You are here

Α. Πιττάτζης: Αντιλήφθηκα απόπειρα ξεπλύματος

07/05/2021 20:33

Στην περιγραφή της συνάντησης του με δυο δημοσιογράφους του δικτύου Al Jazeera, οι οποίοι παρουσιάστηκαν ως «wealth managers», αναφέρθηκε ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης, ο οποίος αποτελεί το τρίτο πρόσωπο που προβάλλεται μέσα στο επίμαχο βίντεο του δικτύου Al Jazeera.

Ο κ. Πιττάτζης, αφού κατέθεσε σειρά τεκμηρίων ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις, ανέγνωσε γραπτή δήλωση.

Τόνισε ότι «ένας από τους λόγους που κλήθηκα ενώπιον σας είναι τα γνωστά γεγονότα του δικτύου Al Jazeera και ο σάλος που προκλήθηκε από την προβολή του βίντεο».

Το βίντεο προβλήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2020, είπε.

Δεν έχω κάνει οποιαδήποτε παρανομία, δήλωσε ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής των Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών, ενώ χαρακτήρισε το βίντεο του Al Jazeera «πρόστυχα επεξεργασμένο και μονταρισμένο», λέγοντας ότι το συγκεκριμένο ειδησεογραφικό Δίκτυο το κρατούσε και το επεξεργαζόταν για ένα χρόνο.

«Προσκαλώ και προκαλώ το Al Jazeera, να στείλει τα πραγματικά βίντεο» είπε, σημειώνοντας ότι «αν τα έστελναν ίσως να μην αντιμετώπιζα αυτούς τους «βομβαρδισμούς ερευνών», ούτε να έχω σφαγιαστεί στο Κολοσσαίο σφαγής των ΜΜΕ εδώ και επτά μήνες» και  πρόσθεσε ότι «έκοβαν και έραβαν για ένα χρόνο».

Η κατάθεση του κ. Πιττάτζη, διήρκησε γύρω στις δύο ώρες και ολοκληρώθηκε στις 20.30, ανέγνωσε γραπτή του δήλωση και ζήτησε να μην απαντήσει σε ερωτήσεις της Επιτροπής γιατί οι αιτήσεις πολιτογράφησης που υπέβαλε δεν ήταν μόνο υπό τον μανδύα του παρόχου, όπως είπε, «αλλά και τον μανδύα του δικηγόρου και ως δικηγόρος εμποδίζομαι από το δικηγορικό απόρρητο στην περίπτωση που απαντήσω σε ερώτηση της Επιτροπής που σχετίζεται έμμεσα ή άμεσα» με τις αιτήσεις πολιτογράφησης που υπέβαλε το γραφείο του.

Ο κ. Πιττάτζης είπε ότι μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο από τον Al Jazeera «δυστυχώς, με βάση τη νομοθεσία μας δεν είχα ούτε έχω το δικαίωμα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου» και να δημοσιοποιήσει τις ενέργειες που προέβη σε ανύποπτο χρόνο και οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, την αναφορά που υπέβαλε στην Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ).

«Μετά από επτά μήνες και μετά που έλαβα άδεια από την Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), επιθυμώ να σας παραθέσω τα πραγματικά γεγονότα», ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής. 

Ανέφερε ότι «μου ζήτησαν να συναντηθώ με αντιπροσώπους πλουσίων πελατών. Στις 25 και στις 26 Οκτωβρίου είχα συναντήσεις μαζί τους. Οι εν λόγω «wealth managers» που αργότερα αποκαλύφθηκε  ότι ήταν υπό κάλυψη  δημοσιογράφοι του Al Jazeera, ουδέποτε μιλούσαν για ένα πελάτη που αντιμετώπιζε ποινική καταδίκη».

Συνεχίζοντας είπε ότι «μιλούσαν για 18 πελάτες που ο ένας αντιμετώπιζε αδίκως, όπως είπαν, δικαστική διαμάχη. Χωρίς να ξέρω ότι ήταν δημοσιογράφοι κατέθεσα γραπτή καταγγελία στην ΜΟΚΑΣ. Υποχρέωση μου ήταν να καταγγείλω στη ΜΟΚΑΣ τα γεγονότα κάτι που έγινε στις 29 Οκτωβρίου 2019. Την ίδια ημέρα πιο νωρίς είχα καταγγείλει την υπόθεση και στο Δικηγορικό Σύλλογο».

Η  ΜΟΚΑΣ την 1 Νοεμβρίου ενημέρωσε ότι είχε οριστεί ανακριτής.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στις 22 Σεπτεμβρίου 2020 είχε λάβει email από το δίκτυο Al Jazeera, ότι τα άτομα με τα οποία συναντήθηκε ήταν δημοσιογράφοι και ζητούσαν τις απόψεις του σχετικά με το δημοσίευμα που ετοίμαζαν. «Δεν γνώριζα τίποτα για το επίμαχο βίντεο», είπε.

Διευκρίνισε ότι ουδέποτε είχε συνάντηση με τον τέως Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη όταν ήταν σε εξέλιξη τα συγκεκριμένα γεγονότα.

«Για πρώτη φορά είδα τον κ. Συλλούρη στις 22 Σεπτεμβρίου 2020», είπε.

Για τα όσα δημοσιεύθηκαν από το δίκτυο Al Jazeera ο κ. Πιττάτζης, είπε ότι είχε καταλάβει από τους δύο wealth managers που τον προσέγγισαν, ότι θα γινόταν απόπειρα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο κ. Πιττάτζης τόνισε ότι οι συνομιλίες με τους «wealth managers» αποσκοπούσαν στην παροχή κατευθυντήριων γραμμών προς τις υπόχρεες οντότητες, για την υποβολή ποιοτικών αναφορών προς την ΜΟΚΑΣ.

Πριν το τέλος της κατάθεση του είπε ότι, επειδή δεν έχει τίποτε να φοβηθεί αλλά και τίποτε να κρύψει, παράδωσε πληρεξούσια δικά του και της συζύγου του και της εταιρείας του, με τα οποία εξουσιοδοτεί τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής να προβούν σε οποιεσδήποτε έρευνες στην Κύπρο και στο εξωτερικό για να ερευνήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και συναλλαγές για να διαπιστώσουν αν έλαβε ή έδωσε έστω και ένα σεντ που σχετίζεται με παρανομία ή διαφθορά.

Πρόσθεσε ότι το Al Jazeera γνώριζε ότι έκανε καταγγελία εναντίον του καναλιού και ότι δεν μπορούσε να υπερασπιστεί δημόσια τον εαυτό του και να δημοσιοποιήσει τις ενέργειες του στη ΜΟΚΑΣ λόγω του περιορισμού στη νομοθεσία και «παρά το γεγονός ότι γνώριζαν επέλεξαν να δημοσιεύσουν τα βίντεο και να διασύρουν το όνομα μου και το όνομα του γραφείου μου».

Ο κ. Πιττάτζης, διερωτήθηκε ακόμη «γιατί το Al Jazeera  κρατούσε αυτά τα βίντεο και τα μοντάριζε για ένα χρόνο και επέλεξαν να τα δημοσιεύσουν ανήμερα της κατάληψης ξανά της Αμμοχώστου και γνωρίζοντας ότι είχαν καταγγελθεί και γνωρίζοντας ότι δεν μπορούσα να απαντήσω και να τους αντιμετωπίσω».

Οι δυο άλλοι πρωταγωνιστές του δικτύου Al Jazeera, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ και επιχειρηματίας Χριστάκης Τζιοβάνης, στην κατάθεση τους ενώπιον της Επιτροπής  άσκησαν το συνταγματικό δικαίωμα της σιωπής. 

Της Ηρώς Ευθυμίου