You are here

Ώθηση στο επιχειρείν από Cyprus Equity Fund

04/05/2022 14:19

Ώθηση στην επιχειρηματικότητα αναμένεται να δώσει το Κυπριακό Ταμείο Παροχής Χρηματοδότησης Κεφαλαίου (Cyprus Equity Fund), σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.

Το Cyprus Equity Fund παρουσιάστηκε σήμερα σε διαδικτυακό σεμινάριο στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Παντελή. Ο κ. Παντελή, διάβασε τον χαιρετισμό του ΥΠΟΙΚ Κωνσταντίνου Πετρίδη, με αναφορά στους στόχους του Ταμείου.

Η αρχική οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση για το εγχείρημα του Ταμείου ανήλθε στα €10 εκατ. με τελικό ποσό έγκρισης τα €30 εκατ. Το ποσό αυτό θα συμπληρωθεί με ιδιωτικό κεφάλαιο. Το Ταμείο είναι το πρώτο που δημιουργείται και υποστηρίζεται για πρώτη φορά από δημόσιους πόρους, ανέφερε ο υπουργός.

Σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, το νέο αυτό οικονομικό σύστημα θα βοηθήσει στην στήριξη startup επιχειρήσεων και καινοτόμων εταιρειών με χρηματοδότηση κεφαλαίων.

«Η συμβολή της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην οικονομική ευημερία έχει αυξηθεί με τη στροφή της παγκόσμιας οικονομίας προς έναν τρόπο παραγωγής στον οποίο η γνώση έχει γίνει βασικό στοιχείο», είπε ο κ. Πετρίδης τονίζοντας ότι η έντονη επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη των ΜμΕ είναι από τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις για την επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων μιας συνεχώς εξελισσόμενης παγκόσμιας οικονομίας.

Η πανδημία και η συνεχιζόμενη υποστήριξη από την ΕΕ «άναψε» το πράσινο φως προς μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία, μέσω του InvestEU. Στο ίδιο κύμα, συμπεριλήφθηκε και το Ταμείο του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.

Πρόσθεσε ότι σκοπός του Ταμείου είναι να δώσει την κατάλληλη ώθηση για το ανερχόμενο κυπριακό και πολλά υποσχόμενο οικοσύστημα, το οποίο σημειώνει τα τελευταία χρόνια υψηλές επιτυχίες.

Επιπλέον, το Ταμείο θα βοηθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της εκκολαπτόμενης αγοράς των επιχειρηματικών κεφαλαίων, παρέχοντας την ευκαιρία σε τοπικά και διεθνή επιχειρηματικά κεφάλαια να λειτουργούν και να επενδύσουν στην Κύπρο.

Η δημιουργία του Ταμείου θα ξεκινήσει μετά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου, ώστε το ΕΕΤ να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία των ενδιαφερομένων στην αγορά για να αντιμετωπιστεί το κενό χρηματοδότησης ίδιων κεφαλαίων. Με αυτόν τον τρόπο θα υποστηριχθεί η καινοτόμος επιχειρηματικότητα με τις απαιτούμενες και επακόλουθες επενδύσεις.

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι το Ταμείο θα παρέχει μια αξιόλογη ευκαιρία στη τοπική μετοχική βιομηχανία, με σκοπό τις κυπριακές επιχειρήσεις.

Της Μαρίας Κυριακίδου