You are here

Οδηγία λογιστών για ξέπλυμα

27/05/2019 14:09

Οδηγία προς τα μέλη του για τις νομοθετικές και επαγγελματικές απαιτήσεις σχετικά με την πρόληψη, αναγνώριση και αναφορά περιπτώσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας εξέδωσε ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Κύριος σκοπός της οδηγίας είναι ο καθορισμός και η ποινικοποίηση των ενεργειών που αφορούν τη χρήση και απόκρυψη των εσόδων που προέρχονται από βασικά αδικήματα, αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και δραστηριότητες χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η οδηγία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δήμευση τέτοιων προϊόντων με στόχο την στέρηση εγκληματιών από τα κέρδη των εγκλημάτων τους. Σκοπός της παρούσας οδηγίας είναι να περιγράψει τις υποχρεώσεις των μελών του ΣΕΛΚ βάσει των διατάξεων του νόμου.

Οι επιχειρήσεις έχουν νομική υποχρέωση να ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάχρηση των υπηρεσιών τους από εγκληματίες που εμπλέκονται στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

«Οι λογιστές, οι ελεγκτές, οι φορολογικοί σύμβουλοι, οι φορείς παροχής υπηρεσιών εμπιστοσύνης και εταιρειών και άλλοι επαγγελματίες συχνά αναφέρονται ως πύλες σε διάφορες τυπολογίες, ενδέχεται να βλάψουν τη φήμη και την επιχείρησή τους, εάν εμπλακούν με οποιονδήποτε τρόπο σε άτομα που διαπράττουν λεηλασίες ή χρηματοδότες τρομοκρατών, ακόμη και ακούσια», τονίζεται.

Σημειώνεται ότι όλα τα μέλη του ΣΕΛΚ πρέπει έχουν ένα σταθερό σημείο αναφοράς για την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων για την πρόληψη και την καταστολή του ξεπλύματος χρημάτων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Επίσης, πρέπει να υιοθετούνται οι βέλτιστες πρακτικές στους εσωτερικούς ελέγχους, τις πολιτικές και τις διαδικασίες τους και να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Η εφαρμογή τέτοιων μέτρων είναι θεμελιώδους σημασίας για την αποφυγή της διάπραξης των εγκλημάτων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Η οδηγία απαιτεί από όλες τις επιχειρήσεις να εφαρμόζουν επαρκείς και κατάλληλες πολιτικές, ελέγχους και διαδικασίες, προκειμένου να μετριάσουν και να διαχειριστούν τους κινδύνους καθώς και να αποτρέψουν αποτελεσματικά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Της Γεωργίας Χαννή