You are here

Πονοκέφαλοι ελεγκτών για εννέα εταιρείες

23/05/2003 20:11
Δεν εκφράζουν επιφύλαξη αλλά...

Μπορεί η οικονομική επιβράδυνση να έχει επηρεάσει δυσμενώς τις πλείστες από τις 155 εταιρείες που είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ, εντούτοις οι ελεγκτές φαίνεται να πονοκεφαλιάζουν μόνο για εννιά από αυτές.

Αυτό προκύπτει, τουλάχιστον, από τις ετήσιες εκθέσεις των εισηγμένων εταιρειών* και από τις διφορούμενες επισημάνσεις των ελεγκτών τους. Η γλώσσα των ελεγκτών είναι πάντοτε διακριτική και προσεκτική, αν όχι ακαταλαβίστικη, αλλά το νόημα περνά σε αυτούς που έχουν τον χρόνο και την διάθεση να «ενδιατρίψουν» τους πυθικούς τους χρησμούς.

Στο επίκεντρο του προβληματισμού φαίνεται να βρίσκονται οι εννέα εταιρείες των οποίων οι εκθέσεις ελεγκτών δεν είναι απόλυτα «καθαρές». Σε καμία, βέβαια, περίπτωση οι ελεγκτές δεν αποτολμούν να εκφράσουν επιφύλαξη (going concern) για τους πελάτες τους – η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να μην μαθευτούν οι περιπτώσεις των διευθυντών που εκλιπαρούν να μην μπουν τέτοιες επιφυλάξεις στην έκθεση – αλλά οι εκθέσεις τους διαφέρουν ουσιωδώς από αυτές των υπόλοιπων εταιρειών, όπου οι ελεγκτές αρκούνται στην κοινότυπη διαπίστωση ότι «έχουν τηρηθεί κατάλληλα λογιστικά βιβλία» που δίνουν «αληθινή και δίκαιη εικόνα της οικονομικής κατάστασης» της εκάστοτε εταιρείας.

Το «καμπανάκι» των ελεγκτών κτυπά κυρίως για τις εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου αλλά όχι μόνο. Στις εννέα εταιρείες που δεν πήραν απόλυτα «καθαρή» έκθεση περιλαμβάνονται και δύο εταιρείες του κλάδου πληροφορικής, μία του εμπορικού κλάδου και μία εταιρεία του κλάδου ξενοδοχείων. Η σοβαρότητα των επισημάνσεων, βέβαια, διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία αλλά το μήνυμα προς τους παραλήπτες των εκθέσεων παρόμοιο: «Διαβάστε Καλά».

Πονοκέφαλοι για χρηματοοικονομικές

Πέντε από τις εννέα εταιρείες δραστηριοποιούνται στον χρηματοοικονομικό τομέα και στις εκθέσεις των ελεγκτών τους αποτυπώνεται η ευρύτερη κατάσταση του κλάδου αλλά και της οικονομίας γενικότερα. «Σκληρότερη» από όλες τις εκθέσεις είναι ίσως αυτή των ελεγκτών της ProChoice που αναφέρουν την «αβεβαιότητα σχετικά με την δυνατότητα της Εταιρείας να συνεχίσει ως δρώσα οικονομική μονάδα». Η KPMG – που κατά τ’ άλλα «δεν εκφράζει επιφύλαξη στη γνώμη της» - παραπέμπει σε μακροσκελή σημείωση, που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις (επιτυχείς, ως επί το πλείστον) του ΔΣ της εταιρείας με τους τραπεζίτες για μετατροπή των παρατραβηγμάτων της ProChoice σε μακροχρόνιο δανεισμό με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής.

Η οικονομική κατάσταση της Prochoice επηρέασε και την έκθεση των ελεγκτών της θυγατρικής της, CPI Enterprise Development. Όπως επισημαίνει η KPMG η κατάσταση της ProChoice περιορίζει τις πιθανότητες της CPI να συλλέξει τις οφειλές ύψους £1,7 εκατομμυρίων από την ProChoice.

Πέραν των οφειλών της ProChoice, η έκθεση των ελεγκτών της CPI αναφέρει και το εξής περίεργο: ότι «δεν έχουν τηρηθεί οι πρόνοιες του καταστατικού της Εταιρείας όσον αφορά την ετοιμασία και έγκριση των λογαριασμών από το Διοικητικό Συμβούλιο». Σχετική σημείωση διευκρινίζει ότι στο ΔΣ της CPI βρίσκονται μόνο δύο Σύμβουλοι, από τους εννέα που προνοεί το καταστατικό της εταιρείας, και από τους τέσσερις που χρειάζονται για απαρτία του ΔΣ. Πάντως, ούτε και σε αυτή την περίπτωση οι ελεγκτές εκφράζουν επιφύλαξη.

Οι ελεγκτές της MarkeTrends – KPMG – κάνουν αναφορά στην έκθεση τους στις διαπραγματεύσεις της εταιρείας με τις τράπεζες αλλά και στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον παραπέμποντας, πάλιν, σε μακροσκελή σημείωση στους λογαριασμούς της εταιρείας. Στην έκθεση γίνεται αναφορά, εν μέρει, στο λογαριασμό αποτελεσμάτων του προηγούμενου έτους όπως και στη μη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο λειτουργεί η εταιρεία. Η KPMG που ούτε και σε αυτή την περίπτωση εκφράζει επιφύλαξη τονίζει στη σχετική σημείωση ότι το περιβάλλον αυτό «υποδηλώνει ύπαρξη αβεβαιότητας που ενδέχεται να προκαλέσει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα των εταιρειών του χρηματοοικονομικού τομέα να ρευστοποιήσουν τους χρεώστες τους και τα άλλα στοιχεία του ενεργητικού τους και να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους μέσα στα πλαίσια της κανονικής πορείας των εργασιών τους».

Οφειλές, οφειλές...

Σε οφειλές συνδεδεμένων εταιρειών και συνεργατών εστιάζονται και οι παρατηρήσεις των Pricewaterhouse Coopers στις ετήσιες εκθέσεις της Europrofit και της CLR Investment. Η PWC επισημαίνουν τις οφειλές ύψους £5,3 εκατομμυρίων της Τράπεζας Πειραιώς προς την Europrofit – θυγατρική της CLR Investment – από την αγορά μεριδίου 19.88% στη Euroinvestment . Αν και δεν εκφράζουν επιφύλαξη στις εκθέσεις της Europrofit και της CLR Investment οι PWC αναφέρονται «στην αβεβαιότητα που υπάρχει σε σχέση με την είσπραξη της οφειλής». Με βάση τη χθεσινή τιμή διαπραγμάτευσης η συνολική κεφαλαιοποίηση της Euroinvestment ήταν £2,3 εκατομμύρια.

Κακές επενδύσεις;

Στην περίπτωση της Global Consolidator αλλά και της Πιερίδης οι ελεγκτές επισημαίνουν τις διαφοροποιήσεις που πιθανόν να προκύψουν στις οικονομικές καταστάσεις του 2001 από την πώληση των θυγατρικών εταιρειών του Συγκροτήματος στη Βουλγαρία. Όπως σημειώνουν στην έκθεση τους οι ελεγκτές Σαββίδης και Συνεταίροι/PKF οι καταστάσεις των θυγατρικών στην Βουλγαρία ετοιμάστηκαν χωρίς τη διενέργεια ελέγχου.

Η Ernst and Young τονίζει στην περίπτωση της Πιερίδης ότι δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλίσει τις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις της συνδεδεμένης Elcabel Cyprus Ltd. Επισημαίνει, πάντως, ότι προέκυψε απομείωση της επένδυσης στην Elcabel ύψους £390,160 που έγινε «για το λόγο ότι υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την πορεία της εταιρείας αυτής».

«Καμπανάκι» για Dome

Στην περίπτωση της Dome Investments που δραστηριοποιείται στον τομέα των ξενοδοχείων η σχετική υπόδειξη των ελεγκτών εστιάζεται στις τρέχουσες υποχρεώσεις της εταιρείας που ανέρχονται στις £415.478. Χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα «σκληρή» γλώσσα η KPMG -- χωρίς, πάλιν, να εκφράζει την επιφύλαξή της – τονίζει ότι η «συνέχιση των εργασιών της εταιρείας εξαρτάται από την εξακολούθηση παροχής χρηματοδοτικών διευκολύνσεων και/ή την πραγματοποίηση κερδών».

Avacom: Τι έγινε τη διετία 2000-2001;

Στην έκθεση της Avacom Computer Services η Ernst and Young επισημαίνει τις «αναπροσαρμογές στα συγκριτικά αποτελέσματα και ισολογισμό του Συγκροτήματος και της Εταιρείας λόγω αλλαγών σε λογιστικούς χειρισμούς και διόρθωσης λαθών που εντοπίστηκαν στις οικονομικές καταστάσεις του 2001 και του 2000. Τόσο την περίοδο 2000 όσο και την περίοδο 2001 ελεγκτές της Avacom ήταν η Ernst and Young.

Του Αντώνη Α. Έλληνα και της Άντρης Σκορδή

*Η έρευνα αναφέρεται στις ετήσιες εκθέσεις όλων των εισηγμένων εταιρειών πλην της New Marathon που δεν την δημοσίευσε ακόμη και της Telemarketing.