You are here

Νέα επιδείνωση οικονομικού κλίματος τον Μάιο

26/05/2020 14:02

Νέα επιδείνωση παρουσίασε τον Μάιο του 2020 το οικονομικό κλίμα υποχωρώντας σε επίπεδα του δεύτερου τριμήνου του 2013, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου αποτυπώνοντας τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία και τις προκλήσεις για την οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο τα επόμενα τρίμηνα.

Τον Μάιο 2020, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 4,1 μονάδες σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020 στις 72,9 μονάδες από 77 μονάδες τον Απρίλιο.

Τον Απρίλιο ο δείκτης κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση του ιστορικά.

Όπως τονίζει το ΚΟΕ, ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων, ο δείκτης υποχώρησε πολύ πιο κάτω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του (δηλ. τις 100 μονάδες), υποδηλώνοντας τις προκλήσεις για την οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο τα επόμενα τρίμηνα.

Τον Μάιο η μείωση του δείκτη προήλθε από εκ νέου επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο και, σε μικρότερο βαθμό, από υποχώρηση του κλίματος στις κατασκευές.

Η επιδείνωση συνδέεται κυρίως με αρνητικότερες αξιολογήσεις της οικονομικής κατάστασης κατά τους τελευταίους τρεις μήνες παρά με επιδεινούμενες προσδοκίες.

Στις υπηρεσίες, οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικότερα την οικονομική τους κατάσταση και τον κύκλο εργασιών τους κατά το τελευταίο τρίμηνο, οδηγώντας σε χειροτέρευση του κλίματος στον τομέα.

Στο λιανικό εμπόριο το κλίμα υποχώρησε λόγω δυσμενέστερων αξιολογήσεων σχετικά με τις πωλήσεις των τελευταίων τριών μηνών και το επίπεδο των αποθεμάτων. Ωστόσο, οι προσδοκίες για τον κύκλο εργασιών στις υπηρεσίες και για τις πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο ήταν λιγότερο αρνητικές συγκριτικά με τον Απρίλιο.

Οι επιχειρήσεις στις κατασκευές αξιολόγησαν αρνητικότερα τα υπό εξέλιξη έργα τους και αναθεώρησαν ελαφρώς προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για τον αριθμό των εργαζομένων τους, με αποτέλεσμα την κάμψη του κλίματος στον κλάδο.

Το επιχειρηματικό κλίμα στη μεταποίηση σημείωσε βελτίωση λόγω ευνοϊκότερων αξιολογήσεων του επιπέδου των αποθεμάτων τελικών προϊόντων και λιγότερο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη καλυτέρευσε ελαφρώς λόγω κυρίως λιγότερο δυσμενών εκτιμήσεων των καταναλωτών σχετικά με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου γενικότερα.

Νέα στοιχεία από τις Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας, τα οποία αποσκοπούν στη μέτρηση της αβεβαιότητας, δείχνουν ότι τα ψηλότερα επίπεδα αβεβαιότητας τον Μάιο παρατηρήθηκαν στις κατασκευές και στη μεταποίηση. Η μεγαλύτερη άνοδος στο επίπεδο αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε σχέση με το 2019, καταγράφηκε στον τομέα των υπηρεσιών.

Της Γεωργίας Χαννή