You are here

Παραδοχή για «καρτέλ» μελετούν οι Τράπεζες

26/05/2004 12:46

· Όλα τα ενδεχόμενα μελετώνται και όλα είναι ανοικτά, δηλώνουν στη StockWatch τραπεζικοί κύκλοι


Παραδοχή με αντάλλαγμα, μια σχετικά «ανώδυνη» ποινή; Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες της StockWatch, τα τρία τραπεζικά ιδρύματα προσανατολίζονται σε «παραδοχή» ως προς το κατηγορητήριο της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, για προσυνεννοήσεις στην τιμολογιακή πολιτική μεταξύ BOC – CPB – HB. Τις σχετικές πληροφορίες επιβεβαίωσαν τόσο κύκλοι των τραπεζών, όσο και πηγές προσκείμενες στην Επιτροπή.

«Όλα τα ενδεχόμενα μελετώνται από τις τράπεζες. Όλα είναι ανοικτά», επεσήμαναν κύκλοι από τα τραπεζικά Ιδρύματα οι οποίοι μίλησαν στη StockWatch, υπό τον όρο σεβασμού της ανωνυμίας τους. «Τα μέρη δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο και είναι έτοιμα να διερευνήσουν όλες τις προσφερόμενες δυνατότητες», τόνισαν ακολούθως.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος της ΕΠΑ, αρνήθηκε επίμονα να σχολιάσει τις σχετικές πληροφορίες, όμως δεν τις διαψεύδει, παρόλο που ρωτήθηκε σχετικά. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε από τη StockWatch, για το αν προκύπτουν προβλήματα στην ομαλή συνέχεια της όλης διαδικασίας και κατά πόσον θα επαναρχίσει από το σημείο στο οποίο βρισκόταν πριν από την παραίτηση του μέλους της Επιτροπής Ευάγγελου Συκοπετρίτη, ο κ. Τσιέλεπος είπε εμφαντικά πως «δεν είχε καν ξεκινήσει η ακρόαση. «Απλώς ήμασταν σε διαπραγματεύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά, «για τη δυνατότητα παραδοχής τους».

Απαντώντας σε ερώτηση για την παραπέρα διαδικασία, ο Χριστόδουλος Τσιέλεπος ανέφερε ότι προς το παρόν αναμένεται να επισημοποιηθεί ο διορισμός του κ. Λεόντιου Περικλέους, με τη δημοσίευση του διορισμού στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα χρόνου για το νέο μέλος, ο οποίος, όπως είπε, θα ενημερωθεί σε διεξοδικά και αναλυτικά μέσα από το φάκελο της υπόθεσης.

Σημειώνοντας πάντως με νόημα, ότι δεν είχε ξεκινήσει πριν από την παραίτηση Συκοπετρίτη οποιαδήποτε ακροαματική διαδικασία ούτως ώστε να τίθεται ή να τίθενται άλλα ζητήματα για την τελική αυτή φάση της όλης διαδικασίας για την έκδοση της απόφασης της Επιτροπής. Ο κ. Περικλέους είναι αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας ανταγωνισμού και προστασίας του καταναλωτή στο Υπουργείο Εμπορίου.

Οι δικηγόροι των τριών υπό κατηγορία τραπεζών – Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική – έχουν καταχωρήσει γραπτώς στην ΕΠΑ με δικό της αίτημα, τις τελικές τους αγορεύσεις με συνημμένα έγγραφα και τη σχετική υποστηρικτική των επιχειρημάτων τους, νομολογία.

Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες, όταν η ΕΠΑ με αυτεπάγγελτη έρευνα διαπίστωσε «πιθανή ομοιομορφία» στις τραπεζικές χρεώσεις, γεγονός που δημιούργησε εύλογες υποψίες ότι παραβιάζεται ο ανταγωνισμός στην αγορά. Οι τράπεζες από την αρχή απέρριψαν τους ισχυρισμούς για προσυνεννοήσεις και είχαν υποστηρίξει ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αποκλίσεων στην τιμολογιακή τους πολιτική.

Του Κυριάκου Κυριακίδη