ενέργειας αργά και σταδιακά φαίνεται να προκαλούν ισχυρό πονοκέφαλο στους τομείς των επιχειρήσεων, ακόμη και στους τομείς που δεν βασίζονται κατά κύριο λόγο στην ενέργεια.

Το 59% των επιχειρήσεων στη Λεμεσό θεωρεί ότι η ενεργειακή κρίση επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία της επιχείρησης τους και το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.

Περιορίζεται η αισιοδοξία για πωλήσεις

Οι προβλέψεις για υψηλότερες πωλήσεις μειώθηκαν σε 18% από 21% μεταξύ της άνοιξης και του φθινοπώρου του 2021, ενώ την ίδια περίοδο οι προβλέψεις για μειωμένες πωλήσεις μειώθηκαν σε 24% από 32%.

Επιπλέον, σύμφωνα με το βαρόμετρο, ο τομέας των υπηρεσιών επηρεάστηκε περισσότερο από τον ουκρανικό πόλεμο σε ότι αφορά τις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και στις συνολικές αντιλήψεις των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός τομέας αξιολογεί τις επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής κρίσης στην μεταποίηση με μέσο όρο 6,03 και τον αντίκτυπο των υπηρεσιών στη μεταποίηση με 7,22.

Το βαρόμετρο αφορά τους τομείς βιομηχανίας, κατασκευών, τουρισμού, λιανικό εμπόριο, συγκοινωνίες και μεταφορές, τράπεζες και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ΙΤ, τεχνολογία, μέσα και τηλεπικοινωνίες, γενικές υπηρεσίες, γενικό εμπόριο, υγεία και υπηρεσίες φροντίδας, κτηματαγορά, επαγγελματικές υπηρεσίες και άλλα.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του βαρομέτρου παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, ενώ συμμετείχαν 117 μέλη του ΕΒΕΛ αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% των οικονομικά ενεργών εταιρικών μελών με φυσική παρουσία στην πόλη της Λεμεσού και τις γύρω περιοχές.

Της Μαρίας Κυριακίδου