You are here

«Πετάει» το σχέδιο ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων

11/09/2021 06:01

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του μετατοποιητικού τομέα για το σχέδιο χορηγιών για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, που προκήρυξε το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας τον περασμένο Ιανουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch εκ μέρους του υπουργείου Ενέργειας, μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν 453 αιτήσεις με τις οποίες καλύπτεται το σύνολο του διαθέσιμου προϋπολογισμού, ύψους €50 εκατ.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, το Υπουργείο θα συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις μέχρι και το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Το συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο είναι το πρώτο μιας σειράς σχεδίων που προκήρυξε το Υπουργείο στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027, στοχεύει στην υποστήριξη, ανάπτυξη και προώθηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και άλλων στοχευμένων οικονομικών δραστηριοτήτων που βρίσκονται εγκατεστημένες ή θα εγκατασταθούν σε περιοχές της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι η χρηματοδοτική ενίσχυση, συνίσταται στην παροχή χορηγίας πάνω σε καθορισμένες επιλέξιμες δαπάνες για την επέκταση και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων ή και για τη δημιουργία νέων βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για την υλοποίηση επενδύσεων που θα βελτιώσουν τη τεχνολογική στάθμη, την παραγωγική διαδικασία, την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, αλλά και την δημιουργία νέων μονάδων, καθώς επίσης και για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα οι δαπάνες των επιχειρήσεων μπορούν να αφορούν στην ανέγερση ή επέκταση των κτιρίων τους, ή στην ανακαίνιση τους, σε αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού και σε αγορά οχημάτων. 

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Ενέργειας αναφέρει ότι οι αιτήσεις εξετάζονται με τη σειρά υποβολής τους. Τα πρώτα αποτελέσματα της εξέτασης αιτήσεων, αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες βδομάδες.

Προστίθεται, ότι οι αιτήσεις θα εξεταστούν με τη σειρά υποβολής τους, λαμβάνοντας παράλληλα, υπόψη τις εξοικονομήσεις που θα προκύψουν μέχρι το στάδιο έγκρισης των αιτήσεων που έχουν ήδη υποβληθεί.

Της Ελένης Χαραλάμπους