You are here

Π. Μάρκου: Η Κύπρος στις επιλογές ξένων επενδυτών

12/04/2021 06:08

Προσδοκίες για σημαντική αύξηση των συγχωνεύσεων και των εξαγορών σε παγκόσμιο επίπεδο, εκφράζει ο επερχόμενος ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Deloitte Κύπρου Πιερής Μάρκου.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Μάρκου εκφράζει την άποψη ότι την εν λόγω εξέλιξη ευνοεί ο πλήρης έλεγχος της πανδημίας και τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στο επιχειρείν και στην οικονομία.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για βελτίωση της οικονομικής τους δραστηριότητας και επανακαθορίζουν το μέλλον τους για τη μετά-COVID-19 εποχή.

Σχολιάζοντας τον αντίκτυπο της πανδημίας στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, σημειώνει ότι για να γίνουν συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων απαιτείται ένα ομαλό και σταθερό οικονομικό περιβάλλον, κάτι που απουσιάζει διεθνώς τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας, ενώ οι περιορισμοί στα ταξίδια και στις κατ’ ιδίαν επαφές, εμπόδισαν την προώθηση τέτοιων συμφωνιών, όπως είπε.

Σε ότι αφορά ευρύτερα τον κλάδο υπηρεσιών, σημειώνει ότι εν μέσω πανδημίας, παρατηρήθηκε αυξημένη ανάγκη για την προώθηση νέων εταιρικών πρακτικών και διαδικασιών, καθώς και την εφαρμογή νέων μοντέλων λειτουργίας , με σκοπό την εναρμόνιση τους στα νέα δεδομένα της αγοράς.

Ο κ. Πιερή σχολιάζει παράλληλα, την επίδραση της παύσης του προγράμματος πολιτογραφήσεων στον τομέα υπηρεσιών.

Αναφέρει ότι από τα όσα έχουν λεχθεί και κυκλοφορήσει σε σχέση με τις κακές πρακτικές σε μεμονωμένες περιπτώσεις πολιτογραφήσεων, έχει πληγεί ο τομέας υπηρεσιών και η εικόνα της Κύπρου διεθνώς. Ωστόσο, εκτιμά ότι με σωστές κινήσεις και στρατηγικές πρωτοβουλίες για τον τομέα υπηρεσιών και ξένων επενδύσεων, η Κύπρος θα βρεθεί και πάλι στις επιλογές των ξένων επενδυτών. 

Σε αυτό το πλαίσιο σχολιάζει θετικά την προώθηση του θεσμού της Οικονομικής Διπλωματίας.

Αναφέρεται παράλληλα, στην ένταξη της Deloitte Κύπρου από την 1η Ιουνίου 2020, στην Deloitte North South Europe. Σημειώνει ότι με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται αφενός αυτονομία αλλά και ευελιξία του οργανισμού, όπου χρειάζεται.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο στη στήλη «Συνεντεύξεις».

Της Μαρίας Χαμπή