You are here

Προς μείωση τιμολογίων ΑΗΚ

18/07/2008 13:29
Προσδοκίες για μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος δημιούργησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, σημειώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τον εταιρικό φόρο που πληρώνει η ΑΗΚ στα επίπεδα που πληρώνουν όλες οι εταιρείες και να μην αναγκάσει τον ημικρατικό οργανισμό να καταβάλει μέρισμα στην κυβέρνηση. Μιλώντας μετά από συνάντηση με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Σταυράκης παρουσιάστηκε πιο συναινετικός από ότι σε πρωινές του δηλώσεις, λέγοντας ότι βλέπει θετικά κάποια από τα αιτήματα των συντεχνιών, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Υπάρχει πάρα πολύ σοβαρή πιθανότητα να μην καταβληθεί μέρισμα από την ΑΗΚ για φέτος, γεγονός που θα συμβάλει στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος», ενώ αναφορικά με τη μείωση του φόρου στους ημικρατικούς οργανισμούς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα το δει πολύ θετικά».

Ο κ. Σταυράκης χαρακτηρίζοντας «ενδιαφέρουσες» τις εισηγήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, σημείωσε πως κάποιες από αυτές μπορούν να υλοποιηθούν «σχετικά άμεσα», ενώ κάποιες άλλες θα εξεταστούν στα πλαίσια προετοιμασίας του προϋπολογισμού.

«Πρόθεση μας είναι για πρώτη φορά να αναμείξουμε τις συντεχνίες στον καταρτισμό του προϋπολογισμού», είπε.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο ως προς το ποια αιτήματα αντιμετωπίζει θετικά η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως αυτά είναι η αναστολή επιβολής αυξημένου ΦΠΑ στα καύσιμα, «κάτι το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και υπάρχει περιθώριο το μέτρο αυτό να ισχύσει και για περαιτέρω χρονικό διάστημα», όπως είπε, οι φορολογικές ελαφρύνσεις στις ασθενέστερες τάξεις «το οποίο σίγουρα θα συμπεριληφθεί ως βασική πρόνοια στον προϋπολογισμό για το 2009», οι εισηγήσεις για την απελευθέρωση κάποιων αγορών, «θέμα για το οποίο υπάρχει δέσμευση εκ μέρους του υπουργείου Εμπορίου ότι θα αντιμετωπιστεί θετικά».

Ο κ. Σταυράκης σημείωσε ακόμη πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις δόθηκε έμφαση και στη λειτουργία της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), για την οποία συμφωνήθηκε όπως της δοθεί λίγη πίστωση χρόνου «για την αντιμετώπιση των ολιγοπωλίων που υπάρχουν στην αγορά».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση εξετάζει το αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων για μη καταβολή των τελών για έκδοση της άδειας κυκλοφορίας, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι το αίτημα αυτό αντιμετωπίζεται θετικά, καθώς όπως είπε πρόκειται για «ένα δίκαιο κοινωνικό αίτημα», σημειώνοντας ωστόσο πως η καθολική μείωση των τελών για την άδεια κυκλοφορίας θα δημιουργήσει «μια αρκετά μεγάλη τρύπα στα δημόσια οικονομικά» και σημείωσε πως μια σκέψη την οποία θα μελετήσει το υπουργείο Οικονομικών είναι η πιθανή «σημαντική μείωση των τελών για οχήματα μικρού κυβισμού με πιθανή αύξηση των τελών για οχήματα πολύ μεγαλύτερου κυβισμού».

Ενωρίτερα, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ. Σταυράκης είχε συνδέσει την όποια μείωση των φόρων με την ενίσχυση των ήδη έντονων πληθωριστικών πιέσεων που ασκούνται στην οικονομία.