You are here

Ποντάρουν στο headquartering οι υπηρεσίες

12/05/2022 07:27

Ποντάρει στο headquartering ο τομέας των υπηρεσιών στην προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας και τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ σε βάρος της.

Φορείς του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, τονίζουν ότι τα φορολογικά κίνητρα που ενέκρινε το Υπουργικό για προσέλκυση επενδύσεων και το headquartering, υποβοηθούν την απόφαση μετεγκατάστασης και αναβαθμίζουν το προφίλ της Κύπρου σαν ένας ιδανικός προορισμός για να ζει κανείς με την οικογένεια του και ταυτόχρονα να εργάζεται.

O Διοικητικός Σύμβουλος και επικεφαλής Διεθνών Φορολογικών Υπηρεσιών της KPMG Κύπρου, Κώστας Μαρκίδης αναφέρει στη StockWatch ότι το κλειδί για την προσέλκυση νέων εταιρειών και επιχειρήσεων με σκοπό την μετεγκατάσταση των κεντρικών τους γραφείων στην Κύπρο (Headquartering) και η ενθάρρυνση των υφιστάμενων εταιρειών και επιχειρήσεων να επεκτείνουν και να διευρύνουν τον κύκλο των δραστηριοτήτων τους διατηρώντας ως βάση τους την Κύπρο, είναι σίγουρα η διατήρηση και η χρονική επέκταση των υφιστάμενων φορολογικών κινήτρων που παρέχονται σε άτομα υψηλής εξειδίκευσης σε συνδυασμό με την υιοθέτηση και νέων φορολογικών κινήτρων που να στοχεύουν τα φυσικά πρόσωπα που αυτές οι επιχειρήσεις εργοδοτούν. 

«Η μετεγκατάσταση μιας οικογένειας αποτελεί πρόκληση από μόνη της και το φορολογικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι ένας υποβοηθητικός παράγοντας στη διαδικασία λήψης της απόφασης και να μην αποτελεί τροχοπέδη», τονίζει.

«Τα φορολογικά αυτά κίνητρα που πρόσφατα έχει εγκρίνει το Υπουργικό συμβούλιο και τα οποία έρχονται να προστεθούν στα υφιστάμενα, υποβοηθούν την απόφαση μετεγκατάστασης και αναβαθμίζουν το προφίλ της Κύπρου σαν ένας ιδανικός προορισμός για να ζει κανείς με την οικογένεια του και ταυτόχρονα να εργάζεται.  Θα πρέπει άμεσα να προωθηθούν για ψήφιση στην ολομέλεια της βουλής ούτως ώστε η Κύπρος να αποτελεί αν όχι την πρώτη, τουλάχιστον μια ανταγωνιστική επιλογή για την προσέλκυση των ατόμων αυτών και κατ’ επέκταση των εταιρειών και επιχειρήσεων που τους εργοδοτούν», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, συμπληρωματικά των φορολογικών κίνητρων, η συνειδητή απόφαση της Κυβέρνησης να διευκολύνει την εγκατάσταση των ατόμων αυτών στην Κύπρο και να επιτρέψει στα μέλη της οικογένειας τους να έχουν πρόσβαση στην κυπριακή αγορά εργασίας είναι υψίστης σημασίας στις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες πολλοί εργαζόμενοι καλούνται να λειτουργήσουν μετά και από μια παρατεταμένη πανδημία και ένα πόλεμο εντός Ευρωπαϊκών συνόρων χωρίς ορατό τέλος στο άμεσο μέλλον.

Σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

Ο Επιχειρησιακός Διευθυντής, Business Process Solutions, της Deloitte Αντρέας Γιουσελλή, σημειώνει ότι η εξαγγελία του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, για το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο αναφορικά με τα μέτρα προσέλκυσης ξένων επιχειρήσεων και επαγγελματιών στην Κύπρο είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων να εγκατασταθούν στην Κύπρο, και τις υφιστάμενες να προσελκύσουν επαγγελματίες στους τομείς που η κυβέρνηση έχει θέσει ως πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας», επισημαίνει.

Προσθέτει ότι το νομοσχέδιο που αφορά φορολογικές εκπτώσεις σε εργαζομένους, αγγίζει και υφιστάμενους δικαιούχους δεδομένου ότι καλύπτουν τα κριτήρια που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. Επίσης, αναφέρει, δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών, υπάρχει πρόθεση για προώθηση νομοσχέδιου που θα επεκτείνεται σε διευκολύνσεις και για τους συζυγούς των επαγγελματιών που θα επιλέξουν να εγκατασταθούν στο νησί μας.

«Το νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνει πρόσβαση στην αγορά εργασίας καθιστώντας αυτόματα την Κύπρο ως μια βιώσιμη επιλογή για επαγγελματίες και τις οικογένειές τους. Το εν λόγο νομοσχέδιο και οι εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών έρχονται να ενδυναμώσουν και τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, εμμένοντας στις υποσχέσεις της κυβέρνησης να καταστήσει την Κύπρο πόλο έλξης για την εγκατάσταση της έδρας ξένων επιχειρήσεων στο νησί», αναφέρει.

Βελτίωση ελκυστικότητας Κύπρου

O Συνέταιρος, Υπεύθυνος για υπηρεσίες Headquartering & Private Wealth της PwC Κύπρου Τόνυς Χατζηλούκα αναφέρει ότι η έγκριση του νέου νομοσχεδίου για την προώθηση της εγκατάσταση της έδρας ξένων επιχειρήσεων στην Κύπρο (headquartering) είναι μια σημαντική εξέλιξη που συμβάλλει στη βελτίωση της ελκυστικότητας της Κύπρου και έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή καθώς αναμένεται να συμβάλει στο μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και των σχετικών κυρώσεων που επηρεάζουν τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών και την κυπριακή οικονομία ευρύτερα.

«Έχουμε παρατηρήσει ότι οι εταιρείες που επιλέγουν την Κύπρο για την εγκατάσταση των κεντρικών τους γραφείων προέρχονται κυρίως από τους τομείς της τεχνολογίας και των διαδικτυακών επιχειρήσεων (fintech, gaming/gambling, forex, brokerage, EMIs, crypto/ blockchain). Επιπρόσθετα, επιλέγουν την Κύπρο τα επενδυτικά ταμεία, οι οίκοι ιδιωτικών κεφαλαίων και τα family offices. Η χώρα μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς σε ένα κέντρο προσέλκυσης τέτοιων εταιρειών και εάν καταφέρουμε να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε αυτήν την προοπτική, τότε το αποτέλεσμα θα είναι μακροπρόθεσμο και καταλυτικό στο μετασχηματισμό της οικονομίας», σημειώνει.

Προσθέτει ότι περαιτέρω βελτιώσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ελκυστικότητα της χώρας και να κάνουν πιο ομαλή τη σύσταση τέτοιων εταιρειών την Κύπρο. Τέτοιες βελτιώσεις αφορούν την ενίσχυση των διαδικασιών για άδειες παραμονής έτσι ώστε να καταστούν πιο ευέλικτες καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό πλαίσιο σε συγκεκριμένες πρακτικές των διαφόρων κλάδων, όπως τα προγράμματα δικαιωμάτων αγοράς μετοχών που παρέχονται από αρκετές εταιρείες.

«Tο τραπεζικό σύστημα θα ήταν καλό να γίνει πιο ευέλικτο για εταιρείες από τους πιο πάνω τομείς, χωρίς όμως την ανάληψη υπέρμετρου κινδύνου. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το κράτος και οι εποπτικές αρχές πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και ιδιαίτερα στους τομείς υψηλού κινδύνου», τονίζει.

Πέραν του τομέα των υπηρεσιών, τα κίνητρα της κυβέρνησης αναμένεται να έχουν και θετικές επιδράσεις στον τομέα των ακινήτων.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι οι νέες ευνοϊκότερες φορολογικές ρυθμίσεις για προσέλκυση ξένων επαγγελματιών υψηλού βιοτικού επιπέδου με την παράλληλη ενίσχυση του headquartering που προωθεί η κυβέρνηση, φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα.

Το νομοσχέδιο αφορά 50% φορολογική έκπτωση για εργαζόμενους με περισσότερες από €55.000 ετήσιες απολαβές, ενώ επεκτείνεται το πλαίσιο από δέκα έτη, που ισχύει σήμερα, σε δεκαεπτά έτη, αρχής γενομένης του έτους έναρξης της εργοδότησης στη Δημοκρατία.

Παράλληλα, για σκοπούς ίσης μεταχείρισης, παραχωρείται αντίστοιχη απαλλαγή στους υφιστάμενους δικαιούχους με αμοιβή πέραν των €55.000, νοουμένου ότι ήταν κάτοικοι εκτός της Δημοκρατίας για δώδεκα συνεχόμενα έτη πριν την έναρξη της εργοδότησης τους στη Δημοκρατία.

Της Γεωργίας Χαννή